2010 m. vasario 26 d.
Nr. 16
(1801)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Varėnos dekano netekus

A†A kun. Valentinas VIRVIČIUS (1958–1991–2010)

Kunigas Valentinas Virvičius

Vasario 16 dieną iš gyvenimo pasitraukė Varėnos parapijos klebonas ir dekanas kunigas Valentinas Virvičius.

Valentinas Virvičius gimė 1958 m. liepos 17 dieną Reškutėnų parapijoje, Pašaminės kaime, Švenčionių r. Baigęs Švenčionėlių  I neakivaizdinę vidurinę mokyklą 1974 metais dirbo vairuotoju. 1977–1979 metais atliko privalomąją karinę tarnybą sovietų armijoje, 1986 metais įstojo į Kauno tarpdiecezinę kunigų seminariją. 1991 m. gegužės 30 dieną vyskupas Juozas Tunaitis Vilniaus Arkikatedroje Valentinui Virvičiui ir kitiems dviems jo bendrakursiams, paskirtiems šiai vyskupijai, suteikė kunigystės šventimus. Nuo 1991 metų kun. V. Virvičius dirbo Eišiškių parapijoje,  tais pačiais metais paskirtas Marcinkonių ir Kabelių parapijų administratoriumi. 1995 metais paskirtas Valkininkų parapijos klebonu. Nuo 1996 metų Vilniaus arkivyskupo sprendimu tapo Varėnos dekanu. 1999 metais paskirtas Vilniaus Šv. arkangelo Rapolo parapijos klebonu. Nuo 2004 m. rugpjūčio 13 dienos – Varėnos Šv. arkangelo Mykolo parapijos klebonas, nuo 2005-ųjų – Varėnos dekanas.

Jau kurį laiką kun. V. Virvičius skundėsi pablogėjusia sveikata, kreipėsi į gydytojus, gruodžio mėnesį gulėjo ligoninėje, keletą kartų į namus buvo kviečiama greitoji pagalba. Atlikę reikalingus tyrimus gydytojai konstatavo, kad sveikatos sutrikimus sukėlė sunki depresijos forma. Kun.  V. Virvičiui buvo paskirti vaistai, tačiau ūmi liga kunigą palaužė.

Kun. V. Virvičius buvo jautrus, rūpestingas ir geras kunigas, mylimas žmonių, uoliai jiems tarnavęs. Bendradarbiavo vietinėje spaudoje, buvo darbštus, kruopštus, sąžiningas ir pareigingas.  

Kunigas buvo pašarvotas Varėnos Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje. Vasario 17 dieną bažnyčioje šv. Mišias už velionį aukojo Vilniaus arkivyskupas metropolitas kardinolas Audrys Juozas Bačkis. Ganytojas kvietė palaikyti ir malda lydėti kunigus jų tarnystės kelyje. Vasario 18 dieną laidotuvių šv. Mišioms vadovavo Vilniaus arkivyskupo augziliaras ir generalinis vikaras vyskupas Juozas Tunaitis. Kartu koncelebravo per 30 kunigų, atvykusių iš kaimyninių parapijų ir kitų vyskupijų. Homilijoje ganytojas išreiškė užuojautą visiems, kurie išgyvena dėl netikėtos kunigo mirties. Šis įvykis sukrėtė ne tik parapiją, bet ir visą Bažnyčią. Visi tikintieji esame vieno Kristaus kūno nariai. Jei skauda vienam – tą jaučia ir kiti. Vyskupui Juozui Tunaičiui tai labai skaudus išgyvenimas, nes kun. Valentinas Virvičius buvo vienas iš nedaugelio jo paties pašventintų kunigų. Vyskupas prisiminė Šventojo Rašto žodžius „Jūsų priešas velnias kaip riaumojantis liūtas slankioja aplinkui, tykodamas ką praryti“(1 Pt 5,8). Piktasis kartais randa plyšį ir pasinaudoja žmogaus silpnumu, vargina, pastūmėja į didesnę neviltį. Kunigo pasitraukimas – ženklas ir kvietimas melstis už dvasininkus. Šv. Faustina, pagal kurios regėjimus nutapytas Gailestingojo Jėzaus paveikslas, Viešpaties paraginta visus moko trumpos, bet galingos maldos: „Jėzau, pasitikiu Tavimi“. Taip svarbu visiems tikintiesiems tikėjimo kelionėje nesvyruoti, pasikliauti Dievu. Pasipriešinti piktojo pagundoms galime tik tvirtu tikėjimu. Prie nukryžiuoto Jėzaus tokiai pat mirčiai buvo pasmerkti du sunkiais nusikaltimais kaltinti žmonės. Vienas prašė, kad Viešpats prisimintų jį Dievo karalystėje, ir buvo išklausytas. Dievas visada pasiruošęs atleisti, jei tik į Jį kreipiamės, sudedame savo gyvenimą. Vyskupas kvietė visus budėti, gilinti tikėjimą ir vieni kitus palaikyti.

Tuo metu, kai velionis buvo lydimas į gimtąją parapiją, Reškutėnų Šv. Izidoriaus bažnyčioje buvo aukojamos šv. Mišios, kuriose dalyvavo parapijiečiai. Eucharistijai vadovavo Ignalinos parapijos klebonas ir dekanas kun. Eigantas Rudokas. Homilijoje celebrantas prisiminė kun. Valentiną  kaip žmonėms atidų, savo kraštą mylėjusį dvasininką. Kai buvo švenčiamas Reškutėnų parapijos jubiliejus, šiai bažnyčiai kun. V. Virvičius padovanojo monstranciją. Pamokslininkas sakė, kad visi esame silpni ir trapūs žmonės, bet turime patarnauti vieni kitiems, daugiau bendrauti ir padėti, sunkumuose nepasiduoti nevilčiai. Šv. Mišias koncelebravo Ignalinos ir Švenčionių dekanatų kunigai. Po šv. Mišių Reškutėnų parapijiečiai ir aplinkinių parapijų kunigai sulaukė laidotuvių procesijos. Laidojimo apeigoms vadovavo Vilniaus arkivyskupo paskirtas administruoti Varėnos Šv. arkangelo Mykolo parapiją  kun. Elijas Markauskas.

Kun. V. Virvičius palaidotas Reškutėnų parapijos kapinėse, šalia savo tėvelių.

„Elkis su savo tarnu pagal savo ištikimąją meilę ir mokyk mane savo įstatų“ (Ps 119, 124).

-ksb-

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija