2010 m. kovo 5 d.
Nr. 18
(1803)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Paminėjome  kunigą  Joną Algirdą Narušį

Aldona Ramanauskienė

Prie kun. Jono Algirdo Narušio
kapo meldžiasi vyskupai Juozas
Preikšas ir Jonas Kauneckas,
kanauninkas Vladas Rabašauskas
ir velionio brolis Vytautas Narušis

Vasario 9 dieną į Kupiškio Kristaus Žengimo į dangų bažnyčią rinkosi visi, pažinoję kunigą Joną Algirdą  Narušį, paminėti 10-ųjų jo mirties metinių sukaktį.  

J. A. Narušis kartu su dvyniu broliu Vytautu gimė 1942 m. kovo 8 dieną Kibildžių kaime, Balninkų parapijoje. Kelias į kunigystę nebuvo lengvas. Jis neturėjo sąlygų drauge su bendraamžiais baigti vidurinę mokyklą, todėl dar paauglystėje išmoko siuvėjo amato. Atlikęs karinę tarnybą dirbo ne tik siuvėju, bet ir vairuotoju. Tik 1968 metais, baigęs vakarinę vidurinę mokyklą, J. A. Narušis jau galėjo stoti į Kauno tarpdiecezinę  kunigų seminariją.

Baigęs seminariją ir 1973 m. balandžio 17 dieną gavęs šventimus, kunigas J. A. Narušis dirbo Kauno (Šančių) Švč. Jėzaus Širdies bažnyčioje, po trejų metų (1976 m.) perkeltas į Panevėžio vyskupiją vikaro pareigoms Kristaus Karaliaus katedroje.  Nuo 1979 iki 1981 metų klebonavo Palėvenės parapijoje, po to dešimt metų Pabiržėje, o 1991–1998 metais  Ramygalos parapijoje, kartu  aptarnaudamas ir Ėriškių Švč. Jėzaus Širdies bažnyčią.

Kupiškio parapijoje dirbo administratoriumi, čia jam buvo patikėtos ir vicedekano pareigos, taip pat teko aptarnauti Palėvenės parapiją. (Tai buvo antras atvykimas į Palėvenę.) Klebonas visada stengėsi kuo artimiau pažinti savo parapijiečius ir negailėjo nei laiko, nei jėgų juos aplankyti – buvo pasižadėjęs pasisvečiuoti kiekvieno kupiškėno namuose. Labai pagyvino Kupiškio parapijos gyvenimą  Kristaus jubiliejinių metų išvakarėse  bažnyčios pasiuntinių lankymasis parapijiečių šeimose.  Kupiškio 470-mečio sukakties proga Kristaus Žengimo į dangų  bažnyčioje šv. Mišios aukotos svečiams iš užsienio šalių suprantamomis kalbomis – tai buvo naujas puslapis parapijos gyvenime ir šios bažnyčios istorijoje.

2000 m. vasario 5 dieną kunigą J. A. Narušį ištiko infarktas. Jo staigi mirtis visus labai prislėgė. Parapijiečių širdyse išliko šviesus jo atminimas, liko jo žodžiai, kuriais Jis pats nusakė savo gyvenimą kunigystės 25-mečio proga: Dėkoju Dievui už pašaukimą ir palaimą, Motinai Marijai už globą ir užtarimą, žmonėms  už gerumą ir maldas. Tėve, teesie Tavo valia. Šviesus kunigo Jono Algirdo Narušio atminimas išliko visų jį pažinojusių širdyse. Kunigas palaidotas Kupiškio Kristaus Žengimo į dangų  bažnyčios šventoriuje.

Jo 10 metų po mirties sukakties dieną 11 valandą Kupiškio Kristaus Žengimo į dangų bažnyčioje šv. Mišias koncelebravo vyskupai Juozapas Preikšas ir Jonas Kauneckas, Kupiškio dekanas  Rimantas Gudelis, kanauninkas Vladas Rabašauskas, Vabalninko klebonas Povilas Miškinis,  Krekenavos klebonas Petras Budriūnas,  kunigas Povilas Svirskis,  Svėdasų  klebonas Vydas Juškėnas, Kupiškio vikaras Nerijus Papirtis,  Alytaus įgulos kapelionas Jonas Tamošiūnas, Vaškų klebonas Raimundas Simonavičius, Troškūnų  klebonas Saulius Filipavičius. Prie velionio kapo Viešpaties Angelo giesmę vyskupams ir kunigams giedoti padėjo Kupiškio bažnyčios choras ir Kupiškio ir Palėvenės parapijų tikintieji. Kapas pasipuošė gėlėmis ir žvakių liepsnelėmis. Šv. Mišias inicijavo velionio brolis dvynys Vytautas Narušis.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija