2010 m. kovo 5 d.
Nr. 18
(1803)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Pasaulio lietuvius vienys piliakalnių laužai

Kęstutis PRANCKEVIČIUS

Lietuvai pagražinti draugijos
suvažiavimo dalyviai

Vieną vasario savaitgalį Vilniuje, Karininkų ramovėje, po trejų metų pertraukos į savo penktąjį suvažiavimą iš visos šalies susirinkę Lietuvai pagražinti draugijos (LPD) atstovai svarstė ne tik šiai organizacijai, bet ir visai Lietuvai opius klausimus, dalijosi mintimis apie sudėtingą padėtį ne tik socialinėje, bet ir kultūros, švietimo srityse.

Globalėjančio pasaulio iššūkiai  


Birutiečių šventė

Dr. Aldona Kačerauskienė

Jau daug metų Lietuvos Didžiosios kunigaikštienės Birutės karininkų šeimų draugijos narės vasario 5-ąją, Birutės vardo dieną, renkasi Vilniaus karininkų ramovėje į šventinį susitikimą. Šiais metais renginį pradėjo „Liepaičių“ jaunučių choras „Birutės daina“ (žodžiai Silvestro Valiūno).

Draugijos pirmininkė Nameda Pocienė pristatė dvi garbingas viešnias ses. Nijolę Sadūnaitę ir Birutę Burauskaitę, Lietuvos rezistencijos ir genocido centro direktorę. Abi viešnios buvo apdovanotos draugijos medaliu. B. Burauskaitė atkreipė dėmesį, kad mūsų visuomenėje per maža dėmesio skiriama pokario šeimų tragiškų istorijų aprašymui. Jau 1940 metais daugelio kariškių šeimų tėvai kagėbistų buvo suimti, per pirmąjį 1941 metų trėmimą vyrai atskirti nuo šeimų ir nukankinti lageriuose, jauni karininkai, nespėję Lietuvoje sukurti šeimą, nelaisvėje vesdavo tremtines lietuvaites, o vedusieji dažnai sulaukdavo atvykstančių žmonų. Tik partizanų šeimos saugumo sumetimais dažnai būdavo neįforminamos. Prelegentė prašė užrašyti prisiminimus apie šeimų likimus. Ypač buvo pagerbta pirmoji atkurtos draugijos pirmininkė Danutė Urbėtienė, net dešimtmetį vadovavusi draugijai. Ji pirmoji apdovanota ką tik sukurtu medaliu „Už nuopelnus Vilniui ir tautai“.


Tu brangiausia, Tėvyne

Loreta Kalnikaitė

Sovietsko Kristaus Prisikėlimo
bažnyčioje šv. Mišias aukoja
klebonas kun. Anupras Gauronskas

Vasario 21 dieną Šilalės kultūros centro sakralinės muzikos ansamblis „Ex Cordis“, Šilalės rajono savivaldybės mero pavaduotoja Vera Macienė, savivaldybės tarybos  narė Loreta Kalnikaitė, savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjos pavaduotoja Jovita Voverienė ir Tauragės apskrities viršininko pavaduotojas Raimondas Matemaitis ir Tauragės apskrities Verslininkų asociacijos valdybos pirmininkas Darius Stankus išvyko švęsti Vasario 16-osios kartu su Tilžės lietuvių bendruomene.


Knygoje – Popiežiaus portretas iš arti

Regina ŪSIENĖ,

Šakių viešosios bibliotekos direktorė

Knygą pristato kunigai
Rytis Baltrušaitis (kairėje)
ir Arūnas Simonavičius

Šakių viešojoje bibliotekoje dažnai vyksta literatūriniai renginiai, susitikimai su poetais, rašytojais, žymiais žmonėmis. Vasario 25-osios popietė buvo ypatinga – skirta Pėterio Zėvaldo (Peter Seewald) knygos „Benediktas XVI: portretas iš arti“ (vertė Elena Eimaitytė) pristatymui.  Vilkaviškio vyskupijos Religinio švietimo centro organizuotą popietę išradingai vedė ir ištraukas iš knygos skaitė šio centro koordinatorius kun. Rytis Baltrušaitis. Apie  knygą  įtaigiai kalbėjo Ūdrijos parapijos klebonas kun. Arūnas Simonavičius, giesmes giedojo  Gelgaudiškio kultūros centro direktorius ir Šv. Kryžiaus Išaukštinimo bažnyčios vargonininkas Edgaras Pilypaitis.  Pilnutėlėje  bibliotekos salėje netrūko dėmesio ir susikaupimo. Juk buvo kalbama apie popiežių  Benediktą XVI, iš Bavarijos kilusį  Jozefą Ratcingerį – neeilinę asmenybę  katalikiškame pasaulyje, vieną žymiausių Europos intelektualų.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija