2010 m. kovo 5 d.
Nr. 18
(1803)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Vyskupų atsiliepimai

Mindaugas BUIKA

Įspūdžiais apie susitikimą
su Popiežiumi dalinasi Airijos
primas kardinolas Šionas Bredis

Spaudos konferencija
po susitikimo su Šventuoju Tėvu

Konkrečios pastangos atgaivinti tikėjimą

Airijos vyskupai Gavėniai skirtuose ganytojiniuose laiškuose dalijosi susitikimo su popiežiumi Benediktu XVI įspūdžiais dėl šalį sukrėtusio dvasininkų seksualinių nusikaltimų skandalo. Vasario 16 dieną Romoje surengtoje spaudos konferencijoje Airijos primas ir Vyskupų konferencijos pirmininkas Armago arkivyskupas kardinolas Šionas Bredis pažymėjo, kad su Šventuoju Tėvu daugiausia kalbėta apie nusikaltimų aukas, nes aukos lieka mūsų prioritetu. Pripažinęs Airijos bažnytinės vadovybės klaidas, ganytojas sakė, jog dabar galima visiškai suprasti aukų apmaudą, pyktį, gėdą ir išdavystės pojūtį.

Jis pažymėjo, kad Bažnyčios autoriteto atstatymui prireiks laiko, nuolankumo ir konkrečių pastangų. Tai proceso pradžia ir jis užtruks daug metų, nes jau dabar pripažįstama, jog tai nėra tik airiškai ar angliškai kalbančios bendruomenės problema. Pagaliau pedofilijos skandalai liečia ne vien tik Katalikų Bažnyčią: „tai platesnė problema ir jos sprendimo centre turi būti rūpinimasis aukomis“, – pabrėžė kardinolas Š. Bredis. Jis priminė popiežiaus Benedikto XVI paraginimą dėl tikėjimo atnaujinimo (tai aktualu ir patiems kunigams), nes tikėjimas yra realus ir tikras žmogiškojo orumo gynėjas. Šiam atsinaujinimui ir atgailai labai tinkamas Gavėnios metas ir mes turime pradėti nuo savęs, aiškino Airijos primas.

Nurodydamas į konkrečias priemones jaunų žmonių apsaugai, kardinolas Š. Bredis sakė, kad vyskupai savo diecezijose jau daug ką padarė. Tolesni žingsniai bus aptariami kovo viduryje įvyksiančioje Airijos vyskupų konferencijos plenarinėje asamblėjoje. Ganytojas pabrėžė, kad čia svarbu ne radikali reorganizacija ar naujų struktūrų išradinėjimas, kiek užtikrinimas jau esamos sistemos efektyvaus ir  skaidraus veikimo ir atskaitomybės. Reikia ir artimesnio valstybės institucijų ir Bažnyčios bendradarbiavimo, taip pat stipresnio bendrystės ryšio tarp pasauliečių, dvasininkų, vienuolių esamose parapijų ir diecezijų pastoracinėse tarybose ir pan. „Mes turime stiprinti visų tikinčiųjų supratimą, kad savuoju krikštu jie yra kartu su šventimus gavusiais asmenimis vienodai atsakingi už Bažnyčios ateitį“, – kalbėjo kardinolas Š. Bredis.

Prasmingos Kryžiaus kelio maldos

Bendradarbiavimo ir sąmoningumo svarbą, kad panašios klaidos nepasikartotų, nurodė ir kiti Airijos ganytojai. Štai Vaterfordo ir Lismoro vyskupas Viljamas Li vasario 18 dieną paskelbtame laiške Gavėniai teigia pasirengęs bendradarbiauti su valstybės institucijomis, kad būtų atliktos visos teisinės procedūros, susijusios su vaikų seksualinio išnaudojimo tyrimu. „Daugelis savanorių parapijiniame lygmenyje buvo padėti užtikrinti vaikų saugumą kiekvienoje bažnytinėje veikloje, – rašo vyskupas V. Li. – Tik per artimą bendradarbiavimą tarp manęs, kunigų, vienuolių ir jūsų, pasauliečiai tikintieji, mes galėsime atstatyti pasitikėjimą ir patikimumą šioje kritiškoje situacijoje.“

Ganytojas pastebėjo, kad dar prieš vykdamas į Romą kartu su visais šalies vyskupais pokalbiams su popiežiumi Benediktu XVI, jis susitiko su nusikaltimų aukomis ir kitais tikinčiaisiais bei dvasinio luomo nariais. „Man nekilo abejonių dėl jų patirtos baisios išdavystės ir suprantu Dievo žmones, kurie yra pasipiktinę, sukrėsti ir nuliūdinti“, – rašo Gavėnios laiške vyskupas V. Li. Daugelis teisėtai klausė, kaip tai galėjo atsitikti, ir jautėsi bažnytinės vyresnybės apleisti, o dauguma ištikimai besidarbuojančių kunigų ir vienuolių pasijuto „labai demoralizuoti“. Apie visa tai buvo atvirai kalbama susitikime su Šventuoju Tėvu, kuris seksualinį vaikų ir jaunų žmonių išnaudojimą pavadino ne tik baisiu nusikaltimu, bet ir sunkia, Dievą įžeidžiančia nuodėme.

Pabrėžęs svarbius Šventojo Tėvo paraginimus Airijos vyskupams ryžtingai ir neatidėliotinai spręsti iškilusias problemas, Vaterfordo ir Lismoro vyskupas pastebi, kad būtent Gavėnia yra tinkamas laikas atgailai, atsinaujinimui ir savo ligšiolinio gyvenimo peržiūrai. Jis taip pat nurodo, kad Gavėnia yra vilties kelionė, nes, kaip moko apaštalas šv. Paulius laiške romiečiams, tikėjimas širdyje, kad Dievas prikėlė Jėzų iš mirusiųjų, yra svarbiausia išgelbėjimo sąlyga. „Šventasis Tėvas todėl prašo, kad šioje Gavėnioje melstume Dievo gailestingumo ir Šventosios dvasios dovanų, ypač šventumo ir stiprybės Airijos Bažnyčiai“, – tvirtino ganytojiniame laiške vyskupas V. Li.

Jis rekomendavo, kad diecezijos parapijose būtų atnaujintai praktikuojama Gavėniai būdinga Kryžiaus kelio stočių liturgija. Kryžiaus kelio maldose prisimenama paskutinė skausminga Jėzaus kelionė „Via Dolorosa“, kurioje Viešpats patiria paniekinimą, smurtą ir atmetimą, perimdamas visą mūsų nuodėmių naštą. „Drąsinu jus tose maldose prisiminti seksualinių nusikaltimų aukas, kurie turi eiti per gyvenimą nešdami traumuojančią praeities patyrimo naštą, – rašo vyskupas V. Li. – Mes meldžiamės, kad jie rastų išgydymą ir viltį Kristaus pergalėje ant Kalvarijos, kadangi per savo šventąjį kryžių Kristus atpirko pasaulį“.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija