2010 m. kovo 10 d.
Nr. 19
(1804)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Akvarelėse – nykstantis ir naikinamas kultūrinis paveldas

Vytautas Žeimantas

Dailininko Romano Borisovo
akvarelėse – Karaliaučiaus
(Kaliningrado) Katedros griuvėsiai

Berlyne, Sankt Peterburge, Malborke, Lemonte...

Vilniuje, Lietuvos dailininkų sąjungos galerijoje, veikia klaipėdiškio dailininko Romano Borisovo naujausių architektūrinių akvarelių paroda. Žinomo menininko darbštumas ir kūrybiškumas stebina – atrodo visai neseniai vyko jo kelios parodos Vilniuje, vėliau – Berlyne ir Sankt Peterburge, Malborke (Lenkija) ir Lemonte (JAV), Klaipėdoje ir Karaliaučiuje. Ir štai vilniečiai vėl gali susipažinti su unikaliais R. Borisovo darbais. Šį kartą parodoje kelios temos: senasis Vilnius, nykstanti ir naikinama Mažoji Lietuva ir marinistinė. Dėmesys jūrai nestebina – juk R. Borisovas yra ir aktyvus buriuotojas, neseniai dalyvavęs lietuvių buriuotojų žygyje aplink pasaulį, skirtame Lietuvos tūkstantmečiui. Jis buvo įguloje, kuri jachta perplaukė Indijos vandenyną – nuo Pietų Afrikos iki Australijos. Dailininkas ne tik buriavo, bet laisvalaikiu liejo akvareles.


Praeities neužgožė dulkės

Bronius VERTELKA

Kalba Panevėžio vyskupas
Jonas Kauneckas

Antrąją pavasario dieną Panevėžio kraštotyros muziejaus filiale Pasipriešinimo sovietinei okupacijai ir Sąjūdžio muziejuje vyko parodos „Vyčio apygardai – 65“ pristatymas. Vyr. muziejininkė Elena Markuckytė susirinkusiems perskaitė Seimo narės Auksutės Ramanauskaitės-Skokauskienės laišką-padėką parodos organizatoriams už darbus, kad „sovietmetį klastotas partizaninio karo laikotarpis atsivertų tiesa“.


Vitražo meistro paroda

K. Morkūnas. Pieta. Vitražas Vilkaviškio
Švč. M. Marijos Apsilankymo Katedroje

Vilniuje, „Akademijos“ galerijoje, vitražo meistras Kazys Morkūnas pristato savo mylimą temą – žirgus, lydėjusius jį nuo vaikystės. Taip pat pristato ir paskutinius vitražus, skirtus Utenos Dievo Apvaizdos bažnyčiai. Pirmieji K. Morkūno piešiniai – su rašybos klaidomis, tačiau ryškiai išsiskiriančia tema – kovos, mūšiai. Ši tema lydi menininką iki šiol. Ir naujausiame vitraže, kuris papuoš Seimo rūmus Žalgirio mūšio 600-ųjų metinių proga – kovotojai ant žirgų. K. Morkūno kūrybai būdinga ryškiai perteikta idėja, monumentalumas, vientisa raiški kompozicija. Daugelyje vitražų – dinamiškos, skriejančios figūros motyvas. Menininkas vienas pirmųjų Lietuvoje sukūrė eksperimentinį vitražą iš kelių sulydytų plono stiklo sluoksnių, vėliau ėmė jungti luitinį stiklą su betonu. K. Morkūnas yra sukūręs vitražų pasaulinių parodų paviljonams, bažnyčioms, muziejams. Jam priklauso ir vienas didžiausių vitražų Lietuvoje – 180 kv. m darbas „Šventė“ Seimo rūmuose. 85-erių metų K. Morkūno teigimu, pagrindinis jo kūrybos stimulas – kasmet keturis mėnesius trunkančios atostogos kaime. Menininkas sako, kad daugiau parodų nerengsiąs – turįs dar daug darbo, nenori blaškytis. Visą gyvenimą šalia kūrybos dėstytojavęs Vilniaus dailės akademijoje, profesorius tik prieš pusmetį paliko auditoriją. Jis džiaugiasi jaunosios kartos kūryba, tais, kuriems sugebėjo išugdyti savitą požiūrį į meną.


Geriausi meno kūriniai

Jaunoji dailininkė Milda Gailiūtė
prie paveikslo „Ištrinta erdvė“
Ričardo ŠAKNIO nuotrauka

Kauno paveikslų galerijoje vienuoliktą kartą surengta tradicinė meno paroda „Geriausias metų kūrinys“. Jo rezultatai apibendrinti ir nugalėtojai išaiškinti vasario 16 dieną. Parodoje dalyvavo apie šimtas profesionalių Kauno dailininkų. Kūrinius vertino ne tik kompetentinga komisija, bet ir žiūrovai. Iš publikos sulaukta 865 balsų. Daugiausia, 53 balsus, surinko Vilniaus dailės akademijos Kauno dailės fakulteto magistrantė Milda Gailiūtė už monochrominį tapybos darbą „Ištrinta erdvė“. Paveiksle vaizduojamas apleistas Žagarės malūnas. Antroje vietoje (49 balai) – ne vienos parodos nugalėtojas Pranas Griušys už tapybos darbą „Karo žirgai“. Parodos nugalėtojus apdovanojo Kauno miesto vicemeras Stanislovas Buškevičius.


Žymaus politiko dovanos Kunigiškių muziejui

Vytautas Bagdonas

Vasario pabaigoje Kunigiškių kaime veikiantis Svėdasų krašto (Vaižganto) muziejus sulaukė malonios dovanos iš žymaus politiko, visuomenės veikėjo, muziko, Europos parlamento nario profesoriaus Vytauto Landsbergio. Buvęs Lietuvos Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas atsiliepė į Svėdasų krašto (Vaižganto) muziejaus, asociacijos Vaižgantiečių klubo „Pragiedrulys“ ir Lietuvos žurnalistų sąjungos paskelbtą akciją „Vaižganto 140-ojo gimtadienio proga – 140 knygų šio iškilaus šviesuolio muziejui“.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija