2010 m. kovo 10 d.
Nr. 19
(1804)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Lietuva istorinio lūžio metais

Prieš 70 metu Lietuva tapo SSRS tautų kalėjimo įkaite – ji buvo įjungta į jos sudėtį paminant kiekvienos tautos teisę būti laisvai. Apie 50 metų mūsų tauta buvo užgrobta ir įtraukta į sovietinės imperijos sudėtį. Okupuodama ir aneksuodama Lietuvą Sovietų Sąjunga pažeidė tarptautinės teisės principus ir savo tarptautinius įsipareigojimus bei sulaužė dvišalius susitarimus su Lietuvos Respublika.


1948 metų tragedija

1948 metais Lietuvos ūkis buvo baigiamas griauti: į kolūkį baigiami varyti visi kaimiečiai. Vaičionių kaimo gyventojus apylinkės pirmininkas Bražiūnėlis sušaukė į kolūkio steigiamąjį susirinkimą pas Juzienę (30 ha žemės turinčią ūkininkę). Iš Rokiškio atvažiavo komunistų partijos sekretorius Gregorijus Ivanovičius Iliušinas, MGB viršininkas Kirilas Kulovičius Fiodorovas, Kamajų CK sekretorius Mykolas Taraškevičius, Kamajų apylinkės vykdomojo komiteto pirmininkas Petras Valiulis ir brigada uniformuotų bei neuniformuotų enkavedistų su automatais. Visi valdininkai susėdo aplink stalą. Silberas Žilberovičius Jefremovas prie savęs pasidėjo pistoletą, KGB viršininkas – automatą.


Kai nuovoka sėdmenyse

Eglės Samoškaitės straipsnyje „Sovietų kariams – pagarba už „Gazprom“ pinigus“ (DELFI, 2010 vasario mėn. 23 d.) rašoma, kad, pasak Lietuvoje gyvenančių Antrojo pasaulinio karo dalyvių, kovojusių Antihitlerinės koalicijos pusėje, organizacijos pirmininko Juliaus Deksnio, Vilnius, Kaunas ir Klaipėda sutikimą įrengti ugnies aukurus jau davė, o Šiauliai leido Amžinąją ugnį kūrenti švenčių metu. Pašnekovas neslepia, kad sumanymą finansuoti pažadėjo su Kremliumi siejama Rusijos dujų įmonė „Gazprom“.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija