2010 m. kovo 10 d.
Nr. 19
(1804)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Gintaro šalies stebuklas pasikartojo

Edmundas Simanaitis

Po trečiojo Abiejų Tautų Respublikos pasidalijimo Lietuvos etninės žemės atiteko Rusijos imperijai. Po 123 metus trukusios valstybinės nebūties, lietuvių tautos valia 1918 m. vasario 16 dieną buvo atkurta Lietuvos Nepriklausomybė (I LR). Iki tol pietų kaimynas Lietuvą laikė tik Žečpospolitos dalimi, rytinis – teisėtu grobiu, vadinamu Rusų imperijos Šiaurės Vakarų kraštu, o Vakarinis reiškė teritorines pretenzijas.


Kas negina laisvės, tas nevertas jos

Dangirdas Lingys

Lietuvos Laisvės kovotojų idėjų vedamas susikūręs Sąjūdis 1990 metais laimėjo rinkimus į Lietuvos Aukščiausiąją Tarybą-Atkuriamąjį Seimą. Nepaisant imperijos gąsdinimų ir grasinimų, 1990 m. kovo 11 dieną Taryba, vadovaujama Sąjūdžio pirmininko profesoriaus Vytauto Landsbergio, paskelbė Lietuvos nepriklausomybę. Šis sprendimas buvo ne tik Lietuvos, bet ir pasaulinės svarbos aktas. Tai reiškė, kad griūva galingiausia pasaulio blogio imperija.


„Avarijos atveju Vilnius patektų į evakuacijos zoną“

Gintaras Visockas

Iš kairės: ekologinės bendrijos
„Atgaja“ pirmininkas, Žaliųjų
partijos iniciatyvinės grupės
narys Saulius Pikšrys, Baltarusijos
profesorius, dr. Georgijus Lepinas,
aktyviai prisidėjęs likviduojant
Černobylio avarijos padarinius,
Baltarusijos nevyriausybinės
organizacijos „Ekodom“ vadovė Irina
Suchi ir atominės fizikos inžinierius
iš Rusijos, tarptautinės grupės
„Ekozaščita“ koordinatorius
Andrejus Ožarovskis

Praėjusią savaitę naujienų agentūroje ELTA buvo surengta spaudos konferencija, kurioje kalbėta apie pavojus, kurie iškils Lietuvai, jei Baltarusija Astravo rajone pastatys atominę elektrinę. Konferencijoje dalyvavo žinomas Baltarusijos profesorius, technikos mokslų daktaras Georgijus Lepinas, aktyviai prisidėjęs likviduojant Černobylio avarijos padarinius, Baltarusijos nevyriausybinės organizacijos „Ekodom“ vadovė Irina Suchi ir atominės fizikos inžinierius iš Rusijos, tarptautinės grupės „Ekozaščita“ koordinatorius Andrejus Ožarovskis. Konferencijoje kalbėjo Seimo narys Gintaras Songaila bei ekologinės bendrijos „Atgaja“ pirmininkas, Žaliųjų partijos iniciatyvinės grupės narys Saulius Pikšrys.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija