2010 m. kovo 24 d.
Nr. 23
(1808)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Bendruomenėse

Šilališkiai Kovo 11-ąją šventė kartu su svečiais iš Vokietijos

„Auksinės gilės“ nominantai
su meru Albinu Ežerskiu (centre)
ir mero pavaduotoja
Vera Maciene (dešinėje)

Kovo 11-osios rytą Šilalės Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčios varpams gaudžiant, šilališkiai ir svečiai rinkosi į bažnyčią. Šilalės dekanas, kun. Stasys Toleikis pakvietė visus paminėti valstybės atkūrimo 20-metį. Mišiose giedojo vaikų ir jaunimo choras, kuriam pritarė orkestras (vadovas Kornelijus Pukinskas).

Po šv. Mišių aukos už Tėvynę, jos vaikus ir visus žuvusius už Lietuvos laisvę, Lietuvos trispalvių ir tremtinių vėliavų vedini, trumpam nulenkę galvas prie paminklo „Žuvusiems partizanams Šilalės krašte“, visi pasuko link Šilalės kultūros centro. Didžiulę minią pasitiko pučiamųjų orkestro garsai, šventiškai išpuoštoje salėje svetingai priėmė Kultūros centro direktorius Antanas Kazlauskas.


Užkrečiantys pavyzdžiai

Fotografo darbai – gimtinėje

Viekšnių (Mažeikių r.) kultūros centre viekšniškio fotografo Jono Kinčino 110-ųjų gimimo metinių minėjime Šiaulių „Aušros“ muziejus pristatyta paroda „Jonas Kinčinas (1900–1966). Fotografijos“.

Parodoje eksponuojama apie 70 pirmojo prieškario Viekšnių profesionalaus fotografo J. Kinčino fotografijų, pagamintų iš stiklo negatyvų, saugomų „Aušros“ muziejuje bei privačiose Bronislovo Kerio ir Antano Sidabro kolekcijose. Praėjus bemaž pusei amžiaus nuo fotografo mirties, jo darbai vėl grįžo į gimtąjį kraštą. Vieno įdomiausių prieškario Lietuvos provincijos fotografų J. Kinčino stiklo negatyvų archyvą nuo sunaikinimo išsaugojo žinomų šiauliečių menininkų šeima, o 2004 m. Kultūros ir sporto rėmimo fondui parėmus, juos įsigijo Šiaulių „Aušros“ muziejus ir pirmą kartą pristatė visuomenei 2005 metais Fotografijos muziejuje surengtoje parodoje. Tai didžiausia muziejaus fonduose ir viena iš didžiausių Lietuvoje saugomų prieškario vieno autoriaus darbų kolekcijų – daugiau kaip 5 tūkst. stiklo negatyvų, datuojamų 1927–1940 m. Juose dominuoja Viekšnių miestelio ir apylinkių gyventojų portretai, vestuvių, laidotuvių, mokyklos baigimo ar Pirmosios Komunijos vaizdai. Iš nuotraukų žvelgia įvairaus amžiaus, skirtingų tautybių, tikėjimų ir visuomeninės padėties vyrai, moterys, vaikai ir ištisos šeimos. Visi iškilmingai pasipuošę ir nusiteikę fotografijos ritualui. Kai kurie negatyvai paveikti drėgmės, jų emulsija suskeldėjusi, kraštuose nusilupusi – šie pažeidimai matyti visu negatyvų formatu atspausdintose parodos fotografijose, kurių vaizdas neretušuotas ir nekoreguotas šiuolaikinėmis technikos priemonėmis, tik kiek „pasendintas“ švelniu rusvu atspalviu. Rengdamas parodą, muziejus paskatino ir kitus J. Kinčino palikimo sergėtojus atverti visuomenei savo archyvus. Kolekcininkų Bronislovo Kerio ir Antano Sidabro saugomuose negatyvuose užfiksuota miestelio panorama ir apylinkių vaizdai, kasdienė žmonių buitis ir darbai.


Parodoje – tautodailininkų metinė ataskaita

Bronius VERTELKA

Kovo 5-ąją Kupiškio viešojoje bibliotekoje atidaryta krašto tautodailininkų metinė ataskaitinė paroda, kurioje apie 80 darbų pristato 21 meistras. Parodoje dominuoja tapybos darbai, pirmą kartą čia rodomi kūriniai iš metalo, yra dirbinių iš medžio, akmens, keramikos, pintų iš vytelių.

Parodos atidaryme dalyvavo rajono vicemeras Aidas Mikėnas, rajono savivaldybės Švietimo ir kultūros skyriaus vedėjas Rimantas Jocius, Lietuvos tautodailininkų sąjungos Panevėžio krašto pirmininkas Vidas Mažukna, kupiškiečių tautodailininkų vadovas Vytautas Jasinskas.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija