2010 m. kovo 24 d.
Nr. 23
(1808)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

Svetainė įkurta
2001 m. spalio 3 d.

RUBRIKOS

XXI Amžius


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai


PRIEŠPASKUTINIS NUMERIS

XXI Amžius


REKLAMA LAIKRAŠTYJE

Reklamos kaina - tik 1,00 Lt + PVM

Pageidaujančius prašome kreiptis į Redakciją


MŪSŲ
RĖMĖJAS

 

Šiame numeryje:

Ekumeninis
sutarimas
dėl migracijos
iššūkių

Korupcinės
piramidės skilimas

Prisimintas
prezidentas
Aleksandras
Stulginskis

Krikščionių pasidalijimai – nuodėmės pasekmė

Popiežius Benediktas XVI susitiko su Romos liuteronų bendruomene

Mindaugas BUIKA

Popiežius Benediktas XVI, apsilankęs
Romos evangelikų liuteronų bažnyčioje,
padovanojo Jėzų Kristų
vaizduojančią mozaiką

Kvietimas jaustis kaip namie

Popiežiaus Benedikto XVI apsilankymas Romos evangelikų liuteronų bažnyčioje buvo ne tik ekumeninis – čia jis susitiko su Italijos sostinėje gyvenančiais vokiečiais, kurie sudaro nedidelę, vos 350 registruotų narių bendruomenę. Todėl ir kovo 14 dieną ten celebruotos ekumeninės pamaldos vyko vokiečių kalba. Tai jau antras Romos vyskupo vizitas į 1922 metais pradėjusius veikti maldos namus, pastatytus pagal žymaus vokiečių architekto Franco Švechteno projektą ir vadinamus tiesiog Kristaus bažnyčia (Christus Kirche). Popiežius Jonas Paulius II čia lankėsi 1983 metų gruodį, kai buvo minimos vokiečių protestantizmo pradininko Martyno Liuterio gimimo 500-osios metinės. Tai buvo pirmasis Katalikų Bažnyčios vadovo vizitas į liuteronų maldos namus nuo Reformacijos pradžios. Romos liuteronų bažnyčioje Šventasis Tėvas, tada dar Tikėjimo mokslo kongregacijos prefektas kardinolas Jozefas Ratcingeris, lankėsi 1998 metais, kai buvo pakviestas dalyvauti metiniame vietinės vokiečių protestantų bendruomenės festivalyje. Popiežius Benediktas XVI oficialiai pakviestas vizitui į Christus Kirche 2009 metais, kai buvo minimos istorinės katalikų ir liuteronų Deklaracijos dėl Nuteisinimo mokymo pasirašymo 10-osios metinės.


Ar lietuviams sovietmetis gali būti savas

Gintaras Visockas

Gruzijos prezidentas
Michailas Saakašvilis

Kovo 11-ąją Seimo Konstitucijos salėje Rusijos, Lietuvos, Estijos, Latvijos, Ukrainos bei Švedijos politikai prasmingai diskutavo, kaip ir kodėl prieš du dešimtmečius žlugo sovietų imperija. Tądien būta svarių pastebėjimų, jog taikiai, beveik be kraujo praliejimo sugriuvusi Sovietų Sąjunga šiandien bando atsigauti naujais pavidalais. Imperijos atgaivinimo iniciatyva priklauso Kremliaus valdžiai.


Atkurti tvarką ir pasitikėjimą

Panevėžio miesto meras
Vitalijus Satkevičius

Sausio 21 dieną Panevėžio meru išrinktas patyręs miesto politikas Vitalijus Satkevičius. Jis – miesto tarybos narys nuo 1997 metų, yra dirbęs savivaldybės įmonės vadovu, kurį laiką užėmė atsakingas pareigas. Be to, V. Satkevičius daug metų dirbo tikybos mokytoju, žinomas kaip gerbiamas pedagogas. Jo kandidatūra buvo svariausia, nes kiti pretendentai į miesto vadovo postą buvo abejotinos reputacijos arba nepatyrę politikai. Nors naujajam merui buvo siūloma naudotis tarnybiniu transportu, į darbą jis važiuoja savo automobiliu ir net siūlo, kad ateityje savivaldybėse būtų uždrausta naudotis tarnybiniais automobiliais.


Garsus publicistas neatsispiria kerinčiai kelionių magijai

Kęstutis PRANCKEVIČIUS

Laikas neprailgo klausantis
gyvų publicisto bei keliautojo Algimanto
Čekuolio prisiminimų ir pasakojimų

Žinomam publicistui ir rašytojui, nenuilstančiam keliautojui Algimantui Čekuoliui laisvų atokvėpio akimirkų lieka nedaug... Tačiau prieš Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo jubiliejų jis rado laiko aplankyti ir šalies švietimo, kultūros įstaigas, tarp jų ir bibliotekas, kurias vis dar lanko nemažas būrys skaitytojų, entuziastingų knygos gerbėjų. Kalendorinio pavasario išvakarėse apsilankęs Vilniaus Kalvarijų viešojoje bibliotekoje buvo maloniai nustebintas, kai išvydo daugiau nei pusšimtį skaitytojų, susirinkusių į susitikimą.


Kai gyvenimą liudija mokytojas

Kazimieras Dobkevičius

Poetas Robertas Keturakis

Poetas Robertas Keturakis tautos kultūrai daug nusipelnė ir savo visuomenine veikla. Buvo aktyvus Lietuvos Sąjūdžio dalyvis, literatūrinio gyvojo žodžio almanacho „Ąžuolynas“ Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje įkūrėjas ir vedėjas, laikraščio „Kauno žinios“ vyriausias redaktorius, Kauno Maironio gimnazijoje kūrybinės grupės „Sietynas“ įkūrėjas ir kūrybinių užsiėmimų vadovas. Poetas visada buvo ir yra atidus jaunųjų kūrybai, ne vieną pradedantį literatą palydėjo į kūrybos kelią.


Tarptautinė konferencija Anykščiuose

Vytautas Bagdonas

Iš kairės: Anykščių rajono
savivaldybės administracijos
direktorius Vilius Juodelis,
Norvegijos karalystės ambasadorius
Steinar Gil su žmona Turi Jakobsen,
J.Biliūno gimnazijos direktorė
Regina Drūsienė, rajono meras
Sigutis Obelevičius ir vicemeras
Donatas Krikštaponis

Kovo 3–4 dienomis Anykščių Jono Biliūno gimnazijoje viešėjo Norvegijos karalystės Hedmarko apskrities Trysil mokyklos pedagogų delegacija. Biliūniečiai svečiams parengė įdomią, turiningą ir dalykišką programą. Svečiai iš šios šalies turėjo galimybę pabendrauti su J. Biliūno gimnazijos pedagogais ir moksleiviais, apžiūrėti mokymo kabinetus, pasidalyti darbo patirtimi, aptarti aktualias problemas. Norvegams pedagogams buvo organizuotos ir pažintinės ekskursijos po Anykščių kraštą.


Bendruomenėse

Šilališkiai Kovo 11-ąją šventė kartu su svečiais iš Vokietijos

„Auksinės gilės“ nominantai
su meru Albinu Ežerskiu (centre)
ir mero pavaduotoja
Vera Maciene (dešinėje)

Kovo 11-osios rytą Šilalės Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčios varpams gaudžiant, šilališkiai ir svečiai rinkosi į bažnyčią. Šilalės dekanas, kun. Stasys Toleikis pakvietė visus paminėti valstybės atkūrimo 20-metį. Mišiose giedojo vaikų ir jaunimo choras, kuriam pritarė orkestras (vadovas Kornelijus Pukinskas).

Po šv. Mišių aukos už Tėvynę, jos vaikus ir visus žuvusius už Lietuvos laisvę, Lietuvos trispalvių ir tremtinių vėliavų vedini, trumpam nulenkę galvas prie paminklo „Žuvusiems partizanams Šilalės krašte“, visi pasuko link Šilalės kultūros centro. Didžiulę minią pasitiko pučiamųjų orkestro garsai, šventiškai išpuoštoje salėje svetingai priėmė Kultūros centro direktorius Antanas Kazlauskas.


Parodoje – tautodailininkų metinė ataskaita

Bronius VERTELKA

Kovo 5-ąją Kupiškio viešojoje bibliotekoje atidaryta krašto tautodailininkų metinė ataskaitinė paroda, kurioje apie 80 darbų pristato 21 meistras. Parodoje dominuoja tapybos darbai, pirmą kartą čia rodomi kūriniai iš metalo, yra dirbinių iš medžio, akmens, keramikos, pintų iš vytelių.

Parodos atidaryme dalyvavo rajono vicemeras Aidas Mikėnas, rajono savivaldybės Švietimo ir kultūros skyriaus vedėjas Rimantas Jocius, Lietuvos tautodailininkų sąjungos Panevėžio krašto pirmininkas Vidas Mažukna, kupiškiečių tautodailininkų vadovas Vytautas Jasinskas.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija