2010 m. kovo 26 d.
Nr. 24
(1809)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Igno Šeiniaus premijos laureatė

Bronius VERTELKA

Juostų audimo meno mokytoja
Zofija Jablonskienė
Autoriaus nuotrauka

Širvintiškės juostų audėjos
su kardinolu Audriu Juozu Bačkiu
nusifotografavo pernai Sereikiškių
parke Vilniuje
Zofijos Jablonskienės asmeninio
albumo nuotrauka

Širvintų kultūros centre Valstybės atkūrimo dienos minėjime mokytojai Zofijai Jablonskienei buvo įteikta Igno Šeiniaus premija. Tokį pripažinimą 42 metų pedagoginio darbo stažą turinti širvintiškė pelnė už etninės kultūros ir tradicijų puoselėjimą, jaunosios kartos tautinių vertybių ugdymą ir skatinimą, kultūrinio savitumo branginimą, Širvintų krašto garsinimą Lietuvoje ir už jos ribų.

Dar 1989 metais, minint rašytojo I. Šeiniaus gimimo 100-metį, Z. Jablonskienės juostų audimo būrelis išaudė jo jubiliejui skirtų juostų. Pernai, Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmečiui skirtoje Dainų šventėje Vilniuje, Sereikiškių parke širvintiškių austas juostas pastebėjo  kardinolas Audrys Juozas Bačkis. Jis palaimino audėjėles naujiems geriems darbams ir su jomis nusifotografavo. Širvintiškių austą juostą gavo prezidentas Valdas Adamkus, kai lankėsi Širvintų „Atžalyno“ pagrindinėje mokykloje.

Austi juostas Z. Jablonskienė dabar moko pradinėje mokykloje ir vaikų dienos centre. Būrelyje moksleivės susipažįsta su lietuvių liaudies menu, mokosi dirbti, kurti, ieškoti grožio. Pradžioje jos audžia ant knygų su kietais viršeliais, vėliau su entuziazmu audžia platesnes ir ilgesnes juostas ant rėmų. Išaustas juosteles įdeda į vadovėlius, dovanoja draugėms ir mokytojams, siunčia į kitas šalis. Kasmet Z. Jablonskienė išsiugdo būrį audėjėlių, kurios labai domisi, mėgsta šitą darbą ir audžia plačias, sudėtingų raštų juostas. Lietuvos nacionaliniame muziejuje širvintiškės audimo meno mokė Vilniaus moksleivius, jos dalyvauja respublikiniame projekte „Lietuvių etninės kultūros vertybės Europoje“.

Juostų audimo būrelio vadovės Z. Jablonskienės mama buvo audėja. Ji ausdavo rankšluosčius, lovatieses, netgi plonyčius audinius. Zofija juostų audimo pradmenis įgijo mokydamasi Zarasų vidurinėje mokykloje, lankydama juostų audimo būrelį.  Tokiam pat būreliui ji vadovauja nuo 1973 metų, į jo veiklą įtraukdama daugybę moksleivių. Taip išaugo ne viena karta, puoselėjanti etnines vertybes, mokanti austi autentiškas Širvintų krašto juostas.

Širvintos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija