2010 m. kovo 26 d.
Nr. 24
(1809)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Kaziuko mugėje – dzūkų dienos

Rūta Averkienė

Jaunieji dzūkai iš Varėnos
Kaziuko mugėje Vilniuje

Kovo 5–7 dienomis vykusiai tradicinei Kaziuko mugei Vilniaus etninės kultūros centras parengė specialią kultūrinę programą, kurios akcentu tapo Dzūkų dienos. Tad mugės lankytojai turėjo puikią galimybę ne tik pamatyti ir išgirsti, kaip puikiai šoka ir dainuoja dzūkai, bet ir įsigyti austų, pintų, skobtų, žiestų dzūkų meno meistrų dirbinių, paskanauti dzūkiškų skanėstų. Lietuvos regionų pristatymas Kaziuko mugės metu turėtų tapti tradiciniu renginiu, o dzūkai šiuos renginius pradėjo pirmieji.

Dzūkų dienos Vilniuje prasidėjo penktadienį. Karininkų ramovėje buvo atidaryta tautodailininkų paroda, Vilniaus vaikų ir jaunimo meno galerijoje – Dzūkijos vaikų piešinių ir dirbinių paroda. Dzūkiškomis dainomis parodos dalyvius linksmino Marcinkonių etnografinio ansamblio dainininkai.

Šeštadienį Šv. Kazimiero bažnyčioje buvo aukojamos šv. Mišios už Dzūkijos žmones, o vėliau Dzūkų dienos daugybe renginių tęsėsi Rotušės aikštėje. Varėniškiai drauge su kitais dzūkais įsiliejo į šventinę eiseną ir nuo Katedros aikštės senamiesčiu dainuodami žygiavo iki Rotušės. Šventinę eiseną papuošė ne tik Savivaldybės vadovai ir seniūnai, bet ir pats grybų karalius Baravykas su Voveruška Lepeškaite bei baravykų šeimyna, smagiai dainavo ir šventės dalyvius sveikino „Kukumbalio“ ir „Mikituko“ dainininkai bei Linos Čenienės madų teatro merginos.

Iškilmingą Dzūkų dienų atidarymą scenoje pradėjo iš Perlojos kilęs aktorius Tomas Vaisieta, šventės svečius pasveikino Dzūkijos regiono merai. Nusikaldinę po šventinę mugės monetą, merai išskubėjo šventės svečių vaišinti dzūkiška grybiene, kurią čia pat, aikštėje šalia Rotušės, išvirė marcinkoniškiai. Viliojantis skanios grybienės kvapas prie dviejų didelių puodų sukvietė ne vieną šimtą sužvarbusių šventės lankytojų. Kol vieni vaišinosi grybiene, kiti turėjo galimybę pasižiūrėti puikią dzūkų kultūrinę programą. Scenoje smagiai šoko Varėnos moksleivių kūrybos centro šokių kolektyvas „Mikitukas“ (vadovė J. Stankevičienė), senąsias dzūkų dainas dainavo jaunimo etnokultūros klubas „Kukumbalis“ (vadovė R. Černiauskienė), senoviškas krikštynas suvaidino Nedzingės etnografinis ansamblis „Nedzingė“. Mažasis pasakorius Domantas Taukinaitis pasakė dzūkišką pasaką apie „raudonų vištaitį“.

Mokytojų namų svetainėje buvo galima pasiklausyti dzūkų rašytojų ir poetų kūrybos, o Vilniaus rotušėje Dzūkijos žvaigždžių ir žvaigždučių šventėje kartu su scenos grandais Irena Milkevičiūte, Virgilijumi Noreika grojo Alytaus muzikos mokyklos vaikų ir jaunimo simfoninis orkestras „Svajonė“.

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija