2010 m. balandžio 7 d.
Nr. 26
(1811)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

ES milijonai – nelegaliai gamyklai

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Prieš kurį laiką interneto svetainėje www.slaptai.lt pasirodė laida „Margavos kaimo žmonės nenori gyventi vamzdžių gamyklos pašonėje“, kurioje dalyvavo Visuomeninės piliečių sąjungos pirmininkė Violeta Anankienė, aktyviai dalyvaujanti ir Jungtinio demokratinio  judėjimo veikloje, Visuomeninės piliečių sąjungos Margavos skyriaus vadovė Rūta Varankienė ir Margavos kaimo gyventojas, architektas Kęstutis Statkevičius. Jie kalbėjo apie Margavos kaime, esančiame netoli Kauno, prieš porą metų pradėtą įrenginėti nelegalią gamyklą ir joje gaminamus plastikinius vamzdžius. Gaminant plastikinius vamzdžius į aplinką patenka daug kenksmingų medžiagų, pažeidžiami aplinkosaugos reikalavimai, nes artimiausi gyvenamieji namai yra vos už keliasdešimties metrų nuo nelegalios gamyklos teritorijos.

Ši skandalinga istorija tęsiasi – iš Europos Sąjungos lėšų šios nelegalios gamyklos veiklai skirta 1 milijonas 923 tūkstančiai 916 litų. Kaip galėjo atsitikti, kad tokia didelė suma skirta nelegaliai veiklai finansuoti? Atsakymo į šį klausimą vis dar nėra, tačiau istorija primena korupcinių sandėrių schemas.

Gamykla pradėjo kurtis 2008 metų pavasarį. Su jos veikla susijęs verslo magnatas R. Suslavičius ir kiti jam artimi asmenys. Šią veiklą organizuoja kelios bendrovės – daugiausia UAB „Viacon Baltic Pipe“ ir UAB „Pilainiai“ . Greta „Viacon Baltic Pipe“ veikia dar viena dukterinė įmonė – „Viacon Baltic“.

Margavos kaimo gyventojai ir juos palaikantys pilietinių judėjimų aktyvistai dėl nelegalios gamyklos veiklos kreipėsi į sveikatos apsaugos viceministrą A. Skiką. Deja, valstybės pareigūnas nepadėjo (vėliau A. Skikas buvo sulaikytas STT pareigūnų, paėmęs 20 tūkstančių litų kyšį). Akivaizdu, kad korupcija Lietuvoje tarpsta, atsakingose valstybės institucijose darbuojasi nemažai abejotinos reputacijos veikėjų. Vienas ryškus pavyzdys – Aplinkos ministerijoje darbuojasi kadaise pajūryje garsios gaujos vadeiva, žinomas „Raudonikio“ ir „Karlsono“ pravardėmis. Plinta ir nepotizmo tendencijos – atsakinguose postuose darbuojasi komunistinės nomenklatūros veikėjų bei kriminalinių lyderių vaikai ir kiti giminaičiai. Kai kurios savivaldybės tapo klaninio užvaldymo pavyzdžiu – čia dirba net po kelias dešimtis giminystės ryšiais susijusių valdininkų. Valstybės ir visuomenės interesams kenkia ir tai, kad ministerijose bei atsakingose žinybose įsitaisė buvę KGB agentai ir rezervistai, iš esmės talkinantys savo kolegoms, jau tapusiems oligarchais.

Laimei, mūsų šalyje yra ir sąžiningų pareigūnų. Štai Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos vyriausioji specialistė E. Šniuolienė aktyviai prisidėjo prie vykdyto tyrimo, siekiant sustabdyti Margavos kaime esančios nelegalios gamyklos veiklą.

Korupcijai klestėti padeda netobuli įstatymai. Bet Lietuvoje populiaru nesilaikyti ir jau priimtų pakankamai gerų įstatymų. Įstatymų srityje dažnai taikomi dvejopi standartai – vienaip žiūrima į eilinius įstatymų pažeidėjus, kitaip į įstatymus pažeidusius įtakingus verslo magnatus ir korumpuotus politikus. Europos Sąjungos lėšos masina korumpuotus veikėjus – oligarchus, abejotinos reputacijos verslo magnatus, politikus ir pareigūnus. Visi jie yra pasiryžę atsiriekti sau po gerą gabalą iš didelio Europos lėšų pyrago. Ar pavyks apginti mūsų valstybės bei piliečių interesus ir pažaboti tokią veiklą, priklausys tiek nuo sąžiningų valdžios pareigūnų ryžto, tiek nuo mūsų krašte veikiančių pilietinių judėjimų ir sąžiningų iniciatyvių piliečių valios.

Ateityje žadame nuodugniau pasidomėti šios skandalingos istorijos aplinkybėmis.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija