2010 m. balandžio 16 d.
Nr. 29
(1814)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Nesutarimai pamiršti

Žinia apie aviakatastrofą, kurios metu žuvo Lenkijos prezidentas bei į Katynės žudynių 70-mečio paminėjimo iškilmes vykęs šalies politinio elito žiedas, sukrėtė ne tik lenkų tautą, bet ir visą pasaulį. Šis įvykis padarė didžiulį psichologinį poveikį daugeliui asmenų pirmiausiai dėl to, kad tai labai netikėta katastrofa, keičianti mūsų požiūrį į pasaulį ir sukelianti minčių, kad bet kas gali tapti auka. Pirmiausia tai lenkų tautos tragedija, tačiau stebėdami žmonių reakciją Lenkijoje, šį įvykį galima sugretinti su Rugsėjo 11-ąja Amerikoje, tapusia ne tik amerikiečių tautos tragedija, bet ir sudrebinusią visą pasaulį. Lenkai dabar iš tiesų atideda į šalį politinius nesutarimus, nors prezidentą, kol jis buvo gyvas, mėgo ne visi. Ir paprastus žmones šis netikėtas susidūrimas su mirtimi ir būties trapumu priverčia pamąstyti ne tik apie kasdienybę, bet ir apie universalesnius egzistencinius dalykus. Tokias reakcijas kelia ir praėjusią savaitę įvykusios skaudžios aviakatastrofos, kurios poveikį sustiprina ir tai, kad lenkų delegacija vyko paminėti 70-ųjų Katynės tragedijos, kurios metu Lenkija taip pat neteko savo politinio ir kultūrinio elito, metinių. Tai yra dar viena istorinė trauma lenkų tautai.

„Tai nesuvokiama katastrofa Europai. Europa susidūrė su didžiule netektimi. Lenkija išgyvena didžiulę tragediją. Dar niekada Europoje lėktuvo katastrofoje nežuvo tiek daug svarbių asmenų, demokratiškai išrinktų žmonių“, – užuojautos laiške rašo Europos Parlamento pirmininkas Jozefas Buzekas. Pareikšdamas užuojautas žuvusiųjų artimiesiems kaip Europos Parlamento pirmininkas jis rašė: „Kaip lenkas, aš liūdžiu kartu su 38 mln. lenkų“.

Pirmoji Katynė nusinešė Antrosios Respublikos karininkijos žiedą, antroji  Katynė – Trečiosios Respublikos aukščiausią karinę vadovybę: žuvo visų kariuomenės rūšių vadai ir vyriausiasis Lenkijos kariuomenės vadas prezidentas. Kas tai? Atsitiktinumas?

Belieka tikėtis , kad Lenkijos prezidento Lecho Kaczynskio bei kitų avariją netoli Smolensko miesto patyrusio lėktuvo keleivių žūtis padės praskleisti istorijos šydą ir suteiks detalesnę informaciją Rusijos gyventojams apie 1940 metų sovietų saugumo vykdytas Lenkijos karininkų žudynes Katynėje. Apie Rusijoje kruopščiai slepiamą Katynės žudynių tragediją dabar iš naujo išgirsta ne tik pasaulis, bet ir Rusijos piliečiai. Kad šios žudynės buvo NKVD darbas, iki šiol buvo pripažinęs tik pirmasis SSRS prezidentas Michailas Gorbačiovas ir Rusijos prezidentas Borisas Jelcinas, tačiau kiti Rusijos vadovai vengė vertinti Katynės tragediją. Sekmadienio vakare Andrzejaus Waidos filmą „Katynė“ parodė vienas populiariausių Rusijos kanalų, o iki tol jis buvo demonstruotas tik siauro intelektualų rato žmonių kultūros kanalo.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija