2010 m. balandžio 16 d.
Nr. 29
(1814)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Apaštalo šv. Pauliaus pėdomis

Mindaugas BUIKA

Popiežiaus Benedikto XVI vizitas į Maltą bus jau trečioji Romos vyskupo kelionė į šią Viduržemio jūros salą valstybę pastarųjų dviejų dešimtmečių laikotarpiu. Dievo tarnas Jonas Paulius II ten lankėsi du kartus – 1990 ir 2001 metais. Ypač pastarasis vizitas, įvykęs netrukus po Didžiojo 2000 metų krikščionybės jubiliejaus šventimo, susilaukė plataus tarptautinio atgarsio. 2001 m. gegužės 8 dienos atvykimu į Maltą popiežius Jonas Paulius II užbaigė savo istorinę piligrimystę apaštalo Pauliaus pėdomis. Tos kelionės, turėjusios ryškų ekumeninį ir tarpreliginį pobūdį, metu buvo aplankyta Graikija ir Sirija. Tuomet Maltoje buvo beatifikuoti trys vietos katalikai, įskaitant kunigą Gorgą Preką, kuris vėliau paskelbtas šventuoju.

Su apaštalo šv. Pauliaus vardu susijusi ir balandžio 17–18 dienomis įvyksianti popiežiaus Benedikto XVI apaštalinė kelionė. Šiemet minimos Tautų apaštalo išsilaipinimo saloje jubiliejinės 1950-osios metinės. Prieš metus visoje Bažnyčioje buvo plačiai švenčiamas šv. Pauliaus gimimo 2000 metų jubiliejus. Apaštalo atvykimas į Maltą nebuvo planuotas: šv. Paulių į teismą Romoje gabenęs laivas dėl smarkios audros sudužo prie salos krantų. Kaip pasakojama Apaštalų darbuose, išsigelbėjusieji buvo maltiečių labai draugiškai priimti, o šv. Pauliui išgydžius keletą ligonių, jis pelnė didelę vietinių gyventojų pagarbą. Po trijų mėnesių viešnagės, kurios metu buvo skelbiamas Dievo Žodis, apaštalas ir jo bendrakeleiviai kitu laivu pasiekė Italiją.

Pagal numatytą programą ateinančio šeštadienio popietę atvykęs į Maltą, iškilmingai sutiktas sostinės Valetos tarptautiniame oro uoste, popiežius Benediktas XVI aplankys šalies prezidentą. Pasimatymas su šalies vadovybe įvyks Maltos ordino didžiojo magistro rūmuose. Tą patį  vakarą Šventasis Tėvas pasimels prie šv. Pauliaus grotos Rabato vietovėje, kur buvo prisiglaudęs iš skęstančio laivo išsigelbėjęs apaštalas.

Kitą dieną, sekmadienį, popiežius Benediktas XVI aukos šv. Mišias Florianos miesto centrinėje Granarų aikštėje. Tikimasi ypač gausaus piligrimų dalyvavimo iš visos Maltos bei kaimyninių šalių. Papietavęs su Maltos vyskupų konferencijos nariais Šventasis Tėvas apaštalo pavyzdžiu plauks laivu iš Kalkaros uosto į sostinę Valetą, kur susitiks su šalies jaunimu. Po iškilmingo palydėjimo sekmadienio vakarą Popiežius sugrįš į Romą.

Malta yra nedidelė šalis, turinti mažiau kaip pusę milijono gyventojų, tačiau bažnytinio gyvenimo aktyvumu lenkia daugelį Europos valstybių. Vietinė Katalikų Bažnyčia padalinta į dvi diecezijas, kuriose veikia 85 parapijos. Sielovadoje darbuojasi 9 vyskupai, 853 kunigai, 1143 vienuolės. Kunigystei rengiasi 91 seminaristas. Veikia 80 katalikiškų auklėjimo, švietimo ir studijų centrų (nuo vaikų darželių iki universiteto), kuriuose mokosi beveik 18 tūkstančių vaikų ir jaunų žmonių. Tarp kitų socialinių institucijų, kurias išlaiko bažnytinės organizacijos ir vienuolijos, minėtini 24 senelių namai, 26 našlaičių prieglaudos, 9 šeimos konsultacijos, 24 reabilitacijos centrai.

Popiežiaus Benedikto XVI vizitas į Maltą bus jau 14-oji jo užsienio kelionė per penkerius metus trunkantį pontifikatą. Šiemet dar yra numatytos keturios Šventojo Tėvo kelionės į Europos šalis – Portugaliją, Kiprą, Didžiąją Britaniją ir Ispaniją.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija