2010 m. balandžio 23 d.
Nr. 31
(1816)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Įpareigojantys krikščionybės turtai

Mindaugas BUIKA

Popiežius Benediktas XVI
su jaunaisiais Maltos katalikais

Šventasis Tėvas dovanoja
auksinę rožę Maltos garsiajai
Tapinos Dievo Motinos šventovei

Akimirkos iš Šventojo Tėvo
vizito Maltoje

Popiežius Benediktas XVI
su Maltos prezidentu Džordžu Abela

Sekuliarizmo vilionės

Krikščioniškojo tikėjimo skleidimas Maltoje siekia apaštalų laikus, todėl visiškai suprantama, kad vizito į šią šalį metu sakytose kalbose ir homilijose popiežius Benediktas XVI rėmėsi Evangelijos mokymu ir liudijimu. Štai praėjusį sekmadienį, balandžio 18 dieną, Florianos miesto centrinėje aikštelėje aukotų šv. Mišių homilijoje, kreipdamasis į dešimtis tūkstančių pamaldose dalyvavusių maltiečių, Šventasis Tėvas pirmiausia paminėjo šiuo jo apsilankymu švenčiamą vietinei Bažnyčiai svarbiausio istorinio įvykio – šv. Pauliaus išsilaipinimo Maltos saloje – 1950 metų sukaktį.

Jis sakė, kad į Maltą, esančią žemynų kryžkelėje, per ilgametę istoriją daugybė keliautojų atnešė įvairių idėjų ir kultūrinių turtų. Maltiečiai, net ir būdami svetingi, vis dėlto gebėjo atsirinkti dovanas, suvokdami, kad brangiausias turtas yra apaštalo šv. Pauliaus atneštas tikėjimas. „Ir šiandien ne viskas, ką pasaulis siūlo, yra vertinga Maltos žmonių požiūriu“, – pažymėjo popiežius Benediktas XVI. Juk yra balsų, teigiančių, kad nebereikia Dievo ir Bažnyčios, kad reikia rinktis kitas vertybes savo gyvenimui. Tai pavojinga vilionė, perspėjo Šventasis Tėvas. Jis nurodė į tos dienos skaitinyje iš Šv. Jono evangelijos 21-ojo skyriaus liudijimą, kaip apaštalai Tiberiados ežere negalėjo sugauti jokios žuvies. Ir tik tada, kai užmetė tinklą į prisikėlusio Kristaus nurodytą vietą, ištraukė daug žuvų. „Mano brangūs broliai ir seserys, jeigu mes visą pasitikėjimą sudėsime į Viešpatį ir seksime Jo mokymu, tada visada gausime didžiulį atlygį“, – sakė Popiežius. Visas mūsų gyvenimas visiškai priklauso nuo Dievo, kuris vienas gali patikimai apsaugoti egzistencijos audrose ir atvesti į ramų uostą. Juk panašiai elgėsi ir šv. Paulius, kai laivas, kuriuo plaukė, prie Maltos krantų pateko į audrą ir visi keleiviai buvo praradę viltį išsigelbėti. Tačiau apaštalo nuraminti ir paraginti pasitikėti Viešpačiu, jie „visi išsigelbėjo ir pasiekė žemę“ (Apd 27, 44).

Dievo meilė ir visiškas atsidavimas Jam taip pat yra Bažnyčios žemiškųjų projektų sėkmės garantas, aiškino Benediktas XVI. Jis priminė apaštalo šv. Petro dialogą su Jėzumi prie Tiberiados ežero, kai Išganytojas tris kartus reikalauja meilės ir ištikimybės Jam patvirtinimo. Juk šv. Petras per Viešpaties kančią tris kartus buvo Jo išsižadėjęs. „Dabar, po Prisikėlimo, Jėzus kviečia apaštalą tris kartus prisiekti meile ir tuo būdu duodamas atleidimą patiki jam savo misiją“, – sakė Šventasis Tėvas. Taip visiems, netgi apaštalams ir sielovadininkams, reikia Dievo gailestingumo, kad būtų užgydytos nuodėmės padarytos dvasinės žaizdos.

Kaip tik tokį nuolankumo ir pasitikėjimo Viešpačiu bei švento gyvenimo ir pastoracinio uolumo pavyzdį rodė Maltos kunigas šventasis Jurgis (Gorgas) Preka (1880–1962), kurį popiežius Benediktas XVI kanonizavo 2007 metais.

 Kreipdamasis į pamaldose dalyvavusius beveik 700 kunigų, Šventasis Tėvas kvietė juos šventojo savo tėvynainio pavyzdžiu „nepaliaujamai darbuotis katechezėje, įkvepiant jaunuosius ir senuosius (…) giliajam atsidavimui įsikūnijusiam Dievo Žodžiui“. Šv. kun. Jurgio įkurtoji Krikščioniškojo mokymo draugija (Societas Doctrinae Christianae) radikaliai atnaujino ir sudabartino Maltos gyventojų religinį švietimą ir sustiprino jų tikėjimo praktikos sąmoningumą.

Jauni žmonės turi didžiuotis tikėjimu

Panašios evangelinės paskatos vyravo ir Šventojo Tėvo žodyje, tartame Maltos jauniesiems žmonėms. Šis susitikimas praėjusį sekmadienį vyko sostinės Valetos uosto teritorijoje, kur Popiežius atplaukė „Šv. Pauliaus“ katamaranu. Beje, tą patį laivą naudojo ir Dievo tarnas Jonas Paulius II per savo pirmąjį vizitą į Maltą 1990 metais. Su grupe vaikinų ir merginų katamaranu kelis kilometrus plaukusį Benediktą XVI lydėjo dar apie šimtas privačių laivelių, todėl buvo ypač rūpinamasi renginio saugumu. Tačiau vyravo labai džiugi nuotaika, dešimt tūkstančių jaunų žmonių, pasitikdami Šventąjį Tėvą, giedojo religines giesmes, mojavo Vatikano ir nacionalinėmis vėliavomis, laikė plakatus su sveikinančiais šūkiais.

Savo kalboje popiežius Benediktas XVI pirmiausia pažymėjo, kad apaštalas šv. Paulius, pradėdamas didįjį tautų misionieriaus kelią, buvo jaunas žmogus. Asmeniniame susitikime su Jėzumi kelyje į Damaską jis patyrė radikalų atsivertimą – iš žiauraus krikščionių persekiotojo tapo atsidavusiu tikėjimo skleidėju iki kankinystės, nes „kiekvienas asmeninis susitikimas su Jėzumi, Jo visa apimančios meilės patirtis įgalina perkeisti gyvenimą“, – sakė Šventasis Tėvas. Jis pažymėjo, kad į šį atsivertimą kviečiamas kiekvienas žmogus, kad ir kokių jis anksčiau padarė klaidų: „Dievas nieko neatmeta. Ir Bažnyčia nieko neatstumia. Tačiau Dievas per savo begalinę meilę kiekvienam iš mūsų meta iššūkį pakeisti gyvenimą ir siekti tobulybės“.

Be abejonės, tam reikia didelės drąsos, todėl taip dažnai Šventajame Rašte girdimas paraginimas: „Nebijok!“ Tai ypač aktualu šiandienai, kada krikščionybei svetimos idėjos ir vertybės žiniasklaidoje dažnai bandomos pristatyti labai įtikinamai ir netgi su tikėjimui priešiškų jėgų neslepiamu socialiniu spaudimu. Jauniems žmonėms kartais atsilaikyti prieš tokį spaudimą yra sunku ir todėl popiežius Benediktas XVI dar kartą akcentuoja: „nebijokite, džiaukitės Jėzaus meile jums; pasitikėkite Juo, atsiliepkite į kvietimą būti Jo mokiniais, semkitės dvasinio peno Bažnyčios sakramentuose“.

Popiežius Benediktas XVI pripažino, kad Maltoje ir visuomenė, ir valstybės įstatymai yra giliai persiėmę krikščioniškojo tikėjimo vertybėmis. Šalyje yra ginami negimę kūdikiai ir šeimos stabilumas draudžiant abortus ir skyrybas. Sekuliarizuotoje Europoje, kur toks blogis yra legalizuotas, netgi įteisinama eutanazija ir homoseksualų „santuoka“, tokios Maltos nuostatos kai kam gali atrodyti kaip atsilikimas. Tačiau Šventasis Tėvas kvietė jaunuosius maltiečius didžiuotis savosios šalies krikščioniškumu ir drąsiai liudyti gyvybės šventumą kaip sveikos visuomenės gyvenimo žymenį. „Kitos šalys gali pasimokyti iš jūsų krikščioniškojo pavyzdžio, ypač dabartinės Europos kontekste, kai Evangelijos vertybės vėl tampa priešingos kultūrai, kaip tai buvo šv. Pauliaus laikais“, – kalbėjo Popiežius.

Atkreipdamas dėmesį į dabar celebruojamus Kunigų metus, jis kvietė jaunimą daugiau pamąstyti apie dvasinio pašaukimo  kilnumą. „Jūsų šalis davė daug puikių kunigų ir vienuolių Bažnyčiai, kurie pateikia įkvepiantį pavyzdį gilaus džiaugsmo pažinimui, per  gyvenimo paskyrimą Dievo meilės sklaidai visiems žmonėms be jokių išimčių“, – sakė Šventasis Tėvas. Šios meilės liudijimas taip pat turi skatinti jaunuosius katalikus labdaringiems darbams, rūpinantis pažeidžiamaisiais ir atstumtaisiais, ypač migrantais, kurie kasmet pasiekia Maltos krantus. „Nebijokite būti artimais Kristaus draugais“, – tokiu kvietimu baigė pastabas jaunimui popiežius Benediktas XVI. (Daugiau apie vizitą dar rašysime.)

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija