2010 m. balandžio 23 d.
Nr. 31
(1816)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Interaktyvus proveržis

Kun. Rytis Baltrušaitis

Kovo 19–20 dienomis Vilkaviškio vyskupijos Pastoraciniame centre vyko jaunimo interaktyvus proveržis „Kuriantis Kūrėjo kūrinys“, kurį organizavo Vilkaviškio vyskupijos Šeimos bei Religinio švietimo centrai. Susibūrime dalyvavo jaunimas iš Marijampolės, Vilkaviškio, Virbalio, Liudvinavo, Skardupių, Prienų bei Kauno.

Jauni žmonės susipažino vieni su kitais, padedant šv. Kazimiero kongregacijos vyresniajai seseriai Lidijai Šicaitei. Įsigilindami į savo vardų reikšmes bei savybes susirinkusieji bandė atsakyti į klausimą kas aš esu?

Po gausios vakarienės s. Lidija toliau vedė jaunimą link kuriančio Kūrėjo kūrinio esmės atvėrimo per užsiėmimą kūryba – dieviškasis kibirkščiavimas. Ir pirmasis žingsnis – suvokti, kas yra Kūrėjo kūrinys bei ką šio susitikimo tema nori atskleisti. Kiekvienas pasirinko po fotografiją su skirtingais vaizdais ir tyloje rašė savo mintis. Po to, stebėtinai atvirai, drąsiai ir jautriai jaunimas skaitė savuosius tekstus, kurie atvedė prie s. Lidijos mini paskaitos apie homeriškąją ir biblinę literatūrą.

Penktadienio vakarą Marijampolėje buvo įsikūrusi Marijos radijo studija, kuri tiesiogiai klausytojams perdavė penktadieninę laidą jaunimui „Pasilik su mumis, Viešpatie“. Buvo skaitoma poezija bei proza, dainuojama, giedamos giesmės bei dalijamasi mintimis. Poetinėje studijoje išties vyravo labai šeimyniška ir jaunatviška atmosfera. Šio projekto koordinatoriaus ir laidos vedėjo kun. Ryčio Baltrušaičio paakinti dalyviai dalinosi ir savo įžvalgomis apie kūrybą, apie bendraamžius, su kuriais susitinka mokyklose. Po rimtos laidos jaunimo laukė šv. Juozapo pyragas  ir bendruomeninis šventimas su žaidimais, šokiais, pajuokavimais.

Šeštadienio ankstų rytą jaunimas Viešpačiui ištarė: „Labas rytas“, įsigilindami į psalmių tekstus bei giedodami giesmes Pastoracinio centro koplyčioje.

O po pusryčių laukė išties dvi labai intensyvios renginio dalys. Pirmoji – susitikimas su menininke Skaidra Jančaite, kuri atvėrė išdaigą, nuostabą, žavesį ir kūrimą balsu. Pradžioje papasakojusi apie savo gyvenimo ir pašaukimo kelią, menininkė drąsino jaunimą nebijoti kurti, būti savimi, džiaugtis šviesiomis akimirkomis. Vėliau viešnia visus dalyvius įtraukė į aktyvų dalyvavimą dainuojant, klausantis ir patiems grojant netikėčiausiais instrumentais. Šios dvi valandos buvo aiškaus vidinio išsilaisvinimo laikas, kai supranti, kad kūrybiškumas yra Dievo dovana.

Ne mažiau gilus susitikimas vyko ir su Kauno mažojo teatro aktoriumi Arūnu Žemaitaičiu, kurio pasakojimas apie savo gyvenimo pašaukimą pirmiausiai turėjo gerokai sustiprinti jaunimą, nes, pasak svečio, iš provincijos kilęs ir dėl to paauglystėje šiek tiek kompleksavęs, bet vėliau patyręs pastiprinimą iš autoritetingų asmenų, jis siekė savo svajonių išsipildymo ir tapo aktoriumi. Aktorius jaunuolius supažindino su bibliodramos elementais, padėdamas ne tik giliau suvokti Šventojo Rašto ištraukas, bet ir kviesdamas įsigyventi į skaitomą Žodį ir stebėti save, kur link Viešpats kviečia.

Renginys baigėsi renginio koordinatoriaus perskaityta ištrauka iš Pradžios knygos, kur randame, kad tai, ką Dievas sukūrė, buvo gera. Tai buvo ir kvietimas jaunimui – nebijoti kurti tai, kas gera.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija