2010 m. balandžio 30 d.
Nr. 33
(1818)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Bendruomenėse

Tvirtina draugystės pamatus

Jolita ŽURAUSKIENĖ

Ukmergiškiai nusifotografavo
prie Trojos arklio

Romas Petras Šaulys (centre)
padėkojo BdV Vareno organizacijos
pirmininkui Wilfred Pickran
už bendradarbiavimą (kairėje –
vertėja Jadvyga Deinienė)

Augustės (kairėje), Brigitos
ir Eugenijaus Žurauskų koncertinė
programa sužavėjo vokiečius
Loretos Ežerskytės nuotrauka

Šiųmetinis visuomeninės organizacijos „SOS Vepriuose“ ir Vokietijos Vareno miesto organizacijų narių susitikimas vainikuotas dviem šventėmis: Lietuvos delegacija paminėjo valstybės atkūrimo dvidešimtmetį, dviejų dešimčių jubiliejų šventė ir BdV (išvytųjų iš gimtųjų vietų) organizacija. Iškilmingų renginių programą papuošė Ukmergės muzikos mokyklos vyr. mokytojo  Eugenijaus Žurausko bei jo dukrų Brigitos ir Augustės koncertinė programa. Delegacija susitiko su Maltos ordino nariais, aplankė senelių namus.

Bendrauja su Vareno miesto organizacijomis

„SOS Vepriuose“  vadovas Romas Petras Šaulys pasakojo, jog draugystė su Vareno miesto Maltos ordino pagalbos tarnyba prasidėjo gavus kontaktus iš Ukmergės rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus.  Tada vepriškiai gavo gausias, vertingas labdaros siuntas, kuriomis pasinaudojo keli tūkstančiai gyventojų. R. P. Šaulys susibičiuliavo ir su tame pačiame Vareno mieste įsikūrusios BdV organizacijos nariais, kurie taip pat padeda vepriškiams.

BdV Vareno organizacijos pirmininkas Wilfred Pickran papasakojo, kad 1945 metais vokiečiai, gyvenantys svetimose žemėse, buvo iš jų išvyti. Pasak W. Pickrano, išvytieji iš savo gimtųjų vietų žmonės, nukentėję Antrojo pasaulinio karo metais, apsistojo Vokietijoje. Jie susivienijo ir prieš du dešimtmečius įkūrė BdV organizaciją. Kiekvienais metais jie susiburia į „Tėvynės dienos“ renginius, kurie vyksta dvi dienas. Likimo nublokšti iš gimtų vietų žmonės susirenka į bažnyčią, dalyvauja šv. Mišiose, pagerbia mirusius draugus. Vėliau visi susirinko prie išvytų iš gimtinės kančias ir aukas simbolizuojančio paminklinio akmens, padėjo gėlių. Lietuvių delegacija aplankė buvusio Maltos ordino organizacijos vadovo Karlo Hainco Šmito kapą.

Įteikė apdovanojimus

Į BdV organizacijos suvažiavimą susirinko daugiau nei du šimtai narių ir svečių. Jame dalyvavo Vareno miesto savivaldybės atstovai, žurnalistai. Už bendradarbiavimą ir veiklos skatinimą grupė Išvytųjų iš gimtųjų vietų sąjungos aktyvistų buvo apdovanoti sidabrinėmis garbės adatomis, padėkos raštais. Renginio metu buvo pagerbtas ir apdovanotas VO „SOS Vepriuose“ direktorius R. P. Šaulys. Pasidžiaugęs gražia BdV organizacijos sukaktimi R. P. Šaulys priminė, jog ir Lietuva švenčia savo nepriklausomybės dvidešimtmetį. „Daug gerų ir prasmingų darbų atlikome drauge. Dėkojame už rūpestį ir paramą mūsų žmonėms. Linkime Dievo palaimos“, – kalbėjo VO „SOS Vepriuose“ vadovas. Susirinkusiems grojo Vokietijos pučiamųjų instrumentų orkestras, dainavo vyrų choras, solistai.

Aplankė senelių namus

Vareno miesto Maltos ordino pagalbos tarnybos darbuotojo Andreas Glathe dėka aplankėme senelių namus, kurie įsteigti prie evangelikų bažnyčios. Prieš penkiolika metų pastatytuose senelių namuose gyvena šešiasdešimt garbaus amžiaus žmonių. Pasak šių namų direktoriaus Karlo Hainco Mergenthaler, seni žmonės čia patenka praėję tam tikrus įvertinimus. Senjorus prižiūri 33 socialiniai darbuotojai, kurie ne tik nuprausia pasiligojusius žmones, bet ir organizuoja jų laisvalaikį. Senelių namų gyventojai yra prisirašę prie savo šeimos gydytojų, kurie juos nuolat lanko. Koridoriuose nestinga įvairių darbelių, nuotraukų. Jaukiuose, namus primenančiuose kambariuose senukai gyvena po vieną, dviviečiai kambariai yra atskiri, turintys tik bendrą koridorių. Gyvenantieji senelių namuose gali atsivežti savo baldus, išskyrus lovą. Seneliams įrengta koplytėlė. Apžiūrėjome ir gražiai įrengtą Vienos dienos centrą, kuriame puikiai dieną praleidžia 14 senelių. Čia jie specialiais autobusėliais atvežami iš namų rytais ir  parvežami vakare. Ten seneliai valgo, gali pamiegoti, užsiimti įvairia veikla. Jei šeimos gydytojas rekomenduoja ligoniui atlikti masažus ar kitas sveikatai stiprinti reikalingas procedūras, jos taip pat suteikiamos vietoje.

Tęs gražų bendravimą

R. P. Šaulys bendravo su Maltos ordino pagalbos tarnybos vadove Inge Drell, Horst Kirchner, kitais šios organizacijos nariais. Vareno mieste būta daug gražių, šiltų susitikimų. Už svetingumą ir norą padėti Ukmergės krašto žmonėms VO „SOS Vepriai“ nariai dėkingi Wilfredui ir Lidijai Pickran, Maltos ordino pagalbos tarnybos nariams, vertėjai Jadvygai Deinienei, rajoninio laikraščio „Gimtoji žemė“ žurnalistei Loretai Ežerskytei, vairuotojui Rolandui Kergiui bei koncertinę programą paruošusiai Žurauskų šeimai.

Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija