2010 m. balandžio 30 d.
Nr. 33
(1818)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Vilkaviškio vyskupijoje

Lazdijų dekanate

Kunigystės jubiliejų šventė trys kunigai

Šv. Mišias Šv. Onos bažnyčioje
aukojo (iš kairės): kun. Kazimieras
Ambrasas SJ, kun. Juozas Klimavičius,
g. kan. Raimundas Žukauskas,
kun. Tadeusas Vallian

LAZDIJAI. Balandžio 18 dieną Šv. Onos bažnyčioje Sumos šv. Mišias aukojo trys kunigystės 25-erių metų jubiliejų minintys kunigai: Kalvarijos Švč. M. Marijos Vardo parapijos klebonas Marijampolės vicedekanas g. kan. Raimundas Žukauskas, Krosnos Šv. apašt. evang. Mato parapijos klebonas kun. Juozas Klimavičius ir Lazdijų parapijos kun. Tadeusas Vallian. Taip jau sutapo, kad dar vieną šv. Mišių auką už savo mirusį brolį, buvusį Leipalingio parapijos kleboną kun. Konstantiną Ambrasą skyrė kun. Kazimieras Ambrasas SJ. Homiliją sakė Krosnos klebonas kun. Juozas Klimavičius. Jis priminė pokaryje pasakotą istoriją apie tai, kaip kareivis, radęs karo sugriautoje bažnyčioje Nukryžiuotąjį su sulaužytomis rankomis, paliko prie jo raštelį: „Man reikalingos jūsų rankos“. Šių žodžių gili prasmė aktuali ir šiandien. Rankos reikalingos visais laikais. Ypač Bažnyčioje Dievui  reikalingos kunigo rankos. Ne vien tik Evangelijos skelbimas ir Kristaus ganytojiška tarnyba, bet ir Jo kunigiškas tarpininkavimas tarp Dievo ir žmonių. Kunigas veda tikinčiuosius per Krikštą į  Bažnyčią, neša  sakramentus į jų sielas, su jais meldžiasi. Kunigas yra „kitas Kristus“. Šv. Mišių pabaigoje visi trys kunigai palaimino maldininkus. Nusidriekė ilga sveikintojų eilutė. Jubiliatus pasveikino ir atminimo dovanas įteikė ir Lazdijų savivaldybės meras Artūras Margelis.

Po šv. Mišių vyko agapė. Lazdijų parapijos klebonas pakvietė visus susirinkusius švęsti Viešpaties dosnumą, gerumą. Mažiausieji parapijiečiai pasveikino kunigus savo rankelėmis padarytais angeliukais, jaunimas – giesmėmis, o kitos katalikiškos organizacijos – padėkos ir geriausių palinkėjimų žodžiais.  

Esu viena iš tų tūkstančių žmonių, kuriems Dievas leido sutikti paprastą, nuoširdų ir labai dvasingą žmogų kunigą Tadeusą Vallian. Noriu plačiau papasakoti apie jo gyvenimo kelionę Lietuvos žeme. Kunigas pats apie save kalbėti nemėgsta. Apie jį pasakoja jį pažinoję žmonės: vyskupas emeritas Juozas Žemaitis, kun. Ignas Plioraitis, Kazlų Rūdos parapijietė Regina Mockevičienė ir kiti.

Tadeusas Vallian gimė 1957 m. spalio 28 dieną Krasnojarsko krašte, Irkutsko srityje, Taišeto mieste, politinių kalinių ir tremtinių čekų šeimoje. Motinos noras, kad sūnus taptų kunigu, su Dievo pagalba Vallianų šeimą atvedė į Lietuvą. Jaunuolis baigė Utenos vidurinę mokyklą, tarnavo sovietinėje kariuomenėje ir 1980 metais įstojo į Kauno tarpdiecezinę kunigų seminariją. Ją baigė 1985 metais. Po šventimų į kunigus, kuriuos balandžio 14 dieną suteikė tuometinis vyskupas L. Pavilonis, kun. T. Vallian buvo paskirtas vikaru į Alytaus Šventųjų Angelų Sargų parapiją. 1987 m. liepą  perkeltas vikaro pareigoms į Marijampolės Šv. arkangelo Mykolo parapiją. Jaunas vikaras kun. T. Vallian daug prisidėjo prie arkivyskupo Jurgio Matulaičio paskelbimo Palaimintuoju iškilmių rengimo, organizavimo ir populiarinimo. Pats asmeniškai išplatino daug Palaimintojo paveikslų.  

 1990-aisiais kun. T. Vallian vyskupas J. Žemaitis paskyrė  į Kazlų Rūdą  klebonu. Šioje parapijoje, kurioje yra per 10 000 gyventojų, klebono tarnystei kun. T. Vallian paaukojo 16 metų, paaukojo visą save. Tik pradėjęs dirbti Kazlų Rūdoje, tų pačių metų rugsėjį per Marijos vardo atlaidus klebonas paaukojo parapiją Švč. Mergelei Marijai.

Klebonas daug ir įtemptai dirbo pastoracinį darbą, rūpinosi bažnyčios ir ūkinių pastatų remontais. Jo pastoracinė veikla buvo vykdoma su užsidegimu, planingai. Jis bendravo su verslininkais, katalikiška ,,Caritas“ organizacija, subūrė Marijos legiono organizaciją ir buvo jos dvasios vadu. Buvo atgaivinta tradicinių religinių organizacijų – ,,Gyvojo rožinio“ draugijos, Maldos fondo – veikla. Įkurta Paslaptingosios Rožės maldos grupė, Palaimintojo Jurgio Matulaičio draugija, vyko vidinio išgydymo pamaldos.  

Klebonas kun. T. Vallian  rūpinosi ne tik Kazlų Rūdos parapija, bet ir aptarnavo Bagotosios parapiją, Jūrės miestelio koplyčią. Jo pastoracinės iniciatyvos dėka buvo išrūpinta koplyčia ligoninėje, kur kas savaitę kunigas aukojo šv. Mišias, lankė ligonius, teikė sakramentus.

 Daug dėmesio skyrė jaunimui per tikybos dėstymą mokyklose, vaikų katalikiškos skautų ir valančiukų organizacijas, katalikiško ugdymo grupė vaikų darželyje, dirbo su parapijos jaunimu: rengė vasaros stovyklas, išvykas, subūrė bažnytinį jaunimo ir vaikų ansamblį.

Jis stengėsi platinti parapijoje katalikišką spaudą, rūpinosi  parapijos laikraštėlio ,,Šviesa“ leidyba. Labai rūpinosi pašaukimais į dvasinį luomą. Buvo meldžiamasi ta intencija Bažnyčioje,  bendraujama su šv. Mišių patarnautojais. Jis ragino parapijos žmones statyti gyvąją Bažnyčią savo širdyse, ugdyti krikščioniškąją bendruomenę, kad joje klestėtų meilė, santarvė, tiesa, tikėjimas Dievu ir pasitikėjimas vienų kitais. Kazlų Rūdoje daugelio įstaigų ir įmonių vadovų kabinetuose pagarbioje vietoje yra Biblija, o ypatingais atvejais – klebono dovanota Marijos statulėlė.  Kunigas visada kviesdavo žmones pasimelsti už sprendžiamų problemų ir svarbių darbų sėkmę.

Kai 2006 m. Kazlų Rūdos parapija šventė 80-ies metų jubiliejų ir minėjo paaukojimo Švč. Mergelei Marijai 15-os metų sukaktį, klebonui per labai trumpą laiką  pavyko Dievo Motinos garbei pastatyti Marijos statulą. Tai – tarsi atsisveikinimo dovana parapijai. Stipriai pablogėjus sveikatai,  2006 m. birželio mėnesį kun. Tadeus buvo paskirtas į Lazdijų  parapiją. Patirta liga ir kančia tik patvirtino amžiną Tiesą: per skausmą atrandamas vis kitas džiaugsmo šaltinis, prie kurio veda Dievo paskirtas kelias. Iš to gyvybės šaltinio kartu su naujai sutiktais žmonėmis laistomas ir auginamas naujas sodas, auginami tikėjimo, artimesnio bendravimo, dėkingumo vaisiai, meilės duona. Taip mokomės dovanoti save kitiems.

Apie kun. Tadeuso tarnystę Lazdijų parapijoje papasakojo klebonas kun. teol. lic. Gintaras Urbštas. Kun. Tadeusas palengva ėmėsi darbų, kurie jam gerai pažįstami iš ankstesnės tarnystės. Jo dėka Lazdijų parapijoje įkurta Marijos legiono organizacija bei Palaimintojo Jurgio Matulaičio draugija. Jis organizavo piligrimines keliones į Švč. M. Marijai skirtas šventoves – Šiluvą, Žemaičių Kalvariją, Pivašiūnus, Krekenavą. Dabar kunigas daug bendrauja su šv. Mišių patarnautojais, rūpinasi parapijiečių reikalais, bet taip pat nepamiršta buvusios Kazlų Rūdos parapijos tikinčiųjų, telkia juos melstis įvairiomis intencijomis, kiek galėdamas padeda pravesti atlaidus bei rekolekcijas. Su dekanato kunigais ir mokyklų tikybos mokytojais kun. Tadeus organizavo laikraštėlio moksleiviams „Kregždutė“ gelbėjimo akciją. Vaikai per mokytojus užsisakydavo ir skaitydavo šį laikraštuką.

Kun. Tadeuso iniciatyva mokykloje buvo dalijami Stebuklingieji Marijos medalikėliai, škaplieriai mokiniams. Daugelis jų maloniai juos paimdavo, kai kurie parnešdavo dovanų tėvams. Prasidėjus Kunigų metams, rūpinosi išleisti maldą už pašaukimus, kurią kalbėtų kuo daugiau žmonių mūsų parapijoje. Taip tikimasi išmelsti pašaukimų į kunigystę arba vienuolinį gyvenimą jaunimui iš savo bendruomenės. Šią maldą ir kitas knygeles kunigo su meile globojami Marijos legiono aktyvieji nariai uoliai nešioja parapijos žmonėms, į maldą įtraukdami ligonius. Po parapiją pagal sudarytą sąrašą ar susitarimą keliauja Marijos Paslaptingosios Rožės statulėlė. Kun. Tadeuso nuomone, parapijos gyvenime didelį vaidmenį turi žmonių pamaldumas Švč. M. Marijai bei pasiaukojimas jos motiniškai globai. Taip pat jis praktikuoja pats ir kitus skatina šauktis šventųjų užtarimo, prašyti Angelo sargo pagalbos bei prisiminti skaistykloje esančias sielas. 

Kun. Tadeusas dar pirmaisiais savo klebonavimo metais Kazlų Rūdos parapijoje išleido knygelę apie šv. Judą Tadą. Tarp tikinčiųjų ji buvo labai populiari. 2008 metais kunigas padovanojo skaitytojams jau ketvirtąjį pataisytą knygelės „Šv. Judas Tadas. Ir tau jis nori padėti“ leidimą. Jis pats labai tiki šio šventojo globėjo užtarimu, ragina ir kitus patikėti.  Tai rodo jo stiprų pasitikėjimą Dievu ir atsidavimą Viešpaties Motinai. Kun. Tadeusas, dar 1984 m. kovo  25 dieną atlikęs visiško pasiaukojimo Švč. Mergelei Marijai Dievo Motinai aktą, visa savo esybe trokšta, kad Mariją pamiltų ir Jai pasiaukotų kuo daugiau žmonių. 2009 metais kunigo dėka šviesą išvydo dvi knygelės, skirtos Švč. M. Marijos garbei – „Mariologinės rekolekcijos“ ir „Asmeninio atsidavimo Marijai abėcėlė“, skirtos Švč. M. Marijos apsireiškimo Šiluvoje 400 metų jubiliejui. Knygelių autorius nežinomas. Knygeles spaudai parengė kun. Algirdas Paliokas SJ. Būdamas Lazdijų parapijos Marijos legiono prezidiumo dvasios vadu, jis stengiasi ne tik tarp savų, bet ir visoje Lietuvoje paskatinti kuo daugiau pasauliečių pasiaukoti Marijai ir pamokyti, kaip tai daryti. Mažesnė knygelė yra tiesiog praktiškas asmeninio atsidavimo Marijai vadovas.

Kiti du kunigai, paminėję savo kunigystės 25-tį, yra dzūkai. Krosnos parapijos klebonas kun. J. Klimavičius gimė Pošnios kaime, Alytaus raj., baigė Simno vidurinę. Jo krikšto tėvelis Juozas Valūnas labai norėjo būti kunigu, bet Dievo planai buvo kiti. Tai krikšto tėvelio svajonė išsipildė per krikštasūnį. Jaunuolis augo pamaldžioje šeimoje ir svajonė tapti kunigu buvo brandinama nuosekliai. Gavęs šventimus, vikaravo Vilkaviškio parapijoje,  vėliau  buvo paskirtas Bartininkų klebonu, nuo 2005-ųjų – Krosnos klebonas.

Kalvarijos klebonas kan. R. Žukauskas – lazdijietis, augintas kan. G. Dovidaičio. Parapijiečiai, norėję pasidalinti prisiminimais, buvo paprašyti to nedaryti. Klebonas nenorėjo prisiminti praeities ir sakė, kad reikia gyventi dabartimi.

Alvyra Grėbliūnienė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija