2010 m. gegužės 5 d.
Nr. 34
(1819)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Europos vyskupai svarstė skurdo problemą

Mindaugas BUIKA

Solidarumas negali apsiriboti pažadais

Skurdo įveikimo klausimai mūsų žemyne buvo pagrindinė Briuselyje vykusios Europos bendrijos vyskupų konferencijų komisijos (COMECE) pavasarinės sesijos tema. Balandžio 14–16 dienomis susitikime dalyvavo daugiau kaip dvidešimties nacionalinių episkopatų atstovai, įskaitant Lietuvos vyskupų konferencijai atstovavusį Vilkaviškio vyskupą Rimantą Norvilą. 2010-ieji Europos Sąjungoje paskelbti Kovos su skurdu ir socialine atskirtimi metais. Bažnyčiai šis klausimas tradiciškai visada yra prioritetinis, katalikiškos karitatyvinės organizacijos turbūt daugiausia prisideda besirūpindamos vargingaisiais.

Įvadiniame sesijos pranešime COMECE pirmininkas Roterdamo (Olandija) vyskupas Adrianas van Lojnas pastebėjo, kad Europos Sąjungos šalyse socialinės paramos sistemos pasaulio mastu  yra geriausiai išvystytos, tačiau skurstančių statistika meta rimtą iššūkį. Iš viso žemiau skurdo ribos (riba imama 60 proc. vidutinių pajamų tose šalyse, kur jie gyvena) yra atsidūrę 79 milijonai žmonių, arba 16 proc. visų Europos Sąjungos gyventojų. Dešimtadalis europiečių gyvena šeimose, kuriose niekas neturi darbo, finansų bei ekonomikos krizė šį nedarbo lygį dar labiau padidino. Tačiau net ir darbo turėjimas dėl menko atlyginimo nepadeda išvengti skurdo. Tokiose sunkiose sąlygose atsidūrę 19 proc. žemyno vaikų (beveik 20 milijonų).

Bažnyčia visiškai pritarė Kovos su skurdu ir socialine atskirtimi metų Europoje paskelbimui – juk skurdas turi ne tik materialinę prigimtį, bet ir socialines pasekmes, nes varge atsidūrę žmonės nustumiami ir į socialinio gyvenimo paribį. Bažnyčia, vadovaudamasi Evangelijos ir savo socialinio mokymo principais, yra parengusi bei įgyvendina daugelį paramos vargstantiems projektų. Su kai kuriais jų buvo supažindinti COMECE sesijos dalyviai. „Solidarumas negali apsiriboti žodinėmis deklaracijomis ir pažadais, – sakė vyskupas A. van Lojnas. – Jis reikalauja, kad mes būtume kartu su vargšais, priimtume jų lūkesčius į savo širdį ir imtumėmės energingų veiksmų“.

Dialogas ir siūlymai politikos veikėjams

Roterdamo vyskupas priminė, kad kiek anksčiau sudaryta darbo grupė iš COMECE, Europos Bažnyčių Tarybos, Europos „Caritas“ ir protestantų humanitarinės paramos organizacijos „Euro diakonia“, kuri rengia bendrą dokumentą apie skurdą mūsų žemyne. Tai pastanga geriau suprasti ir išanalizuoti įvairius skurdo aspektus – materialinį skurdą ir jo socialines pasekmes, taip pat dvasinį bei mentalinį skurdą – ir pateikti konkrečius pasiūlymus politikos veikėjams. Vyskupas A. van Lojnas pasidžiaugė, kad vasario 14 dieną, kai popiežius Benediktas XVI aplankė Romos „Caritas“ prieglaudą COMECE ir Europos „Caritas“ kvietimu, kitų šalių Bažnyčios hierarchai atliko vizitus į panašias institucijas – maisto produktų vargšams dalijimo punktus, benamių valgyklas, migrantų centrus ir kt. „Kova su skurdu tęsis ilgą laiką ir bus sėkminga tik tada, jei, viena vertus, paliesti skurdo žmonės patys bus įtraukti į šią kovą ir, antra vertus, ta kova neapsiribos materialine pagalba, bet įgis platesnį taikymą“, – aiškino ganytojas.

Baigiamajame COMECE sesijos komunikate patvirtinama, kad skurdą atnešę ekonominiai sunkumai iš esmės atspindi moralinę krizę, paženklintą kraštutinumais ir vertybių painiojimu. Išėjimui iš tokios padėties svarbiausia yra „atstatyti pusiausvyrą tarp individualių ir visų žmonių interesų, tai yra bendrojo gėrio“, – teigiama vyskupų susitikimo komunikate. Jame taip pat pabrėžiama, kad ekonominiuose sprendimuose reikia derinti tai, kas legalu ir pateisinama, su tuo, kas tikrai teisinga. Tik per tokią fundamentalią pusiausvyrą dabartinė krizė atneš norimus pokyčius.

Šiame kontekste yra svarbus atviras, skaidrus ir nuolatinis dialogas tarp Europos Sąjungos institucijų ir Bažnyčių, apie kurį kalba įsigaliojusios Lisabonos Sutarties 17-as straipsnis. Pasibaigusioje sesijoje vyskupai kaip tik svarstė būdus dialogo praktiniam įgyvendinimui. Vyskupas A. van Lojnas priminė, kad nuo 2006 metų nuolat vyksta susitikimai tarp Bažnyčių hierarchijos atstovų ir Europos Sąjungos pagrindinių institucijų (Europos Komisijos, Europos Parlamento ir Europos Tarybos) vadovų. Šiemet toks susitikimas numatytas surengti liepos 19 dieną. Reikia vystyti ir kitas tokio praktinio dialogo formas, galbūt formuojant kokią nors vienijančią struktūrą, kad veikla būtų brandesnė ir vaisingesnė.

Komunikate nurodoma, kad susitikime Briuselyje dalyvavę Europos vyskupai paminėjo lėktuvo katastrofoje žuvusį Lenkijos prezidentą Lechą Kačynskį ir kitas aukas bei aukojo už juos šv. Mišias. Kartu buvo prisimintas neseniai miręs Hildesheimo (Vokietija) vyskupas emeritas Jozefas Homejeris, kuris kelias kadencijas vadovavo Europos Bendrijos vyskupų konferencijų komisijai.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija