2010 m. gegužės 7 d.
Nr. 35
(1820)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Užkrečiantys pavyzdžiai

Mokslinė konferencija provincijos mokykloje

Dr. Aldona Vasiliauskienė

Iš dešinės: Lukšių seniūnas Vidas
Cikana, Šakių rajono savivaldybės
tarybos sekretorė Rima Rauktienė,
Vilkaviškio vyskupijos religinio
švietimo centro koordinatorius
kun. Rytis Baltrušaitis, VPU rektorius
akademikas Algirdas Gaižutis,
Šakių rajono meras Juozas Bertašius
ir Šakių dekanas Kudirkos Naumiesčio
klebonas kan. Donatas Jasulaitis.
Trečioje eilėje dešinėje – bendrijos
„Lemtis“ narys Tadas Kvasilius

Pranešimą skaito Šakių rajono
Lukšių Vinco Grybo vidurinės
mokyklos pirmos laidos abiturientas
Vilniaus pedagoginio universiteto
prof. habil. dr. Juozas Mureika –
vienas konferencijos organizatorių

Pranešėjai ir klausytojai (iš dešinės):
kultūros tyrinėtoja Valė Jurašienė,
Vilniaus pedagoginio universiteto
prof. habil dr. Jonas Kievišas
(konferencijų ciklo organizatorius),
Šiaulių universiteto vyr. mokslo
darbuotoja dr. Aldona Vasiliauskienė,
Vilniaus kolegijos doc. dr. Ona
Motiejūnaitė. Antroje eilėje dešinėje
sėdi doc. dr. Zenonas Rinkevičius

2004 m. balandžio 14 dieną Šiaulių universitete įvykusia konferencija „Meninio ir dvasingo ugdymo paralelės“ pradėtas konferencijų ciklas „Dvasingumo sklaida meninio ugdymo realybėje“ (pagrindinis visų konferencijų iniciatorius ir organizatorius prof. habil. dr. Jonas Kievišas). Antroji konferencija (2006 m.) vyko Šiaulių ir Vilniaus pedagoginiame universitetuose, trečioji (2008 m.), be minėtų universitetų, vyko ir Kuršėnuose.

Ketvirtoji dvasingumo problemas nagrinėjančio ciklo konferencija (2010 m.) išsiplėtė po įvairius Lietuvos regionus: Kuršėnus, Širvintas, Rokiškį, Lukšius (Šakių r.), Uteną.

Balandžio 13 dieną Lukšių Vinco Grybo vidurinėje mokykloje vykusi šio ciklo konferencija sukonkretinta „Dvasinių vertybių kaita šiuolaikiniame pasaulyje“. Mokyklos direktorė Nijolė Šapolienė konferenciją pradėjo tylos minute, pagerbiant žuvusią Lenkijos valstybinę delegaciją. Konferenciją sveikino Šakių rajono savivaldybės administracijos Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Augenija Kasparevičienė, Vinco Grybo mokyklos pirmos laidos abiturientas prof. habil. dr. Juozas Mureika, Šakių rajono meras Juozas Bertašius, Šakių dekanato dekanas Kudirkos Naumiesčio klebonas kan. Donatas Jasulaitis. Jis kalbėjo, kad dvasingas žmogus privalo siekti idealo ir harmonijos gyvenime. Didžiausias dvasingumo mokytojas – Dievas. Visiems linkėjo valios pastangų ir noro tuo dvasingumu gyventi.

Konferencijoje dalyvavo Šakių rajono savivaldybės tarybos sekretorė Rima Rauktienė,  Lukšių seniūnas Vidas Cikana, Šakių rajono pedagogai, vyresniųjų klasių moksleiviai. Perskaityta 11 pranešimų.

Vilniaus pedagoginio universiteto rektorius akademikas Algirdas Gaižutis pranešime „Vertybių kaita ir kultūrų dialogas“  kėlė klausimą, kaip dvasingumas atsiranda žmoguje ir nuo kada kūdikyje prabunda žmogus? Akademikas pažymėjo, kad žmogaus prabudimas  susietas su veidrodžio efektu – tada, kai pamatomas atvaizdas veidrodyje, tai susieta ir su kalba – tada kai infantas tampa žmogumi. Žmogus tampa „mes“ santykyje su „kitu“. Gyvenimas nepritaikytas žmogui, o mes savo veikla jį galime pritaikyti žmogui. Dvasingumas, kaip akcentavo akademikas, ir yra mūsų veiklos rezultatas – tačiau jį sunku pasiekti. Bet mūsų pastangos daro pažangą. Mokslininkas akcentavo, kad reikia gyventi pagal Dekalogą. Žmogus pašauktas tam, kad būtų savimi ir būtų laimingas. Kaip priešnuodį susvetimėjimui akademikas iškėlė švietimą.

Pranešimus skaitė prof. habil dr. Jonas Kievišas (Asmenybės tapsmo prielaidos ugdymo realybėje), prof. habil. dr. Juozas Mureika (Pajauta – prasmių, reikšmių ir vertybių steigties būdas), pedagogė, kultūros tyrinėtoja Valė Jurešienė  (Kultūros įstaigų vaidmuo puoselėjant regiono kultūrą), dr. Aldona Vasiliauskienė (Beatifikacijos bylos nūdienos Lietuvoje: Barbora Žagarietė), Lukšių Vinco Grybo vidurinės mokyklos mokytoja Stasė Burkšaitienė (Dvasingumo ugdymo šeimoje specifika ir peoblemos), doc. dr. Zenonas Rinkevičius (Meninis ugdymas ir dvasingumo plėtotė), Vilkaviškio vyskupijos religinio švietimo centro koordinatorius mrgs. kun. Rytis Baltrušaitis (Jaunimo vertybės), doc. dr. Ona Motiejūnaitė (Gamtojauta vartotojiškoje visuomenėje), Šakių „Varpo“ vidurinės mokyklos 12 kl. moksleivė Bernadeta Domeikaitė (Mano vertybių skalė) ir bendrijos „Lemtis“ narys Tadas Kvasilius (Jaunimo požiūris į istorinius išgyvenimus).

Derėtų pabrėžti, kad tai pirmoji konferencija, kurioje pranešimus skaitė tiek daug jaunų prelegentų ir net abiturientė. Aptardami konferenciją kalbėjusieji gerai įvertino abiturientės Bernadetos dalykišką, giliai apmąstytą pranešimą, kuriame buvo galima išgirsti teisėtų priekaištų pedagogams, verkšlenančiai visuomenei. Kun. R. Baltrušaitis pateikė gražią ir išsamią jaunimo vertybių skalę ir būtinybę savo pavyzdžiu ją plėsti.

Nustebino pedagogė Ramutė Vyšneveckienė (ji 40 metų dirbo Šakių rajono švietimo skyriuje, pastaruoju metu Šakių „Varpo“ mokykloje vyresnių klasių mokiniams dėsto lietuvių kalbą ir etiką), kuriai Barbora Žagarietė tapo gėrio, grožio, gyvenimo idealu. Apie Barborą R. Vyšneveckienė sužinojusi tik Nepriklausomybės metu iš katalikškos spaudos ir ne taip jau seniai. Ir nuo tada jos vardas tapo jai labai brangus. Šis vardas tapo svarbiu ir jos šeimoje: džiaugiasi, kad Barboros vardu pavadinta vaikaitė.

Lukšiai, Šakių rajonas
Dariaus PAVALKIO nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija