2010 m. gegužės 7 d.
Nr. 35
(1820)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Užkrečiantys pavyzdžiai

Su dvasininkais aptartos socialinės atskirties mažinimo galimybės

Rūta Averkienė

Varėnos rajono dvasininkai su meru
ir socialinių paslaugų darbuotojais

Varėnos savivaldybėje vyko rajono vadovų susitikimas su dvasininkais „Ištieskime rankas“, kurio metu diskutuota apie dvasinių vertybių sklaidą, paramą dvasinius sukrėtimus išgyvenantiems žmonėms, apie socialinės atskirties mažinimą bendruomenėse. Po diskusijos rajono dvasininkai aplankė Varėnos socialinių paslaugų bei Varėnos kultūros centrus, susipažino su jų veikla.

Rajono savivaldybės meras Vidas Mikalauskas sakė, kad šio susitikimo tikslas – aptarti Savivaldybės, jos institucijų ir rajono bažnytinių bendruomenių glaudesnio bendradarbiavimo galimybes. „Laikotarpis labai sudėtingas ir finansiniu, ir dvasiniu aspektu. Tai atsiliepia žmonių psichologinei būsenai, ir jie vis dažniau palūžta, net savo noru pasitraukia iš gyvenimo. Šią situaciją jūs žinot, nes taip pat dažnai bendraujate su nelaimės ištiktais žmonėmis. Mes visi drauge turim jausti atsakomybę už dvasinius sukrėtimus išgyvenančius žmones ir stengtis jiems padėti“, – sakė rajono vadovas. Meras kalbėjo šiuo metu rajone įgyvendinamus projektus ir rajonui skirtas investicijas, apie sudėtingą finansinę rajono situaciją, paramos teikimą socialiai remtinoms šeimoms, finansinę paramą gabiems jaunuoliams iš socialiai remtinų šeimų.

Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotoja Regina Svirskienė džiaugėsi, kad Varėnos kultūros centras bei jo filialai kaimuose ir bažnyčių bendruomenės dirba bendradarbiavimo principu. Socialinės paramos skyriaus vedėja Dana Mazaliauskienė rajono dvasininkus supažindino su socialine rajono situacija, kuri pastaruoju metu, deja, vis blogėja.

Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Daiva Urbelionienė pateikė informaciją apie rizikos šeimas, kurių rajone yra 189. Šiuo metu yra globojami 168 rajono vaikai, 78 auga vaikų globos institucijose. Varėnos rajone yra trys dienos centrai, kurie sprendžia vaikų problemas. Seniūnijose jau aštuonerius metus aktyviai dirba Vaikų teisių apsaugos darbo grupės. Su vaikų teisių apsauga susijusias problemas sprendžia ir rajono Vaikų teisių apsaugos taryba. Vedėja sakė, kad su socialinės rizikos šeimomis dirba tik aštuonis socialinės darbuotojos, tačiau džiugu, kad tokių šeimų mažėja.

Visuomeninės organizacijos „Ištieskime ranką vaikui“ vadovė Astutė Žmuidinavičienė kunigams papasakojo apie šešerius metus Varėnos mieste veikiantį ir visapusišką pagalbą jos stokojantiems vaikams teikiantį vaikų dienos centrą „Versmė“.

Varėnos švietimo centro Pedagoginių psichologinių paslaugų skyriaus psichologė asistentė Edita Baukienė kalbėjo apie socialines rajono jaunimo problemas ir Varėnos švietimo centro pedagoginių psichologinių paslaugų specialistų teikiamą pagalbą. 2009 metais atlikto tyrimo „Psichoaktyvių medžiagų vartojimo paplitimas tarp 10 klasių mokinių“ duomenys  skatina susimąstyti apie jaunimo vartojimo problemas: išsiaiškinta, kad kai kuriose mokyklose 17–40 proc. mokinių yra bandę vartoti kanapes, 80 proc. – per paskutinį mėnesį vartojo alkoholį. Po tyrimo iškilo būtinybė plačiau kalbėti apie šią problemą: tyrimo rezultatai buvo pristatyti Varėnos rajono savivaldybėje mokyklų vadovams ir savivaldybės atstovams, taip pat duomenys Varėnos rajono prevencinei darbo grupei bei mokyklų prevencinėms grupėms. Siekiama platinti tyrimo duomenis ir bendruomenėje: dalyvaujama ugdymo įstaigų organizuojamuose visuotiniuose tėvų susirinkimuose, pristatoma rajono statistika, nurodomos pagalbos galimybės. Bus įgyvendinamas atskiras projektas su viena Varėnos ugdymo įstaiga siekiant efektyvios prevencijos psichoaktyvių medžiagų vartojimo srityje.

Dvasininkai siūlė bažnytinių bendruomenių pagalbą ir paramą dvasinius sukrėtimus išgyvenantiems žmonėms. Jie sakė, sutiktų dalyvauti seniūnijose veikiančių Vaikų teisių apsaugos darbo grupių veikloje ir neatsisakė bendradarbiauti su Savivaldybe sprendžiant socialinės atskirties mažinimo rajono bendruomenėse klausimus.

Po diskusijos rajono dvasininkai apsilankė Varėnos socialinių paslaugų centre, susipažino su jo teikiamomis paslaugomis. Meras prašė kunigų pakviesti bendruomenių gyventojus apsilankyti ir šiame centre, kuris atviras visiems rajono gyventojams.

Varėna
Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija