2010 m. gegužės 7 d.
Nr. 35
(1820)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Knyga apie tarnystės meilę Alantos bažnyčiai

Vytautas Bagdonas

Alantos parapijos (Molėtų rajonas) gyventojai ir iš šių vietų kilę svetur gyvenantys alantiškiai gali didžiuotis, kad savo knygų lentynose turi įdomią, gausiai nuotraukomis iliustruotą knygą „Tarnystės meilė Alantos bažnyčiai“.

2009-aisiais tikintieji iškilmingai paminėjo  Alantos šv. Jokūbo bažnyčios 100-metį. Ta proga pasirodė ir knyga, kurią paruošė Alantos parapijos klebonas kun. Sigitas Sudentas ir  molėtiškis žurnalistas, Utenos krašto laikraščio „Utenis“ korespondentas, buvęs „XXI amžiaus“ bendradarbis Algirdas Meilus, o išleido leidykla UAB „Daros pasaulis“.

Pirmiausia  skaitytojai turi galimybę perskaityti poetų Onutės Vžesniauskienės, Birutės Šiukštienės, Vytauto Rakausko, Alfonso Kavoliūno, Algirdo Meilaus, Petro Klimavičiaus, šviesaus atminimo kunigo Ričardo Mikutavičiaus poezijos posmus, skirtus Aukščiausiajam, Tėvynei Lietuvai, Katalikų Bažnyčiai. Įdomūs ir kun. S. Sudento prisiminimai apie kelią į kunigystę, apie darbus, atliktus tarnaujant Dievui ir žmonėms. Sovietmečiu sunkiai pateko į Kauno tarpdiecezinę  kunigų seminariją, nelengvi buvo ir pirmieji kunigavimo metai Utenoje. Juolab kad veikliam, energingam kunigui teko steigti naują Dievo Apvaizdos parapiją, statyti koplyčią, parapijos namus, puoselėti viltį statyti naują bažnyčią Utenos pakraštyje. Visus tuos darbus ir prisimena kun. S. Sudentas. Prisimena ir veiklą Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdyje, uteniškių pirmuosius mitingus, kuriuose žmonės  pritarė Laisvės ir Nepriklausomybės siekiams. Perkeltas į Alantos parapiją, klebonas  pradėjo rūpintis ne tiktai sielovados reikalais, bet ir bažnyčios remontu, įvairiausiais reikalais, kurie tuoj pat užgulė naujojo parapijos administratoriaus pečius.

Nuo poezijos posmų, klebono kun. S. Sudento nuoširdžių prisiminimų knygoje pamažu pereita prie Alantos bažnyčios ir parapijos istorijos. O ta istorija po kruopelytę surinkta iš bažnytinių knygų, archyvų, istorinių dokumentų. Alantos bažnyčios istorija prasideda net nuo 1504 metų, nuo tada, kai didikų Astikų valdomame Alantos dvare buvo pastatyta pirmoji medinė bažnyčia. Tiesa, reformacijos sąjūdžio metu bažnyčia atiteko reformatams, paskui buvo sugrąžinta katalikams. Dabartinė mūrinė dvibokštė gotikinio stiliaus bažnyčia pastatyta prieš šimtmetį. Alantos parapija buvo nemaža. 1781 metais čia gyveno 2249 tikintieji, 1936 metais jų buvo net 6327, 1944 metais – 5000. Žurnalistikos veteranas Algirdas Meilus surinko ir skaitytojams pateikė knygoje daug vertingos informacijos apie Alantoje dirbusius dvasininkus nuo 1773 metų. Kai kuriems kunigams, kilusiems iš Alantos parapijos arba dirbusiems šioje bažnyčioje, skiriamas ypatingas dėmesys. Daug įdomaus galima sužinoti apie alantiškius kunigus Kemėšius, kurių giminėje buvo net septyni. Ypač buvo reikšminga garbės kanauninko, žurnalisto, laikraščių leidėjo, mokslininko Fabijono Kemėšio veikla. Apie jį galima pasiskaityti ir lietuvių literatūros klasiko kanauninko Juozo Tumo-Vaižganto raštuose – šie abu dvasininkai ir publicistai, laikraštininkai bendravo Sankt Peterburge, labai sunkiomis sąlygomis, persekiojami ateistų. Dievo žodį katalikams iki pat savo gyvenimo saulėlydžio nešė alantiškis kunigas Juozapas Kazlas, kuris po mirties, vykdant velionio valią, atvežtas į gimtinę ir palaidotas Alantos kapinėse. Daug nuveikė ir kun. Kazimieras Girnius, surinkęs Alantos ir kitų bažnyčių istorijas, jas išleidęs atskirais leidiniais. Iš Alantos parapijos Skiemonių valsčiaus Kudoriškių kaimo yra kilęs arkivyskupas kankinys Teofilis Matulionis, kuriam šioje knygoje taip pat skiriamas deramas dėmesys... Prisimenami ir vargonininkai, tarp kurių būta ir žymių žmonių. Antai jaunystėje Alantos bažnyčioje vargonininkavo Juozas Gruodis ir Juozas Karosas, vėliau tapę žinomais kompozitoriais... Knygoje „Tarnystės meilė Alantos bažnyčiai“ pateikiami duomenys ir apie kitus žmones, garsinusius Alantos kraštą visoje Lietuvoje: tai operos solistas Antanas Satkūnas, gydytojas, „Varpo“ steigėjas aušrininkas Jonas Gaidys- Gaidamavičius, dailininkas Pranas Jučys, mokytojas ir skautų organizacijos aktyvistas Pranas Karalius, farmacininkas Adolfas Gerdvilis bei daugelis kitų.

Knyga susilaukė gero įvertinimo, todėl autoriai jau planuoja išleisti antrą, šiek tiek papildytą leidimą. Be abejo, čia atsiras ir pasakojimas apie neseniai organizuotą bažnyčios jubiliejaus paminėjimą.

Džiugu, kad knyga apie Alantos šv. Jokūbo bažnyčią ir parapiją parengta labai rūpestingai, profesionaliai, yra informatyvi, gausiai iliustruota, lengvai skaitoma ir turi išliekamąją vertę.

Molėtų rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija