2010 m. gegužės 12 d.
Nr. 36
(1821)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Žalgirio mūšio 600-osioms metinėms

Jonas Žukauskas

Vaidilos drabužiais pasipuošęs
aktorius Tomas Vaisieta
ir kiti renginio dalyviai
prie pasodinto ąžuoliuko

Mildos Andriulienės vadovaujamas
folkloro ansamblis „Giedra“

Kalba Seimo narė Auksė Ramanauskaitė-Skokauskienė.
Už jos (iš kairės): poetas Justinas
Marcinkevičius, Lietuvai pagražinti
draugijos vadovas Juozas Dingelis
ir aktorius Tomas Vaisieta

Žalgirio mūšis yra viena svarbiausių datų Europos istorijoje. Jubiliejiniai renginiai vyks visus 2010-uosius metus, o mūšio pergalės dieną, liepos 15-ąją, 21 valandą lietuviai, gaivindami tėvynės meilės bei patriotizmo jausmus, uždegs Tautos vienijimo žiburius visame pasaulyje ir aukurus ant piliakalnių Lietuvoje.

Lietuvai pagražinti draugija (LPD) ir kitos visuomeninės organizacijos bei visuomenės veikėjas, Lietuvos bajorų karališkosios sąjungos (LBKS) narys, h. „Rudnica“ bajoras Žilvinas Radavičius kartu su Vilniaus miesto savivaldybe gegužės 1 dieną Vilniuje, Karaliaus Mindaugo paminklo skvere, surengė iškilmingą paminklinio ąžuolo sodinimo šventę.

Žalgirio mūšio išvakarėse dauguma Europos riterių net neabejojo savo pergale prieš Lietuvą ir Lenkiją ir net buvo atsivežę grandinių belaisvius sukaustyti, tačiau įvyko kitaip – mūsų protėviai apgynė laisvę. Neatsitiktinai renginyje plevėsavo Edmundo Kulikausko ir Valentinos Kazėnaitės atstovaujamo Valdovų rūmų paramos fondo bei LBKS Vilniaus krašto vado, h. „Szaszor“ bajoro Jono Ragausko specialiai iškilmėms paskolintos Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės, Žemaičių Kunigaikštystės, Lietuvos bajorų vėliavos, kurias laikė Lietuvos kariai. Taip buvo nutiestas savotiškas tiltas tarp praeities ir dabarties, pagerbti mūsų garbingi protėviai.

Šventę praturtino kapitono Ričardo Čiupkovo vadovaujamas pučiamųjų orkestras, kuris atliko ne tik Lietuvos himną, bet ir iškilmingus maršus.

Renginyje kalbėjo šio renginio organizacinio komiteto LPD valdybos pirmininkas Juozas Dingelis bei organizacinio komiteto narys Ž. Radavičius, vaidilos drabužiais pasipuošęs aktorius Tomas Vaisieta, LPD garbės pirmininkas poetas Justinas Marcinkevičius, Pirmasis atkurtos Lietuvos valstybės vadovas prof. Vytautas Landsbergis, Seimo nariai Auksė Ramanauskaitė-Skokauskienė, Emanuelis Zingeris, Lenkijos Respublikos ambasados Lietuvoje Pirmasis sekretorius Przemyslaw’as Pierz’as. Krašto apsaugos savanorių pajėgų vadas pulkininkas Antanas Plieskis pripažino Žalgirio mūšio reikšmę bei priminė, kad ši pergalė mus įpareigoja naujoms pergalėms prieš šių dienų problemas – netoleranciją, nepagarbą kitoms tautoms ir kt., džiaugėsi, kad pastarąjį mūšį įamžins iš Vytauto Didžiojo gimtinės – Senųjų Trakų – LPD nario, advokato Jono Ivoškos atvežtas ąžuolėlis, kuris buvo išaugintas iš šio iškilaus kunigaikščio epochos ąžuolo gilės.

T. Vaisieta ir J. Marcinkevičius kvietė nusilenkti savo kraštui, tėvynei, gerbti Lietuvos žemę, kurios, pasak J. Marcinkevičiaus, žmogui, priešingai nei medžiui, niekad negana. Pirmasis atkurtos Lietuvos valstybės vadovas Vytautas Landsbergis teigė, kad Žalgirio mūšį įamžinantis ąžuolas nuo kitų ąžuolų skirsis tuo, kad jis augs šalia paminklo karaliui Mindaugui, Gedimino kalno papėdėje. Lietuvos žemė, kurioje atsirado lietuvių tauta, yra dangaus dovana. Šią žemę reikėjo ginti. Todėl Žalgirio pergalė labai svarbi. E. Zingerio nuomone, žmonėms būtina tęsti istoriją šioje žemėje, nepalikti jos dėl geresnio gyvenimo svetur.

Žalgirio mūšis – tai ne tik Lietuvos, bet ir Lenkijos pergalė, ji įpareigoja mus ir toliau kurti geros kaimynystės bei bendradarbiavimo ryšius tarptautinių santykių, ekonomikos, kultūros, meno ir kitose srityse.

Pasak Lenkijos Respublikos ambasados Lietuvoje pirmojo sekretoriaus P. Pierz’o, Žalgirio mūšio minėjimas Lenkijoje kasmet organizuojamas visuomenės iniciatyva.

Organizatoriai dėkoja LPD valdybos nariams Bronislovui Kielai ir Lietuvos kariuomenės sausumos pajėgų vadui brigados generolui Jonui Vytautui Žukui, LR Seimo nariui Petrui Auštrevičiui, muzikologei Jūratei Landsbergytei, LBKS nariui, h. „Jastrzębiec“ bajorams Modestui ir Laisvūnei Petkevičiams, bajoraitei Irenai Tumavičiūtei ir kitiems šviesuoliams, kurie prisidėjo prie šio nuostabaus renginio.

Skambant iškilmingiems maršams paminklinį Žalgirio mūšio ąžuoliuką, simboliškai kastuvu po truputėlį užberdami žeme, sodino visi renginio dalyviai, todėl šis medis yra visų Lietuvos žmonių ir šalies svečių stiprybės simbolis, nepaisant kilmės, socialinės klasės bei tautybės. Vėliau su Mildos Andriulienės vadovaujamu folkloro ansambliu „Giedra“ renginio dalyviai šoko ir dainavo. Renginio metu į LPD buvo priimtas naujas narys – LR Seimo narys Petras Luomanas.

Vilnius

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija