2010 m. gegužės 14 d.
Nr. 37
(1822)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Bendruomenėse

Gimtojo krašto prisiminimas

Romas BACEVIČIUS

Kalba Žaliakalnio seniūnas
Bronius Girdauskas. Tarp
renginio dalyvių – kan.
Pranas Liutvinas (kairėje)

Iš Lekėčių valsčiaus kilusieji
zanavykai sėdi prie vieno stalo

Groja Liepalotų kaimo kapela
Gedimino JOKŪBAIČIO nuotraukos

Kasmet pavasarį Kauno technikos kolegijoje į vieną būrį susirenka zanavykai. Salėje iš kiekvieno Šakių apskrities valsčiaus kilusiems zanavykams būna paruošti atskiri stalai. Be Kaune gyvenančių zanavykų, atvyksta svečių iš Šakių, Vilniaus, kitų Lietuvos kampelių. Į Kauno zanavykų bendrijos rengiamą susitikimą atvyksta Šakių rajono valdžios atstovai, koncertuoja meno kolektyvai. Šiemet vėl koncertavo jau daug kartų šio renginio dalyvius džiuginusi Liepalotų kaimo kapela (vadovas Romas Skaisgirys). Zanavykų šeimoje augęs Seimo narys Arimantas Dumčius, tikras zanavykas Seimo narys Arvydas Vidžiūnas, dalyvavę beveik visuose susibūrimuose, pasveikino visus susirinkusiuosius. A. Vidžiūnas pastebėjo, kad visa, kas buvo Lietuvoje padaryta gera, kilo iš Sūduvos arba Zanavykijos. Bene trys ketvirtadaliai Vyčio kryžiaus ordininkų, apie du trečdaliai prieškario valstybininkų buvo kilę iš šio krašto.

Šakių rajono vicemeras Algimantas Damijonaitis sakė, kad niekur kitur Lietuvoje nėra tokių unikalių bendrijų, kaip Kauno zanavykų, kurie kasmet taip gausiai susirenka prisiminti jaunas dienas. Vicemeras teigė, kad mielai vyktų į svečius pas Vilniaus, Panevėžio ar Klaipėdos zanavykus, jei tik jie surengtų panašų renginį. A. Damijonaitis sakė, kad šakiečiai nemato krizės, nes žmonės šiame rajone kasdien randa darbo. „O jei bus duonos, bus ir švenčių“, – sakė vicemeras.

Technikos kolegijos direktorius Jonas Krivickas džiaugėsi, kad kraštiečiai moka taip gražiai bendrauti, ir apgailestavo, kad jaunimas šiuo požiūriu dar nesubrendęs ir nejaučia poreikio panašius renginius organizuoti. Vilniaus Zanavykų bendrijos vadovas Albinas Vaičiūnas papasakojo apie sostinės kraštiečių naujienas, džiaugėsi, kad Vilniaus arkivyskupijos augziliaru tapo vyskupas Arūnas Poniškaitis, su kuriuo jau užmegztas ryšys. Tikimasi, kad vyskupas irgi taps aktyviu bendrijos nariu. Pirmąkart renginyje dalyvavęs Kauno miesto Žaliakalnio seniūnas Bronius Girdauskas džiaugėsi bendravimu su kraštiečiais. Kan. Pranas Liutvinas ragino ne tik susirinkti, bet ir nepamiršti aplankyti savo tėviškės, artimų žmonių. Lukšių seniūnas Vidas Cikana pastebėjo, kad iš Lukšių valsčiaus susirenkantys zanavykai užima jau du stalus. Be to, Liepalotų muzikantai irgi Lukšių valsčiui atstovauja. Dažnai į renginį atvykstanti Šakių rajono savivaldybės Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Augenija Kasperavičienė supažindino su numatomais svarbiausiais renginiais ir pakvietė juose dalyvauti.

Grojant Liepalotų kaimo kapelai, popietės dalyviai ilgai bendravo prie stalų, šoko, dainavo, prisiminė vaikystės dienas.

Gedimino JOKŪBAIČIO nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija