2010 m. gegužės 14 d.
Nr. 37
(1822)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Kauno arkivyskupijoje

Raseinių dekanate

Šventė Motinos garbei

Po Votyvos šv. Mišių Ariogalos darželio
auklėtinės sveikina mamytes. Dešinėje –
klebonas kun. Gintautas Jankauskas

Per šv. Mišias kapinėse

Jaunimo koncertas
Lesčių bažnyčioje
Lino Veličkos nuotraukos

Ariogala - LESČIAI. Jau aštuntus metus Šv. arkangelo Mykolo parapijos klebonas kun. Gintautas Jankauskas tradiciškai tęsia ciklą Motinos dienai paminėti. Pirmiausia Motinos dienos paminėjimas vyksta šeštadienio vakarą prieš Motinos dieną Ariogalos kapinėse, šalia Stasio Daugirdo koplyčios. Jis skiriamas mirusioms motinoms, palaidotoms Ariogalos parapijos kapinėse. Šv. Mišių auka ir pamokslas transliuojami per garso stiprintuvus ir girdisi net atokesnėse kapinių vietose. Tą vakarą ant mirusių motinų kapų, tarsi Vėlinių naktį, suplevena žvakių liepsnelės.

Be savo brangios mamytės, mes turime tarpininkę tarp dangaus ir žemės – Dievo Motiną. Jos garbei vyksta gegužinės pamaldos bažnyčiose ir namuose.Visiems laikams žmonijai švenčiausias motinos pavyzdys yra Jėzaus Motina Marija. Visi šaukiamės Marijos pagalbos, kai būna sunku... Ne veltui Lietuva vadinama Marijos žeme: mes jaučiame Jos pėdų šventumą Šiluvoje, esame išklausyti Aušros Vartuose ar Pivašiūnuose. Einame į šias šventoves padėkoti Marijai už suteiktas malones. „Susirinkome, – kalbėjo klebonas, – šv. Mišių aukoje paprašyti Švč. M. Marijos užtarimo pas Viešpatį palaimingos amžinybės mirusių motinų sieloms, o gyvosioms – sveikatos bei Dievo globos žemiško gyvenimo kelyje“.

Pamokslo pabaigoje kun. G. Jankauskas kalbėjo: „Liaudies išmintis byloja: „Ką pasėsi – tą ir pjausi“. Iš Jūsų rankų ateina nauja karta, nauja ateitis – mūsų šalies ateitis. Jums, mamytės, Dievas paskyrė atlikti labai svarbią misiją šioje Žemėje – pagimdyti ir užauginti naują gyvybę. Jūs esate didžiosios Dievo Kūrėjo darbų tęsėjos. Todėl su meile pagerbdami visas mamytes skiriame šią dieną Jums, dar kartą prisimindami nelengvą ir šventą Mamos misiją, jos sūnų ir dukterų begalinę meilę. Tegul niekada Jūsų širdies neužgauna ta širdis, kuri kažkada plakė po Jūsų krūtine, tegul Jūsų skruostą puošia ne skausmo, o džiaugsmo ašara, tegul bemiegės naktys, nerimo valandos ir meilės lydimi darbai atsiperka šimtaprocentine vaikų meile. Būkite laimingos, sveikos, gerbiamos ir mylimos! Tegul Dievas laimina kasdienius Jūsų darbus ir žingsnius... Melskime Dievo malonės ne tik gyvoms, bet ir mirusioms mūsų parapijos mamoms Viešpaties palaiminguose namuose“.

Mišiose giedojo Ariogalos Sumos choras, Mišių pabaigoje už mirusias mamas sugiedojota malda „Viešpaties angelas“.

Po pamaldų savo kūrybos poezijos posmus Motinos dienai skyrė parapijiečiai Antanas Kišonas ir Juozas Mickevičius. Intarpuose religines giesmes giedojo Ariogalos Sumos choras. Motinos dienai skirta programėlė baigėsi giesme „Marija, Marija“.

Gegužės 2-ąją, Motinos dieną, Ariogalos šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje buvo aukojamos šv. Mišios gyvoms ir mirusioms motinoms. Tą dieną bažnyčioje buvo daug jaunimo. Votyvos ir Sumos šv. Mišių auka vyko labai prasmingai, o klebono pasakyti pamokslai su poezijos žodžiais ne vienam ir ašarą išspaudė.

Po Votyvos šv. Mišių susirinkusioms motinoms eiles deklamavo Ariogalos darželio auklėtinės. Nušvito motinų veidai, pasigirdo gausūs plojimai.

Po pamaldų Ariogaloje klebonas kun. G. Jankauskas šv. Mišias aukojo Lesčių Dievo Apvaizdos bažnyčioje. Čia taip pat susirinko daug maldininkų. Netoli bažnyčios buvo nusitęsusi ilga vora jų automobilių. Po pamaldų jaukioje Lesčių bažnytėlėje Paaluonio kaimo jaunimo trio – Lukas Katinas, Vilūnė Katinaitė ir Konstancija Kundrotaitė – padainavo lyriškų dainų apie motinas (vadovas Zenonas Brazinskas).

Steponas Miltenis

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija