2010 m. gegužės 26 d.
Nr. 40
(1825)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Neblėstanti emigracijos srovė

Lietuvos prezidentė Dalia
Grybauskaitė susitinka su
Airijos premjeru Brianu Cowenu
Džojos Gundos BARYSAITĖS
(president.lt) nuotrauka

Prieš dvi savaites Airijoje apsilankiusi prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su Airijos lietuvių bendruomenių bei organizacijų atstovais. Lietuvai labai reikia išeivijos patirties, įgūdžių ir sugebėjimo atkakliai dirbti, jiems sakė prezidentė. „Lietuva – per maža šalis, kad galėtų švaistyti savo žmones – didžiausią turtą. Tikiuosi, rasite tinkamų būdų, kaip savo žinias panaudoti tėvynės labui“. Ji taip pat sakė, jog sprendimas išvykti iš Lietuvos ar grįžti į ją – kiekvieno lietuvio asmeninis reikalas. (Šiuo metu Airijos lietuvių bendruomenė vienija apie devyniasdešimt tūkstančių narių.)


Garliavos įvykiai teikia vilties

Garliavoje, prie Kedžių namų,
budėjo ir baikeriai
Livijos ŠIDLAUSKAITĖS nuotrauka

Gegužės 20-ąją nuo pat ankstyvo ryto į Garliavą traukė būriai žmonių – tą dieną D. Kedžio dukrelė Deimantė turėjo susitikti su motina Laima Stankūnaite. Buvo teigiama, kad mergaitė turi būti vežama į susitikimą su motina arba ją į susitikimą nuveš antstolis Marekas Petrovskis. Tačiau pranešta, kad mergaitės globėja Neringa Venckienė gydoma ligoninėje ir Deimantė nebus vežama. Jau apie 9 valandą 30 minučių Garliavoje susirinko beveik tūkstantis ryžtingai nusiteikusių žmonių. „Vyčio“ judėjimo koordinatorius Juozas Vaikšnoras sakė: „Negalime leisti, kad mergaitė būtų atiduota pedofilams. Nesitrauksiu iš čia, net jei Kedžių sodybą šturmuos specialieji būriai“. Jau apie 13 valandą žmonių buvo apie pusantro tūkstančio. Vakarop pranešta, kad Panevėžio apygardos teismas pristabdė Kėdainių teismo nutartį ir mergaitės neprivaloma skubiai perduoti L. Stankūnaitei.


Violetinių permainų viltys

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Valdančiojoje koalicijoje nemažai nesutarimų. Lietuvos ir užsienio ekonomikos ekspertai kalba, kad dar reikės didinti mokesčius, bet mūsų šalies piliečius jau ir dabar slegia didžiulė mokesčių našta. Kai kurie valdžios atstovai džiaugiasi tokiomis ekspertų išvadomis ir jau kuria mokesčių didinimo planus. Nuosaikesni politikai ir Seimo pirmininkė Irena Degutienė sako, kad jau atėjo laikas mažinti PVM mokesčius ir grąžinti PVM lengvatas kai kurioms prekėms ir paslaugoms. Kai kurie TS-LKD frakcijai priklausantys politikai pradėjo postringauti, kad mokesčių mažinti jokiu būdu negalima – tarsi ekonomiką norėtų žlugdyti iki 2000-ųjų metų lygio. Vadinasi, pažadas apie laikiną mokesčių padidinimą tik dvejiems metams buvo melas. Be to, planuojamas būsimas dar vienas jų kėlimas yra grubus premjero įpiršto vadinamojo Nacionalinio susitarimo nuostatų pažeidimas. Už mokesčių mažinimą pasisako ir kai kurie žymūs ekonomistai. Profesorius Romas Lazutka teigia, kad drastiškas „diržų veržimas“ nebepadės, o tik pablogins padėtį.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija