2010 m. gegužės 26 d.
Nr. 40
(1825)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Garliavos įvykiai teikia vilties

Garliavoje, prie Kedžių namų,
budėjo ir baikeriai
Livijos ŠIDLAUSKAITĖS nuotrauka

Gegužės 20-ąją nuo pat ankstyvo ryto į Garliavą traukė būriai žmonių – tą dieną D. Kedžio dukrelė Deimantė turėjo susitikti su motina Laima Stankūnaite. Buvo teigiama, kad mergaitė turi būti vežama į susitikimą su motina arba ją į susitikimą nuveš antstolis Marekas Petrovskis. Tačiau pranešta, kad mergaitės globėja Neringa Venckienė gydoma ligoninėje ir Deimantė nebus vežama. Jau apie 9 valandą 30 minučių Garliavoje susirinko beveik tūkstantis ryžtingai nusiteikusių žmonių. „Vyčio“ judėjimo koordinatorius Juozas Vaikšnoras sakė: „Negalime leisti, kad mergaitė būtų atiduota pedofilams. Nesitrauksiu iš čia, net jei Kedžių sodybą šturmuos specialieji būriai“. Jau apie 13 valandą žmonių buvo apie pusantro tūkstančio. Vakarop pranešta, kad Panevėžio apygardos teismas pristabdė Kėdainių teismo nutartį ir mergaitės neprivaloma skubiai perduoti L. Stankūnaitei.

Šeštadienį prie Kedžių namų Garliavoje vėl būriavosi mažosios Deimantės gynėjai. Vakare apie 21 valandą buvo maždaug šimtas žmonių. Kunigas Jonas Varkala vadovavo bendrai maldai. Kai kurie valdžios pareigūnai pradėjo reikšti pretenzijas, kad Garliavoje prie Kedžių namų būriuojasi minios žmonių, čia stovi be leidimų pastatytos didelės palapinės. Tačiau Garliavos seniūnė I. Grigienė išdavė leidimus, visi formalumai buvo labai greitai sutvarkyti.

Pirmadienį 8 valandą ryte kelios dešimtys žmonių saugojo Kedžių namus. 8 valandą 20 minučių  žmonių gretos pradėjo gausėti. Pirmadienis ir ketvirtadienis yra pasimatymų dienos – tomis dienomis D. Kedžio dukrelė vyko į pasimatymus su L. Stankūnaite. Į kiemą kartu su savo seneliais išėjusi mažoji Deimantė pareiškė nenorinti vykti į pasimatymą su motina. Po keliolikos minučių ji kartu su seneliais nuėjo į namus. Susirinkusius žmones drąsino pedagogas iš Vilniaus Marius Kuprevičius. Atvyko ir keli policijos pareigūnai, vienas iš jų nuėjo pasikalbėti su D. Kedžio giminaičiais. Po kurio laiko atvyko dvi Kauno rajono vaikų teisių apsaugos tarnybos pareigūnes. Jos užėjo į Kedžių namus, apie valandą bendravo su mažąja Deimante ir ją globojančiais giminaičiais.

Pastaruoju metu mūsų krašte jau regimi ryškūs pilietinio atgimimo ženklai. Piliečiai pasipriešino mafijos klanų diktatui. Lietuvoje egzistuojantis mafijos tinklas jungia oligarchus, korumpuotus politikus bei pareigūnus ir kriminalinių klanų vadeivas. Šiame voratinklyje svarbi vieta atitenka pedofilams. Įtakingi pedofilai (kartais vadinami VIP iškrypėliais) didelę įtaką įgijo dar nuo sovietmečio pabaigos laikų, tuo metu juos globojo KGB pareigūnai. Per paskutines kelias savaites kuriasi judėjimas „Drąsiaus kelias“, jungiantis apie 10 tūkstančių narių Lietuvoje ir užsienyje. Į D. Kedžio dukrelės gynimo akciją aktyviai įsitraukė ir kiti pilietiniai judėjimai – „Vytis“, Kauno krašto demokratinis judėjimas, Tautos ateities forumas, Vienybės forumas bei kitos organizacijos. Garliavoje nuolat budi ir baikerių klubų nariai. Garliavos įvykiai – tai ne vieno kiemo istorija ar, bulvarinės žiniasklaidos teigimu, „garliavinių maištas“, tai akivaizdus požymis, kad toliau nebegalime gyventi taip, kaip iki šiol. Turime atsisakyti butaforinės valstybės, kurioje karaliauja mafijos klanai, ir kurti teisinę valstybę.

Giedrius Grabauskas-Karoblis

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija