2010 m. gegužės 28 d.
Nr. 41
(1826)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Varėnos klebonui – Pavasario angelas

Rūta Averkienė

Kunigas Pranciškus Čivilis

Gegužės 24-ąją, pirmadienį, Kauno valstybinėje filharmonijoje vyko iškilminga apdovanojimų ceremonija, kurioje simboliniais Pavasario angelais buvo apdovanoti vienuolika konkurso „Lietuvos kaimo spindulys 2009“ laureatų. Džiugu, kad šiame gražiame ir prasmingame renginyje bus pagerbtas ir Senosios Varėnos ir Babriškių klebonas kunigas Pranciškus Čivilis. Jį konkursui pasiūlė Varėnos rajono savivaldybė. Kun. P. Čivilis buvo pasiūlytas nominacijai „Kaimo dvasininkas“. Komisija iš daugiau nei 400 kandidatų, pasiūlytų 11 nominacijų, atrinko 33 labiausiai vertus pagarbos kaimo šviesuolius ir nusprendė, kad šiemet nugalėtojus rinks ne ji, o Lietuvos žmonės, t. y. naujienų portalo Delfi skaitytojai. Jiems buvo patikėta išrinkti, kuris iš trijų kandidatų kiekvienoje nominacijoje labiausiai vertas apdovanojimo. Nuo vasario 26 iki kovo 18 dienos kiekvienas Lietuvos žmogus galėjo atiduoti savo balsą vienuolikoje konkurso „Lietuvos kaimo spindulys 2009“ nominacijų.

Už Senosios Varėnos kleboną kun. P. Čivilį balsavo net 2421 žmogus, tad jis ne tik tapo laureatu nominacijoje „Kaimo dvasininkas“, bet ir surinko daugiausia balsų iš visų trisdešimt trijų kandidatų. Kad kun. P. Čivilis yra tikrai neeilinė asmenybė, liudija ir tai, jog dažnas pažįstantis šį dvasininką jį lygina su šviesios atminties monsinjoru Kazimieru Vasiliausku. Kun. P. Čiviliui likimas lėmė Senojoje Varėnoje pastatyti bažnyčią, įrengti kleboniją, rūpintis Varėnos krašto žmonių dvasios vertybėmis. Šį dvasininką už kiekvienam ir džiaugsme, ir varge surandamą gerą žodį, šiltą, padrąsinantį žvilgsnį pamilo Varėnos krašto žmonės. 2009 metais kun. P. Čiviliui buvo suteiktas Lietuvos šviesuolio vardas ir įteiktas garbingas apdovanojimas. Šią prasmingą akciją, minint Lietuvos vardo tūkstantmečio sukaktį, surengė M. K. Čiurlionio fondas, siekdamas atrasti ir apdovanoti žmones, kurie savo kasdieniu darbu paminklosaugos, kultūros paveldo, švietimo srityse nusipelnė Lietuvos kūrimui, jos kultūrinio augimo, liaudies meno tradicijų puoselėjimui.

Beje, nominacijoje „Kaimo dvasininkas“ kun. P. Čivilis įveikė du varžovus – Nemakščių kleboną kun. Stasį Šlepavičių ir Paberžės kleboną kun. Skaidrių Kandratavičių.

Varėna
Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija