2010 m. birželio 11 d.
Nr. 45
(1830)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Garsiam keliautojui Matui Šalčiui – memorialinė lenta

Vytautas Žeimantas

Matas Šalčius

Senoje Literatų gatvėje

Vilniuje, senoje Literatų gatvėje, iškilmingai atidengta memorialinė lenta garsiam kaimo vaikui lietuvių keliautojui, žurnalistui ir rašytojui Matui Šalčiui atminti.

„Jums, žinoma, labai keista, kad Jūsų tėtis nuklydo į pasaulio galą ir ten atkakliai vargsta. Man per ankšta ir per maža Lietuvoje. Man reikalingi pasaulio centrai, kuriuose aš noriu užkariauti Lietuvai vietą. Aš mėgstu tą darbą. Jis įprasmina mano gyvenimą. Aš aistringai mėgstu laisvę ir pasiryžęs laisvėj badauti, negu priespaudoje tukti“, – rašė M. Šalčius viename iš laiškų namiškiams.


Pagerbtos Pirčiupių kaimo aukos

Rūta Averkienė

Tragedijos liudytojai Alfonsas
Simokaitis ir Marija Veršickienė

Birželio 3-ąją paminėtos Pirčiupių kaimo tragedijos 66-osios metinės. Vėl prisiminta, kaip 1944 m. birželio 3-osios rytą vokiečiai apsupo kaimą ir gyvus sudegino 119 žmonių – 29 vyrus, 21 moterį, 69 vaikus. Jauniausiajam tebuvo šešios savaitės. Tą baisią dieną sudegino ir namus, kluonus, tvartus…

Pirčiupių kaimo tragedijos paminėjimas prasidėjo šv. Mišiomis Valkininkų Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo bažnyčioje, kurias aukojo Valkininkų klebonas kun. Rolandas Valskys. Liūdnas giesmes sudegintųjų garbei ir atminimui bažnyčioje ir kapinaitėse giedojo Varėnos kultūros centro Valkininkų filialo moterų ansamblis, vadovaujamas meno vadovės Aldonos Japertienės. Buvo padėtos gėlės ir uždegtos žvakutės prie paminklo Motinai ir memorialo bei kaimo kapinaitėse.


Prisiminė mūsų kardinolą

Kardinolo Vincento Sladkevičiaus 10-osioms mirties metinėms 

Kardinolas Vincentas Sladkevičius

Gegužės 28 dieną sukako 10 metų, kai netekome kardinolo Vincento Sladkevičiaus. Kilęs iš neturtingų Guronių kaimo valstiečių šeimos, jis tapo garsus visame pasaulyje.

Gimė 1920 metais rugpjūčio 20 dieną dabartiniame Kaišiadorių rajone, Žaslių parapijoje, Guronių kaime. Mokėsi Kaišiadorių, Kauno jėzuitų gimnazijose. 1939 metais įstojo į Kauno tarpdiecezinę kunigų seminariją. Kunigu įšventintas 1944 m. kovo 25 d.


Vieno pasveikinimo kaina

Skaitytojų dėmesiui siūlome 1981 metais Amerikos lietuvių laikraštyje „Darbininkas“ išspausdintus iš Molėtų kilusios žydės Genės Ozuraitės-Popelienės, gyvenusios JAV, prisiminimus.

…Pirmoje tremtinių bangoje tarp Lietuvos mokytojų, ūkininkų ir tarnautojų atsidūrė ir Molėtų miestelio žydas Simas Ozuras. Ne todėl, kad būtų didelio turto savininkas, o todėl, kad Lietuvos kariuomenės savanoris savanorių vardu pasveikino Lietuvos prezidentą Antaną Smetoną, kai jis 1939 metais lankėsi Molėtuose. Tos akimirkos užfiksuotos fotografo iš JAV Kazio Daugėlos nuotraukų albume. Simo Ozuro šeima Švenčionėliuose pirmiausiai buvo atskirta nuo tėvo, o keturi vaikai, žmona ir senelė tęsė kelionę į Rytus. 1941 metais mirė senelė. S. Ozuras palūžo 1942 metais Krasnojarsko krašte, Bešutos stotyje. 1981 metais Genė Ozuraitė, jau gyvendama JAV, prisiminė visą šeimos golgotą, kuri, deja, nesibaigė Sibire.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija