2010 m. birželio 16 d.
Nr. 46
(1831)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Užkrečiantys pavyzdžiai

Trisdešimtoji „Žirgelio“ šventė

Vytautas Bagdonas

Įspūdinga kompozicija – lietuvių
darbų ir apeigų ciklas „Saulės kelias“

Netrūko dėmesio ir šiaudiniams
žirgams, sukurtiems Anykščių
dailės ir kūrybos mokyklos auklėtinių

Ciklo „Saulės kelias“ režisierė
Galina Germanavičienė (dešinėje)
ir jos asistentė Jolanta Pupkienė

Politinių partijų atstovų varžybos.
Iš kairės: Lietuvos
konservatorių-krikščionių demokratų
partijos nariai – Seimo narys
Edmundas Pupinis, Anykščių rajono
meras Sigutis Obelevičius
ir mero patarėjas Virgilijus
Aloyzas Milaknis

Pergale politinių partijų varžybose
džiaugiasi valstiečiai-liaudininkai,
vadovaujami Seimo nario Antano Bauros
(kairėje)

Nuotaikingas latvių iš Ciesvainės šokis

Koncertuoja Utenos pagyvenusiųjų žmonių
draugijos „Atgaiva“ ansamblis

Birželio 5-ąją Anykščių seniūnijos Niūronių kaime šurmuliavo respublikinė žirginio sporto ir tradicinės kultūros šventė „Bėk bėk, žirgeli!“, kurią organizavo Anykščių rajono savivaldybė.

Nuo pat ankstyvo rytmečio pradėjo veikti tautodailės ir prekybos mugė, kurioje įvairiausių suvenyrų, tautodailės darbų ir visokiausių skanėstų siūlė iš visos Lietuvos suvažiavę prekeiviai.  Rytą Arklio muziejaus Legų sodyboje buvo demonstruojama, kaip skaldyti akmenį, o tautodailininkai iš ąžuolo skobė skulptūras. Vėliau, šventei baigiantis, tie darbai buvo parduoti aukcione.  Savo amato subtilybes demonstravo tautinių juostų ir drobių audėjos, krepšių pynėjai, arklių kaustytojai, kalviai.  Duris lankytojams atvėrė Arklio muziejus, veikė fotografijos ir piešinių, skirtų žirgui, parodos. Traupio ir Ažuožerių teatro mylėtojai, vadovaujami režisierės Alvyros Simanonienės, Striukų sodybos klojime parodė Kazio Binkio vieno veiksmo vaizdelį „Dešimt litų ir gyvybė“, o traupiečiai, vadovaujami režisierės Janinos Savickienės, suvaidino trijų veiksmų dramą pagal Juozą Baltušį „Pasogos pinklės“.

Hipodrome vyko respublikiniai virvės traukimo ir svarsčių kilnojimo čempionatai, žirgų konkūrai, kuriuose varžėsi jaunieji raiteliai. Netrūko žiūrovų bei dalyvių ir tradicinėse politinių partijų atstovų varžybose, kurioms anykštėnai kasmet sugalvoja vis kitokių rungčių. Šį kartą socialdemokratams, darbiečiams, konservatoriams, liberalcentristams, valstiečiams-liaudininkams bei „Tvarkos ir teisingumo“ partijų atstovams teko pjauti žolę, ją sugrėbti ir sukrauti į kupetas. Kartu su partijų rajono skyrių vadovais dalgiais ir grėbliais sėkmingai darbavosi ir Lietuvos Respublikos Seimo nariai Edmundas Pupinis (Lietuvos konservatoriai-krikščionys demokratai), Antanas Baura (valstiečiai-liaudininkai), Vytautas Galvonas („Tvarka ir teisingumas“). Vertinimo komisija, kurios sudėtyje buvo Anykščių rajono savivaldybės administracijos Žemės ūkio skyriaus vedėjas Antanas Katliorius ir jo kolegos iš Panevėžio ir Ukmergės rajonų, pirmąją vietą skyrė valstiečių-liaudininkų komandai, vadovaujamai anykštėno Seimo nario Antano Bauros. Ir nugalėtojams, ir kitiems varžybų dalyviams buvo įteikti prizai.

Balsingieji Anykščių kultūros centro ir kaimo vietovių saviveiklinio meno entuziastai pranešė apie šventės atidarymą. Svečius, susodintus į dailius vežimaičius, gražias lineikas, žirgai apvežė garbės ratą. Renginio vėliavą pakėlė šventės globėjas – Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministras Kazimieras Starkevičius ir jaunoji Anykščių jojikė Judita Tukačiauskaitė. Susirinkusiuosius į šventę pasveikino rajono meras Sigutis Obelevičius. Trakėnų veislės žirgų parodomąją programą parodė Vilniaus rajono žirgų klubo „Pasaga“ jojikės, o sostinės policijos pareigūnai pademonstravo, ką moka ir gali jų žirgai...

Hipodrome net keletą valandų vyko žirginio sporto varžybos (konkūras Anykščių rajono mero taurei laimėti, lenktynės Šetlando žirgais, lenktynės poni klasės žirgais ir kt.), o Arklio muziejaus kiemeliuose žiūrovus kvietė visokios pramogos, nuotaikingi koncertai. Anykščių kultūros centro ir jo skyrių meno mylėtojai pademonstravo lietuvių darbų ir apeigų ciklą „Saulės kelias“, kuriame atgijo mūsų tautos papročiai, buvo atkurti svarbiausių žemės ūkio darbų vaizdai. Šią didingą kompoziciją sukūrė režisierė iš Viešintų Galina Germanavičienė ir jos asistentė troškūnietė kultūros darbuotoja Jolanta Pupkienė.

Žiūrovai negailėjo plojimų ir Utenos pagyvenusių žmonių draugijos „Atgaiva“ ansambliui, Madonos rajono Cesvainės (Latvijos Respublika) šokių kolektyvams, Grigiškių kultūros centro jaunimo tautinių šokių kolektyvui „Šelmiai“, Šiaulių ir Vilniaus universitetų ansambliams.

Diena trisdešimtajai „Žirgelio“ šventei pasitaikė puiki, tad Niūronyse netrūko žmonių. Ir niekas neskubėjo namo, nes visokiausių pramogų čia pakako iki pat pavakarių...

Anykščių rajonas
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija