2010 m. birželio 18 d.
Nr. 47
(1832)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Amatai

Sūduvių amatų šventė

Birutė NENĖNIENĖ

Grūdų malimą demonstravo
jaunosios kraštotyrininkės

„Sūduvių“ ansamblio dalyviai
jau pasiruošę programai

Muziejininkė Aušra Mickevičienė
(kairėje) užsuko pasižiūrėti,
kaip sekasi audėjai Marijai
Danilaitienei

Paežerių dvare (Vilkaviškio r.) vyko šeštoji Sūduvių amatų diena. Šios  šventės iniciatorė –  Paežerių dvare įsikūrusio Vilkaviškio krašto muziejaus muziejininkė Aušra Mickevičienė. Muziejaus fonduose yra sukaupta daug etnografinių vertybių. Etnokultūros sritį prižiūrinti muziejininkė A. Mickevičienė džiaugiasi, kad vis dar atranda Sūduvos kraštui būdingų etnografinių vertybių, tėvų ar senolių amatus tęsiančių vyresnės kartos žmonių ir visa tai gali perduoti jaunajai kartai.

Šiemet pavyko įgyvendinti seną svajonę ir muziejaus patalpose įsirengti edukacinę klasę, kurioje mokiniai turi galimybę susipažinti su lietuviško lino keliu. Į senąsias audimo stakles pademonstruoti močiučių amato sėdasi ir pati muziejininkė. Šitų paslapčių ją išmokė garsi audėja Salomėja Vaškevičienė. Amžinybėn išėjusios mamos tradicijas tęsia  dukra Marija Danilaitienė.  Moters iniciatyva Vilkaviškyje įkurta „Mažoji audimo artelė“, kurioje susibūrusios moterys audžia spalvingų suvalkietiškų raštų tautinius rūbus. M. Danilaitienės ir kitų moterų darbai įvertinti regiono konkursuose, eksponuojami respublikinėse tautodailininkų parodose.

Sūduvių amatų šventės metu šios moters ir jos mamos bei iš muziejaus fondų iškeltos suvalkietiškų raštų drobės tiesiog sužydėjo ant lauke įrengtų stendų. Į šiemetinę Sūduvių amatų šventę pavyko prikviesti daug dalyvių ir sulaukti stebėtinai daug lankytojų.  

Ši visai šeimai skirta šventė parke prie šalia Vilkaviškio tyvuliuojančio Paežerių ežero vyksta tuo pačiu laiku – pirmąjį birželio šeštadienį. Dar nėra buvę, kad šventę sugadintų blogas oras.

 Nusistovėjo Sūduvių amatų  šventės tradicijos, tačiau  kiekvienais metais žiūrovai pamaloninami siurprizais, įvairesne menine programa.  Senuosius amatus su muziejaus fonduose turimais įrankiais demonstruoja pačios muziejininkės: akmeninėmis girnomis malami grūdai, arpuojami javai, lyginami rūbai, „mušamas“ sviestas, audžiama, verpiama, žiedžiama iš molio ir t. t. Žmonės kviečiami pasivėžinti žirgų traukiamomis brikelėmis, vaišinami paežerėje didžiuliame puode ant laužo išverdama žuviene (šiemet  – „lapiene“), gali įsigyti medžio drožėjų, pynėjų, kalvių, kitų amatininkų darbų, pasivaišinti ir lauktuvių parsinešti kvapnios naminės duonos, sūrių ir t. t.

Į pirmąsias šventes amatininkai rinkdavosi nedrąsiai, reikėdavo įtikinėti, kad dalyvautų, šiemet siūlėsi patys. Jei ankstesniais metais šventės iniciatorė daug laiko sugaišdavo pati ieškodama rėmėjų, šiemet dėl to problemų nekilo.

Pirmąkart  Krašto muziejus šią šventę organizavo kartu su Vilkaviškio vietos veiklos grupe, kuri kartu su Lenkijos Rutka Tartak miestelio bendruomene parengė projektą „Veiklūs kaimynai“ ir laimėjo europinių fondų paramą savo šalyse surengti po dvi  šventes, įsigyti aparatūros ir kitų reikalingų dalykų. Vilkaviškio rajono kaimų bendruomenių pirmininkė L. Kružinauskienė sakė, jog rajono atstovai per Devintines jau stebėjo Lenkijoje suorganizuotą šventę, dar vyks į panašią šventę per Onines. Iš šio projekto jau finansuota Sūduvių amatų diena, liepos antrąją organizuojama irgi tradicine tapusi kaimų bendruomenių šventė.

Sūduvių amatų šventės meninę programą parengė Kultūros centras, koncertavo „Sūduvių“ etnografinis ansamblis, svečiai iš Lenkijos, besirenkančius į šventę maloniai nuteikė pučiamųjų instrumentų orkestro „Kybartai“ programa.  Kaimų bendruomenės ant parko kalvelių eksponavo dvariškių figūras, nustebino dvaro ūkiu – retų veislių naminiais paukščiais, avelėmis.

Vilkaviškietė technologijų mokytoja I. Maurienė su mokinėmis demonstravo, kaip pigiai išsikepti senolių mėgtus blynus iš rupių miltų, ekologišką ūkį turinti muziejininkė J. Rutkauskienė vaišino savo išaugintų vaistažolių arbatomis.

Visi šventėje dalyvavę amatininkai, kaip ir ankstesniais metai, muziejui paliko dovanų po darbelį, kasmet papildantį fondus. Visos muziejaus salės ir apžvalgos bokštas buvo atviri lankytojams.

Sūduvių amatų šventės kūrėja A. Mickevičienė džiaugėsi pavykusiu renginiu, o vienu didžiausių laimėjimų įvardijo tai, kad į  šventę nereikėjo kviestis pripučiamų pramogų vaikams. Racionaliai panaudojus  iš projekto gautas lėšas, pasisekė sukurti „Vaikų parką“ su medinėmis sūpuoklėmis, arkliukais, kitais žaidimais, kurie buvo populiarūs ir vaikų mėgstami seniau. Šventės dieną vaikų kiemelis kvepėjo medžiu, nes iš Vilkaviškio krašto kilęs tautodailininkas drožėjas Algimantas Sakalauskas, nors ir labai užimtas,  muziejaus užsakymą pasistengė atlikti laiku.

Vilkaviškio rajonas
Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija