2010 m. birželio 18 d.
Nr. 47
(1832)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Užkrečiantys pavyzdžiai

Pagerbtos daugiavaikės motinos

Kan. Bronius ŠLAPELIS

Tauragnų parapijos
daugiavaikės motinos su klebonu
kan. Broniumi Šlapeliu

Klebonas kan. Bronius Šlapelis
aplankė Veroniką Juodvalkienę,
negalėjusią dalyvauti iškilmėje

Gegužės 30 dieną Tauragnų Šv. Jurgio parapijos daugiavaikės motinos buvo pagerbtos ir apdovanotos vyskupo Jono Kaunecko padėkos-palaiminimo raštais ir atminimo dovanėlėmis. Vyskupo tekste sakoma: „Jūsų gyvenimo auka – Dievo palaiminta. Tai didžiulė dovana visai Lietuvai ir reikšmingas indėlis Lietuvos istorijai. Telaimina ir tesaugo Dievas Jus, Jūsų šeimą, Jūsų vaikus ir kitus Jūsų artimuosius, Jūsų darbus ir sumanymus“. Vyskupo padėkos bažnyčioje įteiktos penkiolikai daugiavaikių motinų (Bronė Jauniškienė iš Gaidelių kaimo, pagimdžiusi aštuonis vaikus,  dėl ligos negalėjo dalyvauti, todėl jai skirtą apdovanojimą paėmė jos dukra Onutė). Štai tos motinos, kurios pagimdė ir gražiai išaugino visą būrį vaikų: Elena Vaišnorienė iš Stuglių kaimo, pagimdžiusi dvylika vaikų; Elena Ilčiukienė iš Sėlės kaimo, pagimdžiusi dešimt vaikų; Janina Biriukienė iš Pavarlio kaimo, pagimdžiusi aštuonis vaikus; Bronė Jauniškienė iš Gaidelių kaimo, pagimdžiusi aštuonis vaikus; Irena Kovarskienė iš Tauragnų, Veronika Juodvalkienė  iš Beržatilčio kaimo, Veronika Stankelienė iš Sėlės kaimo, pagimdžiusios septynis vaikus; Julija Deveikienė iš Tauragnų, Ona Dausienė iš Juodiškių kaimo, ilgametė bažnyčios choristė, Liucija Kulbačiauskienė iš Tauragnų, Genovaitė Kulienė iš Bajorų kaimo, Veronika Balaišienė iš Tauragnų, užauginusios šešis vaikus; Genovaitė Jurgelevičienė iš Tauragnų, ilgametė bažnyčios choristė, Eleonora Godienė-Ruzgienė iš Sėlės kaimo, Veronika Grašienė iš Tauragnų, Stasė  Gaivenienė iš Sėlės kaimo, Janina Jučienė  iš Vilkablauzdės kaimo, Ona Pošiūnienė iš Sėlės kaimo, Adelė Bivainienė iš Sėlės kaimo, užauginusios penkis vaikus.

Pirmąjį gegužės mėnesio sekmadienį, per Motinos dieną, lankiausi Lenkijos stebuklingoje Licheno šventovėje, o Tauragnų bažnyčioje šv. Mišias aukojo Utenos kunigas. Tądien bažnyčioje seniūnas dviem parapijos motinoms įteikė Prezidentės apdovanojimus. Gal ne vienai motinai liko nuoskauda, kad jos net nepaminėjo, nors išaugino 12, 10, 9 ar 8 vaikus. Tada su vyskupu buvo nuspręsta ištaisyti padarytą skriaudą.

Gegužės 30-ąją į bažnyčią atvykusioms penkiolikai daugiavaikių parapijos motinų ir visiems susirinkusiems pamoksle sakiau:  

Motinos atminimas visus jaudina, nes jos meilė vaikams yra stipresnė už mirtį. Gali sūnus būti teisiamas ar įkalintas, gera, neprasigėrusi motina nesigėdys nieko: lydės jį į teismo salę, stovės prie kalėjimo vartų, kad galėtų jį  padrąsinti, paguosti ar perduoti skanesnį maisto davinį.

Žymieji pasaulio kūrėjai savo kūrinius skyrė motinų garbei, jų atminimui. Juk Dievas, sukūręs žmogų, moteriai paskyrė ypatingą užduotį – būti motina: ne tik duoti vaikui gyvybę, bet rūpintis jo kūno ir sielos reikalais.  Tai labai kilnus, šventas pašaukimas, moters garbė ir laimė.  Moteris, tapusi motina, gali atskleisti visus savo dvasinius turtus: kantrybę, meilę, pasiaukojimą, savęs užmiršimą... Todėl motinos garbė, didingumas yra matuojama pagal tai, kiek ji išaugino vaikų ir kaip juos išauklėjo – paruošė gyvenimui. Ar jos vaikai yra džiaugsmas gimdytojams ir pavyzdys kitiems, ar nusipelno teisingos kitų kritikos?

Žmogus negali būti sveikas, jei jo širdis negaluoja.  Žmonijos širdis yra šeima, o šeimos širdis yra motina. Šiandien mes jaudinamės, jog ES reikalauja, kad Lietuvoje  kaip šeima būtų įteisinta dviejų vyrų arba dviejų moterų draugystė. Visus labai skaudina šeimų skyrybos, žudymas negimusių ar jau gimusių kūdikių. Didelė tragedija, kai šeimas naikina girtavimas, narkomanija, neištikimybės, ištvirkavimai, apleidimas dvasinių pareigų: sekmadieniai be šv. Mišių aukos, kasdienybė be maldos, metai be sakramentų...  Visa tai labai atsiliepia vaikų auklėjimui ir mūsų tautos likimui.  Todėl gausėja nusikaltimų, pilnėja kalėjimai, nyksta mūsų mažytė tauta. Taip pat negalima nieko gero tikėtis iš tų vaikų, kurie yra motinų lepinami ir laikomi dievukais. Užaugę jie būna labai nedėkingi ir nesirūpina senais savo tėvais.

Dievas savo dešimtyje įsakymų gina savo garbę, o ketvirtuoju įsakymu – tėvo, motinos garbę. Todėl tas, kas myli, gerbia, rūpinasi savo senais tėvais, to gyvenime yra gausu Dievo palaimos, pasisekimo. Ir priešingai, kas nemyli, negerbia, neprižiūri savo tėvų, juos įžeidinėja ir skaudina, tas gyvenime neturi Dievo palaimos, jam visur ir visada labai nesiseka.

Buvo teisiamas jaunas vyras už merginos nužudymą. Nusikaltėlio motina buvo gydytoja. Kai teismas paskelbė nuosprendį, nuteistasis garsiai pasakė: „Kad su manimi atsitiko taip, tai kaltas aš pats, nes neklausiau savo motinos, girtuokliavau ir blogai elgiausi“. Šiandien taip galėtų prisipažinti ne vienas jaunas žmogus, nuklydęs į klystkelius ir tebeklaidžiojantis.

Geroms, pamaldžioms motinoms yra trumpos valandos,  kai jos meldžiasi už savo brangiuosius vaikus. Ar vaikai tai įvertina?  Motina nereikalauja atpildo už viską, ir blogai, kai vaikai ją atsimena tik kartą metuose – per Motinos dieną.

Ruošdamas pamokslėlį suskaičiavau devyniolikos mūsų daugiavaikių motinų vaikus. Koks didelis jų būrys – net 121. Kviečiu visus branginti savo motiną, jos klausyti, jos nuoširdūs pamokymai tebūna vykdomi kaip testamentas, o už mirusias motinas visi privalome melstis. Šiandien kviečiu visus melstis ne tik už savo motiną, bet ir už šias daugiavaikes motinas, kurios Dievo duotus vaikelius su dėkingumu, meile sutiko, jais džiaugėsi, dėl jų vargo, daug aukojosi, praleido ne vieną nemigo naktį, o susirgus pergyveno, vežė pas gydytojus, gydė ir, kaip sugebėjo,  stengėsi gerai auklėti. Teatlygina joms Visagalis Dievas savo gausia palaima.

Esame dėkingi mūsų vyskupui Jonui Kauneckui už mūsų parapijos daugiavaikėms motinoms atsiųstą padėką, nuostabų įvertinimą ir palaiminimą.

Ačiū brangiosioms motinoms, jas palydėjusiems vaikams ir anūkams, kad su džiaugsmu priėmėte Vyskupo padėkos ir palaiminimo raštą, kuris papuoš Jūsų namus ir suteiks dvasinių jėgų sunkią ligos, senatvės ar vienatvės valandą. Dėkoju ir bažnyčios choristams, motinų pagerbimo dieną gražiai pagiedojusioms, taip pat Gražinai Čečergienei ir Stasei Kerienei, paruošusioms gėlių žiedus, taip pat moksleivėms Auksei Rapnikaitei ir Kristinai Musteikytei, juos įteikusioms.

Linkiu visiems, ypač motinoms, geriausios nuotaikos, džiaugsmo, o svarbiausia iš šių iškilmių parsinešti į savo namus, į pilką kasdienybę gražiausią prisiminimą ir Dievo palaimą.

Kadangi į bažnyčią apdovanojimo ateiti pasiimti negalėjo, namuose aplankiau Veroniką Juodvalkienę ir įteikiau jai vyskupo dovaną – palaiminimo raštą, knygą ir kompaktinę plokštelę su lietuvių liaudies dainomis. Ponia Veronika parodė savo anksčiau gautus apdovanojimus ir paskutinįjį, įteiktą prezidentės Dalios Grybauskaitės.

Tauragnai, Utenos rajonas
Vikinto Mikulėno nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija