2010 m. birželio 18 d.
Nr. 47
(1832)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Užkrečiantys pavyzdžiai

Šeštokuose liepsnoja poezijos ugnis

Alvyra Grėbliūnienė

Poetė Dalia Milukaitė-Buragienė

Mokytoja Irena Meištienė
skaito poetės eiles

Jau trečius metus poetės medikės Dalios Milukaitės-Buragienės lyriniai pavasario vėjai atneša  poezijos pavasarį į Šeštokų miestelį. Kasmet vis su nauja knyga – šią gegužę jau 21-ąja – „Pavasarių toliais tyliais“. Poezijos popietę surengė Lazdijų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Šeštokų padalinio vyr. bibliotekininkė Vilija Labenskienė, jai talkino Šeštokų vidurinės mokyklos pedagogai ir mokiniai.

Balti alyvų žiedynai lenkė galvas miestelio svečiams ir popietės dalyviams – poezijos gerbėjams. Poetę atlydėjo jos poezijos mylėtoja, lietuvių kalbos mokytoja, dainuojančios poezijos atlikėja vilkaviškietė Vilma Anelauskienė. Tarp poetinių skaitymų pritariant gitarai skambėjo Roberto Dainio, Vytauto Kernagio dainos D. Milukaitės-Buragienės žodžiais. Šeštokų vidurinės mokyklos lietuvių kalbos mokytoja Irena Meištienė, D. Milukaitės-Buragienės mokyklos dienų draugė, „vartė“ poezijos knygos lapus. Sugrąžino į pirmąjį pavasario mėnesį, kovą, kada gimė poetė. Tada dar „mėnulio delčia sušąla“, dar sniegas krenta... Jos priminė gimtinės vėjų nešamą gaivų jausmą ir už jūrų, už kalnų lašančias žodžių ašaras. Kartu su Dalia išvaikščiojo pavėlavusio pavasario audrų išardytais keliais, šiltais pavasario lietumis pabandė sušildyti praeitį, šąlančią širdies šuliny.

Šeštokų vidurinės mokyklos mokinukės paskaitė poetės eiles apie meilę ir sudainavo mokyklos himną, kuriam žodžius parašė D. Milukaitė-Buragienė.

Poetė visiems savo gerbėjams nuoširdžiai padėkojo ir  padovanojo savo naujausią poezijos knygą „Pavasarių toliais tyliais“ su autografais. Jaunieji popietės dalyviai irgi neliko be dovanų – jie apdovanoti knygelėmis „H. K. Anderseno pasakų herojai“.  Paskui poetė skaitė savo naujausias eiles, dar kartą įrodydama, jog tik amžinas laikas „pakelia dvasią,/ Išneša rūpesčius ir grįžta/ Į meilės lygumas...“  Poetė sapnuose vis sugrįžta į gimtuosius namus, vaikystės pievas. Tik jau viskas ištirpę „lyg poezijos žvakių šviesa“ ir „dažos sodas sidabro šerkšnu...“

Kaip ir ankstesniuose poezijos rinkiniuose, ir šiame gausu akrostichų, skirtų draugams, kolegoms, broliams, saugojantiems garsios Milukų giminės atmintį. Jausminga odė skirta gydytojai dr. Nijolei Dlugauskaitei, išleidusiai knygą apie Lietuvos mokytojų gyvenimą.

Poetės eilėraščiai – tarsi siaučianti jausmų bangų jūra, pavasario apipinta baltais žiedų nuometais. Joje gali rasti džiaugsmo pasaulį, nuraminti neviltį ir skausmą, įsisąmoninti amžiną tiesą, jog  „mūsų gyvybės džiaugsmas – kiekviena diena“.

Pavasaris – tai laikas, kai meilei atsiveria žodžiai ir norisi meilę dainuot, ir norisi ja dalintis. Ir jau dalinasi... Buvusios Šeštokų vidurinės mokyklos mokinės Irena Ratkevičiūtė-Meištienė ir Dalia Milukaitė-Buragienė savo lietuvių kalbos mokytojos atminimui sumanė padovanoti kraštiečiams jos poezijos knygą.  Pradinių klasių mokytojas Jonas Šmulkštys mokė Irenos ir Milukų šeimas. Jo dukra Gražina Šmulkštytė – Irenos ir Dalios lietuvių ir rusų kalbų mokytoja. (Kartu ir Dalios klasės draugo, dabar  žinomo literatūros kritiko Valentino Sventicko mokytoja.) Sudėtingas buvo šios moters gyvenimas: tremtis, išbandymai po jų. Mokytoja  visa tai aprašė savo eilėraščiuose, kuriuos prieš mirtį atidavė Irenai Meištienei. Šiais metais sukanka 40 metų nuo mokytojos mirties. Buvę jos mokinės maloniai prisimena rūpestingą ir reiklią, bet labai nuoširdžią, taurios sielos asmenybę.  Irena turi dar ir nemažai nuotraukų, liudijančių mokytojos G. Šmulkštytės gyvenimo akimirkas. Dalia Buragienė mokytojos eiles surinko, sutvarkė ir beliko tik išleisti knygelę. Planuojama, kad ji šių metų rudenį pabers margalapius prisiminimus  į poezijos rudenio sodus.

Šeštokai, Lazdijų rajonas
Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija