2010 m. birželio 23 d.
Nr. 48
(1833)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Užkrečiantys pavyzdžiai

Anykštėnai apie tautos gedulą ir viltį

Vytautas Bagdonas

Valstybės vėliavą iškelti patikėta
tremties baisumus iškentėjusiam
Albertui Paškevičiui ir jaunajam
šauliui Žilvinui Žąsinui

Kalba rajono tarybos narė,
LPKTS Anykščių skyriaus
pirmininkė Prima Petrylienė

Jaunosios šokėjos prie paminklo
atliko kompoziciją

Birželio 14-osios vidurdienį Anykščiuose prie paminklo „Laisvei“ iškilmingai paminėta Gedulo ir vilties diena, prisiminti tremties baisumus patyrę kraštiečiai.

Tradicinėje anykštėnų sambūrių vietoje, aidint valstybės Himnui, pakelti Trispalvę garbė suteikta aktyviam LPKTS Anykščių skyriaus nariui Albertui Paškevičiui ir S. Dariaus ir S. Girėno šaulių būrio nariui Žilvinui Žąsinui. Anykščių rajono meras Sigutis Obelevičius pabrėžė šios įsimintinos dienos svarbą. Juk, pasak mero, gedint tautos genocidą patyrusių žmonių, lieka viltis, kad daugiau tai jau niekad nepasikartos. Buvusi politinė kalinė, LPKTS Anykščių skyriaus pirmininkė, rajono Tarybos narė, Vyčio ordino Karininko kryžiaus apdovanojimą neseniai gavusi Prima Petrylienė prisiminė tragiškas birželio dienas, kai ešelonai vežė nekaltus tautiečius tolyn iš gimtųjų vietų, žmonių patirtas kančias tremtyje, išsakė priesakus jaunimui rūpintis savo šalies Laisve ir Nepriklausomybe. Tylos minute buvo pagerbtas visų Anapilin iškeliavusių tremtinių atminimas. Prie Laisvės paminklo tremtinių dainas dainavo Anykščių tremtinių choras, vadovaujamas Rimvydo Griauzdės, jaunieji meno mylėtojai. O Anykščių kultūros centro šokėjos, atlikusios meninę kompoziciją prie paminklo, gėles įteikė garbaus amžiaus tremtiniams.

Po iškilmingo minėjimo tremties baisumai buvo prisiminti Anykščių siaurojo geležinkelio stotyje, iš kur gyvuliniai vagonai anykštėnus gabeno Panevėžio, Utenos, Švenčionėlių link, o iš ten į tolimiausias tuometinės SSRS vietoves kančių ir vargo keliais...

 Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija