2010 m. liepos 2 d.
Nr. 50
(1835)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Panevėžio vyskupijoje

Kupiškio dekanate

Parapijos dienos

Kan. Vladas Rabašauskas pasakoja
apie kunigą Antaną Jušką

PALĖVENĖ. Parapijoje jau tapo tradicija melstis už žmones, dalį savo gyvenimo ir šilumos atidavusius mūsų parapijai. Šiais metais meldėmės už amžinos atminties kunigą vienuolį Pranciškų Masilionį, kurio dėka ir šiandien baltuoja Palėvenės šv. Dominyko bažnyčia. Tai jis atstatė bažnyčią po gaisro.

Gegužės 30 dieną šv. Mišias už amžinos atminties kunigą Antaną Jušką aukojo kan. Vladas Rabašauskas ir kunigai Nerijus Papirtis bei Povilas Svirskis. Bažnyčioje veikė fotografijų paroda apie kun. A. Juškos gyvenimą ir nuveiktus darbus, buvo išleistas bukletas. Po šv. Mišių vyko knygos pagal jo parašytą rankraštį „Mano žemiškoji kelionė“ pristatymas visuomenei. Parapijos skaitovai skaitė knygos ištraukas. Ant kapo Panevėžio kunigų kapinėse buvo uždegtos žvakutės.

Antanas Juška gimė Subačiaus miestelyje, tačiau tėvai nusipirko ūkį Pamarnakiuose ir čia atsivežė 3-ejų metukų sulaukusį vaiką. Taip visa vaikystė ir jaunystė prabėgo Palėvenės parapijoje, Pamarnakių kaime. Lankė mokyklą Subačiuje, baigė Kupiškio gimnaziją, o vasaras leisdavo Pamarnakiuose. Iš čia Antanas išvyko mokytis į kunigų seminariją. Nuo tada prasidėjo jo veikla ir parapijoje. Kalėdinės, Velykinės ir vasaros atostogos prabėgdavo tarp jaunimo. Jis organizavo klojimo teatrus Pamarnakių kaime ir Palėvenėje, subūrė pavasarininkus, kaimų jaunimo chorulius, suorganizavo dainų šventę Palėvenėje ir pats dirigavo jungtiniam chorui. Patarnaudavo šv. Mišiose, rašė eilėraščius...

Aldona Ramanauskienė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija