2010 m. liepos 9 d.
Nr. 52
(1837)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Istorija ir dabartis

Pagerbti krašto partizanai

Scholastika Kavaliauskienė

Prie kryžiaus Žiūronių kaime.
Su vėliava – Alfonsas Vitkauskas

Iš kairės: Leipalingio pagrindinės
mokyklos mergaičių kvartetas
su vadove, toliau – Simno
etnografinis ansamblis „Bočiai“

Paminklas mokytojui partizanui
Kazimierui Petraškai prie buvusios
Žiūronių pradinės mokyklos

Prie kryžiaus Kaltinėnuose

Gandralizdis prie kelio į Sūkurių kaimą

Prienų rajono Balbieriškio seniūnijoje susikūrusi kaimo bendruomenė „Vidupis“ jungia Sūkurių, Žiūronių, Mackių, Vaivos, Premezio, Žagarių, Kieliškio, Kirmėliškės, Rudžiakampio kaimus. Gal ne visus ir paminėjau, kai kuriuose iš jų likę tik po kelis gyventojus, tačiau visi šie kaimai turi savo praeitį, dažnai gana skaudžią, verčiančią susimąstyti ir nulenkti galvas. Bendruomenės pirmininkas žiūroniškis Alfonsas Vitkauskas yra iš tų žmonių, kurie įsitikinę, kad nėra ateities be praeities ir kad praeities pamiršti negalima. Žiūrioniškiai broliai Vincas ir Pranas Račkauskai pokario metais buvo Lietuvos partizanai. Jiems abiem žuvus J. Račkauskas brolių atminimui prie tėviškės sodybos beržo prikalė kryžių. Kitoje kelio pusėje A. Vitkausko sumanymu pastatytas gražus medinis kryžius.

Birželio 13-ą dieną Vidupio bendruomenėje, bendruomenės pirmininko iniciatyva ir pastangomis, įvyko šventė, skirta paminėti partizanams, kovojusiems už Lietuvos laisvę. Žiūronių kaime prie kryžiaus buvo atidengta paminklinė lenta šio krašto partizanams. Staiga gerokai atvėsęs oras nesutrukdė bendruomenės nariams ir atvykusiems svečiams tinkamai pagerbti savo kraštiečius. Atidengtoje paminklinėje lentoje įrašytos dvidešimt aštuonios pavardės, tarp kurių ne tik žinomi vadai (Adolfas Ramanauskas-Vanagas, Dominykas Jėčys-Ąžuolis, Kazimieras Degutis-Raginis), bet ir mažai kur paminimos pavardės: Vincas Žukauskas (1921–1946), Juozas Zienius (1927–1946), Petras Zenkevičius (1924–1945), Antanas Varėna (1921–1946) ir dar keli žmonės, kurių ir slapyvardžių dabar niekas neprisimena. Beje, lentoje įrašytos ir dar gyvų partizanų ryšininkių – Onutės Baltrukevičienės-Žibuoklės ir Anelės Pinkevičienės-Žibutės – pavardės. Onutė Baltrukevičienė dalyvavo šventėje, Anelė Pinkevičienė dėl ligos negalėjo atvykti.

Dauguma šventės dalyvių susirinko Balbieriškyje ir po šv. Mišių pagerbė partizanų atminimą prie paminklo. Alytaus profesinio rengimo Mykolo Krupavičiaus žemės ūkio mokyklos dėstytojas Rymantas Sidaravičius supažindino su šio krašto partizaninių kovų istorija, papasakojo, kodėl būtent šioje vietoje pastatytas atminimo paminklas.

Žiūrionyse rinkosi kaimo žmonės, žuvusių partizanų giminaičiai ir tie, kurie jautė savo šaknis esant šioje žemėje. Partizanų atminimo šventę savo apsilankymu pagerbė Lietuvos kariuomenės pulkininkas Arūnas Dudavičius, majoras Vidas Šarakauskas, KASP Dainavos apygardos I rinktinės štabo viršininkas, kapitonas Jonas Tamošiūnas, Didžiosios kunigaikštienės Birutės motorizuotojo pėstininkų bataliono kapelionato kapelionas, kapitonas Remigijus Jakučionis, KPAT prie KAM Teritorinio Vilniaus skyriaus vedėjas ir kariai.

Vėjyje plevėsavo Lietuvos valstybės trispalvė vėliava, Kryžių ir paminklinę lentą pašventino kariuomenės kapelionas kapitonas Jonas Tamošiūnas, į glaudesnį būrį visus dalyvaujančius telkė įtaigi A. Vitkausko kalba, trimis šūvių salvėmis partizanų atminimą pagerbė kariai.

Vidupio bendruomenė ribojasi su Alytaus rajonu, tad šventėje dalyvavo ir Simno etnografinis ansamblis „Bočiai“. Mokiniai, lydimi Krokialaukio dienos užimtumo centro vadovės Jurgitos Mikulionienės ir mokytojos Valerijos Januškevičienės, padėjo gėlių atminimo kalnelyje ir uždegė žvakutes.

Po iškilmingo paminklinės lentos atidarymo ir partizanų atminimo pagerbimo bendruomenės pirmininkas pakvietė aplankyti dar kelias žymias tų apylinkių vietas. Visi aplinkiniai žino Vaivos kaime esantį Atminimo kalnelį. Pokariu iš šio kaimo kilusių žuvusių partizanų atminimą paminklais įamžino žuvusiųjų artimieji. Paminklai gražiai aptverti tvorele, žydi gėlės. A. Vitkauskas vardino pavardes šiose apylinkėse žuvusių partizanų, pasakojo šiurpią istoriją apie gaisrą, kuriame žuvo žmonės. Simno „Bočiai“ sudainavo keletą partizaniškų dainų. Graudžias liaudies dainas dainavo Leipalingio pagrindinės mokyklos mergaičių kvartetas.

Trečia aplankyta vieta – tai buvusi Žiūronių pradinė mokykla, statyta 1923 metais, šiuo metu čia kuriamas etnografinis muziejus. Prie buvusios mokyklos pastato stovi Antano Ambrulevičiaus sukurtas paminklas mokytojui Kazimierui Petraškai. Mokytojas, puoselėdamas vaikų širdelėse lietuvybę, rezistencinėje kovoje žuvo 1952 metais.

Vidupio kaimo bendruomenės laisvalaikio salėje Sūkurių kaime laukė vietinių vaikų spektakliukas apie partizanų kovą, apie jų žūtį, apie motinų sielvartą, netekus sūnų. Bendruomenės laisvalaikio salės darbuotoja Daiva Miliauskienė ne tik padėjo vaikams pasiruošti, bet ir pati vaidino spektaklyje. Pulkininkas Arūnas Dudavičius papasakojo apie partizanų vadą kpt. Dominyką Jėčį-Ąžuolį (1896–1947), padedamas mokytojos Nijolės Juškelienės, parodė skaidres apie jo gyvenimą ir veiklą. 1945 m. balandžio–gegužės mėnesiais Balbieriškio miške susikūrė partizanų Dzūkų rinktinės Vaidoto grupė, kuriai vadovavo Kazimieras Degutis-Raginis. Žuvo K. Degutis 1946 m. birželio 13 dieną Balbieriškio miške.

Neilgą, bet turiningą programėlę skambiomis dainomis užbaigė Simno „Bočiai“ ir bendruomenės pirmininko įteikti padėkos raštai visiems, prisidėjusiems prie šventės rengimo.

Prienų rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija