2010 m. liepos 14 d.
Nr. 53
(1838)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Pirmieji prezidentės D. Grybauskaitės metai

Prezidentė Dalia Grybauskaitė
Džojos Gundos Barysaitės
nuotrauka (president.lt)

Pirmadienį sukako vieneri metai, kai šaliai vadovauja prezidentė Dalia Grybauskaitė. Rinkimus laimėjusi didele persvara, ji per metus išlaikė piliečių pasitikėjimą. Pasak stebėtojų, Prezidentės populiarumą lemia į ją dedami visuomenės lūkesčiai. Politologai teigia, kad D. Grybauskaitė per savo kadenciją spėjo pademonstruoti naują požiūrį, bet kaip ji ketina spręsti pačios įvardijamas problemas, iki šiol neaišku. Apklausose Prezidentė smarkiai lenkia kitus politikus, ja pasitiki aštuoni iš dešimties gyventojų. Tarp darbų, kuriuos nuveikė per metus, Prezidentė vardina kovą su aukštomis energijos kainomis bei įtaką išformuojant „Leo LT“. Prezidentūros išplatintame pranešime teigiama, kad D. Grybauskaitės pateikti arba vetuoti įstatymai taip pat padėjo kovoti su korupcija. Šalies vadovė per pastaruosius metus daug dėmesio skyrė teisėsaugos ir nacionalinio saugumo institucijoms – paskyrė naują generalinį prokurorą, VSD vadovą, parengė žvalgybos koncepciją. Per metus D. Grybauskaitė atliko 26 vizitus į užsienį, Lietuvą aplankė šešių šalių prezidentai, tarp jų ir Baltarusijos vadovas Aleksandras Lukašenka, dar kelios dešimtys aukšto rango pareigūnų.

Baigdama pirmuosius kadencijos metus Prezidentė pirmadienį surengė spaudos konferenciją. Ji sakė, kad pirmieji kadencijos metai buvo visokie – ir sunkūs, ir teikiantys optimizmo, o su premjero Andriaus Kubiliaus vadovaujama Vyriausybe teko dirbti sunkiai, su tam tikromis įtampomis, bet rezultatyviai. Tačiau šalies vadovė sako, kad priimdama gerus sprendimus Vyriausybė visiškai nesirūpina visuomenės parama, kuri yra būtina. Prezidentė pabrėžė, jog ministrų kabinetas neturėtų būti toks užtikrintas savo teisumu, net ir priimdamas teisingus ir reikalingus sprendimus, ir kritiškai atsiliepė apie Aplinkos apsaugos bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerijų darbą, taip pat apie Valstybės mokesčių inspekcijos (VMI) veiklą. Pasak jos, privalomojo sveikatos draudimo (PSD) situacija atskleidė, kad VMI dirba formaliai, pasyviai. VMI turi labai daug galių ir daug informacijos, tačiau ne visada geba šią informaciją išanalizuoti. Pasak Prezidentės, VMI turi informaciją apie asmenų pajamas ir gali gauti duomenis apie valdomą turtą, todėl žada siūlyti įtvirtinti turto konfiskavimo bausmę už nelegaliai įgytą turtą. Prezidentė D. Grybauskaitė sako, kad analizė apie valdomą turtą, sąmoningai ar ne, nebuvo daroma. D. Grybauskaitė taip pat pasišaipė iš paskelbtos informacijos, kad iš viso valstybės valdomo turto per metus gauta tik apie 30 mln. Lt pelno. „Tai rodo bejėgiškumą, neatsakomybę, kad tiek milijardų turėdami gauname realiai tik 30 mln. Lt pelno“, – teigė šalies vadovė.

Kaip vieną svarbiausių savo veiklos barų D. Grybauskaitė įvardija pertvarkas ir naujus paskyrimus teisėsaugos bei teismų sistemoje. Jos duomenimis, per metus pakeisti septyni teismų pirmininkai ir naujai paskirta per 90 teisėjų. „Daugelis vadovų yra jauni, praktiškai nesusiję su ankstesne sistema, kuri buvo prieš dvidešimt metų. Taip pat tikiuosi, kad toks sąsajų nebuvimas palengvins kokybiškesnį, naujoviškesnį, atsakingesnį požiūrį į teisėsaugos sistemą“, – kalbėjo D. Grybauskaitė. Prezidentė teigė, kad kai kurių teisėsaugos institucijų vadovai buvo keičiami tikintis suvaldyti nusikalstamumą ir korupciją. D. Grybauskaitė teigia, kad prieš tapdama prezidente nė neįsivaizdavo korupcijos masto bei ją žaboti turinčių institucijų susiskaldymo lygio.

D. Grybauskaitė taip pat pasakojo, kad po šešerių narystės NATO metų pagaliau parengtas Lietuvos ir kitų Baltijos valstybių gynimo planas karinio užpuolimo atveju. Kalbėdama apie 26 užsienio vizitus D. Grybauskaitė tvirtino: „Reprezentacinį laikotarpį Lietuva jau išgyveno, todėl koncentravausi į darbinius ir dalykinius santykius“. Paklausta, ar pati nemano, kad skirdama tiek daug dėmesio vidaus politikai, šiek tiek užmiršo užsienio sritį, D. Grybauskaitė svarstė, jog šalies viduje susikaupę daugiau problemų, todėl ir dėmesys turi būti didesnis.

Prezidentė D. Grybauskaitė žurnalistų klausiama neatskleidė, ar yra tikinti ir nekomentavo savo asmeninio santykio su Katalikų Bažnyčia. „Jūs paklausėte – asmeninis santykis su Bažnyčia. Tai asmeniškai pasiliksiu sau, be komentarų“, – spaudos konferencijoje sakė Prezidentė. Valstybės vadovė taip pat neatsakė, ar yra giliai tikinti: „Ar giliai, ar mažiau giliai, kiek procentų, tai irgi mano asmeninis reikalas“, – teigė Prezidentė.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija