2010 m. liepos 16 d.
Nr. 54
(1839)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Bendruomenėse

Kultūros sostinės traukinys įsibėgėja

Projekto „Ramygala – Lietuvos
kultūros sostinė 2010“ vadovas,
Panevėžio rajono savivaldybės
Švietimo, kultūros ir sporto
skyriaus vyr. specialistas
kultūrai Remigijus Vilys
Autoriaus nuotrauka

Ramygala, vienintelė gyvenvietė Panevėžio rajone, turinti miesto teises, tapo šių metų Lietuvos kultūros sostine. Nors lėšų skirta kukli suma, žiūrovams žadama pateikti gausybę šventiškų akimirkų. Su  projekto „Ramygala – Lietuvos kultūros sostinė 2010“  vadovu, Panevėžio rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyr. specialistu kultūrai Remigijumi VILIU kalbasi „XXI amžiaus“ korespondentas Bronius VERTELKA.

 

Kaip gimė mintis dalyvauti tokiame konkurse?

Viena iš idėjų buvo pabandyti mažame miestelyje  padaryti kažką nauja. Ramygalą pasirinkome ir dėl to, kad ji šiemet švenčia savo 640-ąjį gimtadienį. Projektą rengėme kartu su kultūros padalinio specialistu Virginijumi Kazlausku ir Loreta Kubiliūniene, laikinai einančia Ramygalos kultūros centro direktorės pareigas. Dirbome intensyviai, nes konkursas buvo paskelbtas prieš Kovo 11-osios renginius. Kai kurios idėjos jau buvo anksčiau subrandintos, jas teliko įjungti į konkurso programą.

Pačioje projekto pradžioje užsirašėme prof. Viktorijos Daujotytės šūkį: „Ir provincija gali tapti dvasios centru, kai iš visų jėgų kuriama tai, ko nėra“. Ramygala turi įdomią istoriją ir garsią praeitį, tačiau ne visada turime laiko  atsisukti ir pažiūrėti, kuo tai gali būti svarbu.

Kaip miesto bendruomenė reagavo į šį projektą?

Priėmė gerai, bemat puolė puoštis, tvarkytis. Pastebimai pagražėjo pats miestas. Centre stovintį senojo kino teatro pastatą jo savininkas  sutvarkė bei perdažė. Keitėsi ir kiti objektai. Ėmė veikti idėjų laboratorija „Keisk“, kurioje kas antrą penktadienį nuo 14 valandos visi gali siūlyti savo idėjas, ką naujo būtų galima padaryti.

Svarbus projekto akcentas – atgaivintas Bistrampolio dvaras.

Gegužės 16-ąją vyko projekto vasaros koncertų rezidencijos Bistrampolio dvare koncertų ciklo atidarymas. Taigi kiekvieną sekmadienį  iki spalio 3 dienos dvare vyks profesionaliojo meno koncertai. Pavyzdžiui, birželio 13-ąją  grojo Laima Šulskutė (fleita), Rolandas Romoslauskas (altas) , Aleksandras Palej (fortepijonas, JAV), liepos 4-ąją – Lietuvos kariuomenės pučiamųjų orkestras, diriguojamas kapitono Egidijaus Ališausko. Rugsėjo 5-ąją numatyta teatralizuota muzikinė išdaiga „Karalius pamiršo raidyną“, kurios scenarijaus autorė Violeta Palčinskaitė, režisierė Dalia Storyk, scenografė Arūnė Tornau. Vaidins ir eiles skaitys aktoriai Kristina Ovčinikaitė ir Jurgis Domaševičius. Muzikinėje išdaigoje dalyvaus Čiurlionio kvartetas, Lina Baublytė (fleita). Dvare bus pristatytos ir danų grafikos, Aukštaitijos dailininkų kūrybos parodos. Šiuo metu veikia fotografijų paroda iš Pasaulinės lietuvių dainų šventės ir eksponuojama per  200 nuotraukų fotografų profesionalų. Bistrampolio dvare įvyks per 20 įspūdingų renginių. Akademinis žanras bus demonstruojamas čia, o Ramygaloje dėmesys bus nukreiptas į mėgėjišką veiklą, kad visi žmonės galėtų kažką daryti, kurti, dėlioti. Programos „Ramygala – Lietuvos kultūros sostinė 2010“ traukinys įsibėgėja.

Be gausybės renginių Ramygaloje ir Bistrampolio dvare veiks turistinis kulinarinio paveldo ir amatų kelias, kuris sujungs Ramygalą, Miežiškius, Ėriškius, Upytę, Naujamiestį. Ką įdomaus pasiūlysite?

XX amžiaus pradžioje statytame unikaliame Ramygalos motoriniame malūne, nenustojusiame sukti girnas 90 metų, lauks edukacinė programa „Grūdo virsmas“. Stultiškių kaime, netoli Upytės, įsikūrusiame Linų muziejuje bus vykdoma edukacinė programa „Lino kelias“. Stultiškių vėjo malūne, pastatytame 1880 metais, bus galima susipažinti su senoviniu lino apdirbimu. Ekspozicija įsikūrusi per tris aukštus: audimo staklės, įrankiai linui apdirbti, raštuotos staltiesės, rankšluosčiai. Kiekvienas galės pamėginti nubraukti lino galvutes, minti, brukti ir šukuoti pluoštą, net pabandyti austi. Vienai dienai ar savaitgaliui atvažiavusiems į Pašilių stumbryną bus suteikta unikali galimybė gėrėtis stumbrais iš arti, stebėti, kaip jie maitinami, ilsisi saulės atokaitoje. Projekto dalyviai ir svečiai Ramygalos UAB „Nija“ galės paskanauti iš kulinarinių knygų atgaivinto „Ramygalietiško kepsnio“ skonį, Uliūnų UAB „Prie židinio“ – vaišins didžiaisiais cepelinais. Netrūks ir kitų įvairių gerų pramogų.

Gal kas numatyta parodyti dar neregėto Lietuvoje?

Taip, jau įvyko ir tai, ko dar nebuvo Lietuvoje – ožkų paradas, ožkų bliovimo konkursas. Ramygala nuo seno laikoma jų sostine. Bus ir daugiau netikėtumų. Kviečiu ateiti į renginius ir tuo  įsitikinti.  Projektas yra kūrybinis, kaip ir pats gyvenimas, jis nuolat juda ir nėra įspraustas į rėmus. Nenorėčiau, kad žiūrovai būtų tik statistai, priešingai – aktyviai dalyvautų renginiuose.  Jeigu žmonės nelauks, kad juos kažkas linksmintų, bet stengsis kažką daryti, bus geriau ir įdomiau. Dažniausiai įvertini tai, jeigu pats prie to prisidėjai. Mūsų projekto akcentas – išjudinti Ramygalos bendruomenę, prikelti pasididžiavimą savo miestu, įrodyti, kad ne vien didžiuosius miestus ar sostines, bet ir provincijos miestelį galima padaryti dideliu kultūros miestu.

   Ramygala, Panevėžio rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija