2010 m. rugpjūčio 11 d.
Nr. 57
(1842)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

Svetainė įkurta
2001 m. spalio 3 d.

RUBRIKOS

XXI Amžius


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai


PRIEŠPASKUTINIS NUMERIS

XXI Amžius


REKLAMA LAIKRAŠTYJE

Reklamos kaina - tik 1,00 Lt + PVM

Pageidaujančius prašome kreiptis į Redakciją


MŪSŲ
RĖMĖJAS

 

Šiame numeryje:

Mieli „XXI amžiaus“
skaitytojai!

Santykių gerinimas
ar kolaboravimas?

Grovo Kyburgo
kelionė Lietuvon
1397 metais

Europos politinių ir religinių vadovų susitikimas

Mindaugas BUIKA

COMECE surengtame susitikime
dalyvavo įvairių Europoje
veikiančių religijų lyderiai

Skurdo problema

Reikšminga tradicija tapę nuo 2005 metų vykstantys kasmetiniai Europos Sąjungos institucijų vadovų susitikimai su žemyno religiniais lyderiais patvirtina, kad į Lisabonos sutartį įrašyta nuostata dėl nuolatinio dvasinio ir politinio pasaulio atstovų dialogo yra veiksminga. Reikia tikėti, kad ir atskirų valstybių lygmenyje tokia Briuselio iniciatyva (dažnai kritikuojama, kad bendraeuropinės „mados“ yra brukamos į nacionalinę sritį, bet šiuo atžvilgiu tai tikrai sektinas pavyzdys) bus perimta.


AIDS epidemija ir sąžinė

Mindaugas BUIKA

Vienoje vykusios AIDS konferencijos
metu demonstrantai ragino rūpintis
ŽIV infekuotais žmonėmis

Pripažįstamas Bažnyčios mokymas

Austrijos sostinėje Vienoje surengta XVIII tarptautinė AIDS konferencija buvo „Caritas“ ir kitų katalikiškų paramos organizacijų dėmesio centre. Liepos 18–23 dienomis vykusiame susitikime dalyvavo gausūs šių organizacijų atstovai, kurie dalijosi patyrimu kovojant su šia žmonijos rykšte ir siūlė būdus, kaip įveikti epidemiją. Duomenys patvirtina, kad AIDS, nepaisant tam tikros stabilizacijos, lieka svarbiausia medicinine ir socialine problema: ŽIV infekcijos paliestų žmonių skaičius pasaulyje vis dar viršija 30 milijonų, iš kurių 2,5 milijono yra vaikai.


„Dėl Medininkų tarp Rusijos ir Lietuvos greičiausiai egzistuoja nerašyti susitarimai“ (1)

Buvęs krašto apsaugos
ministras Audrius Butkevičius
Autoriaus nuotrauka

Liepos 31-ąją Lietuva minėjo Medininkų žudynių 19-ąsias metines. Paminklai žuvusiems pareigūnams pastatyti, kasmet Medininkuose rengiami pompastiški minėjimai. Tačiau svarbiausio dalyko Lietuva taip ir nenuveikė: neįvardino nei žudynių užsakovų, nei vykdytojų. Tiesa, vienintelis įtariamasis Konstantinas Michailovas-Nikulinas kalinamas Lukiškių tardymo izoliatoriuje. Bet šiam buvusiam Rygos OMON milicininkui pateikiami kaltinimai kelia įtarimų, jog už grotų kali niekuo dėtas žmogus.


Ten apleistos pilys griūva...

Visuomenė sunerimo: Gedimino pilis griūva! Pilis, žinoma, dar negriūva, tačiau dėl atsiradusių Gedimino kalno nuošliaužų tokia grėsmė yra visiškai tikėtina. Vyksta ir natūrali kalno erozija, manoma, kad kalnui galėjo pakenkti ir Valdovų rūmų bei Mindaugo tilto statyba. Pasirodo, paveldosaugos institucijos pavojaus signalus dėl kalno erozijos jau siuntė prieš kelerius metus, tačiau valstybei labiau rūpėjo valdžios simbolis – Valdovų rūmai, o ne valstybę simbolizuojanti Gedimino pilis.


Girėniškiai nenori atiduoti muziejaus Zypliams

Gintarė Martinaitienė

Girėnuose įsikūręs Zanavykų
krašto muziejus po kelerių metų
turėtų būti perkelti į Zyplius

Nors Zanavykų krašto muziejų į Zyplių dvarą planuojama perkelti tik apie 2013 metus, kai kurie aktyvūs girėniškiai jau dabar sunerimę ir aiškina, kad nenori, jog muziejus būtų iš jų atimtas. „Taip pasielgdami ne tik man išplėšite širdį. Zypliai tegul kuria savo muziejų ir nesisavina mūsų“, – Tarptautinės muziejų dienos proga kalbėjo Girėnų bendruomenės centro narė Birutė Danielienė. Tačiau nei rajono meras Juozas Bertašius, nei Zyplių dvaro šeimininkas Vidas Cikana situacijos nedramatizuoja. Jiems svarbiausia, kad yra galimybė pritraukti ES lėšas ir sutvarkyti dar vienas dvaro patalpas.


Bendruomenėse

Šventė pagal seniausias etnokultūrines tradicijas

Rūta Averkienė

Valstybinės saugomų teritorijų
tarnybos direktorė Rūta Baškytė,
kaip ir visi, nusiprausė šaltinio
vandeniu ir nusišluostė lininiu
rankšluosčiu

Nors jau prabėgo pusantro mėnesio, norime prisiminti Joninių šventę, kuri netradiciškai surengta Varėnos rajone. Jos išvakarėse Žiūrų kaime iki vėlumos skambėjo liaudies dainos. Pieva šalia Ūlos virto sakraline vieta – čia pagal seniausias etnokultūrines tradicijas trumpiausią metų naktį buvo švenčiama Rasos (Joninių) šventė. Ją trečiąkart organizavo Dzūkijos nacionalinio parko direkcija ir Varėnos kultūros centro Marcinkonių filialo darbuotojai.


Elitiniai ,,pasėliai“

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Pastarasis dešimtmetis Lietuvoje – tai stambių politinių skandalų ir rezonansinių bylų metas. Nors pavyko atskleisti nemažai politinės korupcijos atvejų, gaila, kad į didžiuosius korupcijos skandalus (,,Rubicono“ juodosios buhalterijos, „Dujotekanos“, „Draugystės“ bei kitas stambias aferas) įsipainioję politikai taip ir liko nenubausti. Vienas iš jų šiuo metu dirba ministru ir net vaidina pažangų reformatorių. Per šį dešimtmetį pavyko sutramdyti kai kurias stambias kriminalines gaujas. Deja, galime konstatuoti, kad mūsų šalyje legalizuojami nužudymai (J. Paliako, D. Kedžio), bylų falsifikavimas (akivaizdžiai fabrikuojamos A. Petrusevičiaus, Gatajevų, E. Kusaitės bylos). Dalis politikų, visuomenės veikėjų ir žurnalistų – S. Stoma, A. Stancikienė, K. Uoka, S. Žirgulis, R. Grinevičiūtė-Janutienė, G. Visockas, kun. J. Varkala bei jų bendražygiai pakilo į kovą su melo ir klastos sistema. Tik gaila, kad per šį dešimtmetį nepasistūmėjome stiprios pilietinės valstybės link, o priešingai – vis labiau grimzdome į nuosmukio ir korupcijos liūną. Vienas iš „Drąsiaus kelio“ judėjimo lyderių Tadas Skučas pagrįstai teigia: „Kadaise buvau žmogus, dabar – kedofilas patvorinis. Ne Lietuva Tėvyne nusivyliau, nuvylė mane tie, kuriais kažkada tikėjau...“

 
Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija