2010 m. rugpjūčio 11 d.
Nr. 57
(1842)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Girėniškiai nenori atiduoti muziejaus Zypliams

Gintarė Martinaitienė

Girėnuose įsikūręs Zanavykų
krašto muziejus po kelerių metų
turėtų būti perkelti į Zyplius

Birutė Danielienė nepritaria
muziejaus iškėlimui į Zyplių dvarą

Nors Zanavykų krašto muziejų į Zyplių dvarą planuojama perkelti tik apie 2013 metus, kai kurie aktyvūs girėniškiai jau dabar sunerimę ir aiškina, kad nenori, jog muziejus būtų iš jų atimtas. „Taip pasielgdami ne tik man išplėšite širdį. Zypliai tegul kuria savo muziejų ir nesisavina mūsų“, – Tarptautinės muziejų dienos proga kalbėjo Girėnų bendruomenės centro narė Birutė Danielienė. Tačiau nei rajono meras Juozas Bertašius, nei Zyplių dvaro šeimininkas Vidas Cikana situacijos nedramatizuoja. Jiems svarbiausia, kad yra galimybė pritraukti ES lėšas ir sutvarkyti dar vienas dvaro patalpas.

Tarptautinės muziejų dienos minėjime B. Danielienė teigė, kad daugelis girėniškių nenori, jog Zanavykų krašto muziejus būtų perkeliamas į Zyplius. „Kodėl niekas nesugalvoja, pavyzdžiui, muziejaus perkelti iš Kudirkos Naumiesčio į Šakius, iš Kriūkų į Plokščius ar panašiai? Todėl, kad tai to krašto muziejai. Tai kodėl mes esame kitokie? Mes nenusileisime ir kovosime, – sakė B. Danielienė. – Juk čia ne kieno nors kito, o mūsų prosai  ir visi rakandai.“  Zanavykų krašto muziejaus įkūrėja Bronė Sakalauskienė aiškina, kad eksponatai muziejuje suvežti vos ne iš viso pasaulio: „Eksponatai suvežti iš Australijos, JAV, kitų šalių, bet būtent zanavykų“.

Tačiau yra ir kita medalio pusė. Šioje situacijoje sentimentai ne ką padės. Tiek B. Sakalauskienė, tiek dabartinė Zanavykų krašto specialistė etnografijai Rima Vasaitienė pripažino, kad dabartinėse patalpose trūksta vietos, o daugelis eksponatų sukrauti pagalbinėse patalpose pelija. „Neturime galimybių kitaip plėstis, jei bus didesnės patalpos, lankytojams galėsime pasiūlyti daug daugiau eksponatų ir būti įdomesni“, – kalbėjo R. Vasaitienė. Ji įsitikinusi, kad reikia žiūrėti, jog muziejui, o ne kam nors kitam būtų geriau. Girėnų bendruomenės centro pirmininkas Zigmas Povilaitis, nors ir sako suprantantis bendruomenės nuostatą ir sentimentus, mano, kad nėra kur trauktis. „Taip numatyta ir taip turi būti. Nieko čia nepakeisi. Zypliuose, manau, ir lankytojų bus daugiau“, – kalbėjo Z. Povilaitis.

Rajono meras Juozas Bertašius ir Lukšių seniūnas bei Zyplių dvaro puoselėtojas Vidas Cikana vieningos nuomonės. Jie teigė, jog svarbiausia, kad yra galimybė pritraukti europines lėšas ir  sutvarkyti dar vieną dvaro pastatą. „Tikrai atsižvelgsime į bendruomenės nuomonę. Galbūt bus galima Zanavykų krašto muziejuje palikti filialą ir tik dalį eksponatų perkelti į Zyplius. Juk ne tai dabar svarbiausia. Tuo labiau kad joks konkretus sprendimus nepriimtas“, – teigė rajono vadovas. V. Cikana taip pat stebėjosi nuostata, kad kažkas tarsi nenori atiduoti muziejaus ar kad kažkas tarsi specialiai į jį kėsinasi. „Aš manau, kad Zyplių dvaro erdvė žmonėms leistų geriau susipažinti su Zanavykų etnokultūra. Be to, kiek žinau, Zanavykų krašto muziejuje per metus neapsilanko nei 800 lankytojų, o dvare per metus būna apie 30 tūkst. lankytojų, tai kurioj vietoj eksponatus pamatys daugiau žmonių“, – retoriškai teiravosi V. Cikana, brandinantis ne vieną idėją, kaip prikelti dvarą pilnaverčiam gyvenimui.

Po to, kai Zanavykų krašto muziejus, kaip planuojama, bus perkeltas į Zyplius, muziejaus pastatas turėtų atitekti Girėnų bendruomenei. Bendruomenės centro pirmininkas Z. Povilaitis kalbėjo, kad patalpas planuojama dalintis su kultūrininkais, kurie dabar neturi normalių patalpų. Be to, jų planuose pastatyti priestatą, kuriame būtų įrengta salė, galinti talpinti apie 100 žmonių. Jei liks lėšų nuo vietinės reikšmės kelių priežiūros ir plėtros 2010–2012 metų programos, planuojama išasfaltuoti gana duobėtą gatvelę Zanavykų krašto muziejaus link.

Šakių rajonas
Dariaus Pavalkio nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija