2010 m. rugpjūčio 11 d.
Nr. 57
(1842)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Santykių gerinimas ar kolaboravimas?

Kai išgirstu apie Kaukaze vykstančius įvykius, juolab Lietuvos sąsajas su jais, atmintyje iškyla įvykis, kuris paskatino labiau domėtis tų tolimų, tačiau daugeliu atžvilgiu galinčių būti mums pavyzdžiu tautų likimu. Nors tai įvyko prieš tris dešimtmečius, atmintis išsaugojo vaizdus, veidus, žodžius.

Vilniaus radijo komponentų gamykla palaikė ryšius su Ordžonikidzės (dabar Vladikaukazo) moksliniu tyrimo institutu. Bendradarbiavimas tęsėsi daug metų: mūsų gamykla buvo turtinga, todėl institutui buvo pageidautina, naudinga. Į gamyklą atvykdavo instituto atstovai, neretai tekdavo pas juos nuvykti mums. Pradžioje gal iš praktinių sumetimų, o vėliau iš užsimezgusios bičiulystės su kolegomis specialistais mūsų atstovus institutas priimdavo itin šiltai. Ne kartą teko dalyvauti organizuotose išvykose į kalnus, lankyti kultūros paminklus.


Ten apleistos pilys griūva...

Visuomenė sunerimo: Gedimino pilis griūva! Pilis, žinoma, dar negriūva, tačiau dėl atsiradusių Gedimino kalno nuošliaužų tokia grėsmė yra visiškai tikėtina. Vyksta ir natūrali kalno erozija, manoma, kad kalnui galėjo pakenkti ir Valdovų rūmų bei Mindaugo tilto statyba. Pasirodo, paveldosaugos institucijos pavojaus signalus dėl kalno erozijos jau siuntė prieš kelerius metus, tačiau valstybei labiau rūpėjo valdžios simbolis – Valdovų rūmai, o ne valstybę simbolizuojanti Gedimino pilis.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija