2010 m. rugpjūčio 13 d.
Nr. 58
(1843)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Atlaidams besirengiančius audros nuniokotus Pivašiūnus aplankė Prezidentė

Pivašiūnų klebonas mons. Vincas
Baublys (kairėje) Prezidentei
pasakoja apie bažnyčią
Dainiaus LABUČIO nuotraukos

Pamusiuose vėtros nuniokotas namas

Antradienį, paaiškėjus didžiuliams Lietuvą nuniokojusios audros padariniams, prezidentė Dalia Grybauskaitė  su premjerą Andrių Kubilių pavaduojančia finansų ministre Ingrida Šimonyte aplankė labiausiai nuo stichijos nukentėjusius Varėnos, Alytaus ir Prienų rajonus.

Prezidentės delegacija rajone susitiko su Serapiniškių ir Pamusių kaimo žmonėmis, savo akimis išvydo stichijos padarytą žalą: su šaknimis išrautus arba perpus perlaužtus medžius, nusiaubtus miškus, nutrauktus elektros laidus. „Pagal šalies galimybes lėšų nuo stichijos nukentėjusiems regionams atkurti bus ieškoma ir bus rasta, bet labiausiai šiuo metu trūksta darbo rankų, kurios padėtų susitvarkyti, todėl visus kviečiu į talką“, – prezidentę cituoja spaudos tarnyba.

Prezidentė apsilankė ir Pivašiūnuose, besirengiančiuose didiesiems Žolinės atlaidams. Aplink Pivašiūnų bažnyčią esančiose kapinėse ji sutiko audros padarinius likviduojančius žmones. Žala Pivašiūnams padaryta didžiulė: išvartyti medžiai, aplaužyta kapinių tvora, apgadinta apie 200 paminklų. Pivašiūnų gyventojai po audros tvarkė suniokotus paminklus, šalino išverstus medžius ir pynė vainikus, nuo bažnyčios statulų ir šviestuvų valė dulkes. Vaikščiodama po audros nusiaubtas kapines, D. Grybauskaitė užėjo ir į bažnyčią, nes joje iki šiol nėra buvusi. Bažnyčios klebonas mons. Vincas Baublys prezidentei parodė stebuklingąjį Dievo Motinos paveikslą. Klebonas D. Grybauskaitei padovanojo didžiulę spaustuvėje pagamintą bažnyčios altorių nuotrauką.

Prezidentė stabtelėjo ir netoli Pivašiūnų esančiame Butrimonių seniūnijos Eigirdonių kaime. Čia škvalas nepasigailėjo jau baigto statyti tris vaikus auginančios jaunos Bronickų šeimos namo – keletą metų ręstas ir jau beveik baigtas namas po sekmadienį praūžusios stichijos virto nuolaužų krūva. Šeima augina tris sūnus – mažiausias jų gimęs prieš du mėnesius, vyresnieji – 8 ir 10 metų. Prezidentė kalbino vaikus ir klausėsi šeimos bėdų. Namas jau buvo uždengtu stogu – šeimai tebuvo likę įsirengti vidų, o rudenį ketinome keltis į jį. Susigraudinęs šeimos galva D. Grybauskaitei pasakojo savo akimis regėjęs, kaip griūva namo sienos, verčiamas stogas. Dabar šeima gali glaustis šalia esančioje senoje avarinės būklės sodyboje, kurioje iki šiol ir gyveno. Butrimonių seniūnas A. Jusas prezidentei gyrė darbščią, 6 hektarus žemės dirbančią šeimą ir pažadėjo šeimos maitintoją įdarbinti viešiesiems darbams. Kreipdamasi į Alytaus rajono merą Algirdą Grubliauską namo griuvėsiuose stovėdama D. Grybauskaitė klausė: „Mere, kuo padėsime? Kuo galit, padėkit, o paskui padės Vyriausybė“. Rajono vadovas pažadėjo, kad šeima be pagalbos neliks.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija