2010 m. rugpjūčio 18 d.
Nr. 59
(1844)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Ginama „Propaganda Fide“ veikla

Mindaugas BUIKA

Neapolio arkivyskupas kardinolas
Kresčencijus Sepė

Kardinolas pasirengęs bendradarbiauti

Vatikane paskelbtas Tautų evangelizavimo kongregaciją ginantis pareiškimas po to, kai šiai dikasterijai vadovavęs dabartinis Neapolio (Italija) arkivyskupas kardinolas Kresčencijus Sepė atsidūrė prokuratūros tyrimo taikinyje dėl galimų finansinių pažeidimų parduodant nekilnojamąjį turtą. Nagrinėjant korupcija įtariamo buvusio Italijos infrastruktūros ir transporto ministro Pietro Lunardžio bylą, taip pat aiškinamasi dėl jo iš minėtos Šventojo Sosto dikasterijos pirkto pastato Romos centre už neva žemesnę nei rinkos kainą. Už šį sandėrį buvęs ministras tariamai pažadėjo skirti vyriausybinių lėšų paketą kitų bažnytinių pastatų remontui, tačiau šios lėšos taip ir liko neužpajamuotos. Pastatas P. Lunardžiui parduotas 2004 metais, kai Tautų evangelizavimo kongregacijai (2001–2006 laikotarpiu) vadovavo kardinolas K. Sepė.

Birželio pabaigoje teisėsaugos organuose pradėjus aiškinti šiuos reikalus – tai dalis dabar Italijoje vykdomos antikorupcinės akcijos tarp aukštų valdininkų – Bažnyčios hierarchas patikino, kad jis nieko nelegalaus nepadarė ir kad yra pasirengęs bendradarbiauti su prokuratūra tiriant bylą. Kardinolas K. Sepė sakė, kad pastato pardavimui pritarė Vatikano Ekonominių reikalų prefektūra, o gauta pinigų suma buvo  perduota Apaštalų Sosto paveldo administracijai, besirūpinančiai didžiųjų šventovių priežiūra ir remontu. „Aš visada viską dariau stengdamasis išlaikyti maksimalų skaidrumą, veikiau pagal savo sąžinę, ir mano vienintelis tikslas buvo Bažnyčios gerovė“, – pažymėjo ganytojas. Jis taip pat aiškino, kad abu minėti dalykai – pastato pardavimas ministrui ir vyriausybinės paramos gavimas – yra visiškai nesusiję, o bandymas iš to daryti korupcijos skandalą – jo ir Bažnyčios priešų išmonė.

Solidarumą dabartiniam Neapolio arkivyskupui išreiškė ir Vatikanas, kartu patvirtindamas bendradarbiavimą su teisėsaugos organais bylos tyrime. „Kardinolas K. Sepė yra asmuo, kuris dirbo ir dirba dosniai bei intensyviai dėl Bažnyčios ir jam patikėtų žmonių, todėl turi teisę būti gerbiamas ir vertinamas“, – teigiama Vatikano informacijos tarnybos vadovo jėzuito kunigo Federiko Lombardžio pareiškime. Jame reiškiama viltis, kad situacija bus greitai ir visiškai išaiškinta, taip pašalinant „šešėlius“ tiek nuo kardinolo, tiek ir nuo pačios Tautų evangelizavimo kongregacijos.

Evangelizacijos projektų palaikymas

Taip pat buvo paskelbtas pareiškimas, ginantis šią Šventojo Sosto dikasteriją, žinomą ir senuoju tradiciniu „Propaganda Fide“ vardu. Iš tikrųjų tai viena stambiausių Katalikų Bažnyčios institucijų, koordinuojanti vyskupijų veiklą vadinamose misijų teritorijose Azijoje, Afrikoje ir Lotynų Amerikoje (taip pat ir Rusijoje), taigi maždaug 40 proc. iš pasaulio 2800 diecezijų. Dėl šios didžiulės apimties ir įtakos Tautų evangelizavimo kongregacijos prefektas italų spaudoje kartais įvardijamas kaip „il papa Roso“ (tai yra „raudonasis Popiežius“ arba Popiežius raudonais kardinolo rūbais). Pasaulietinėje žiniasklaidoje neužmirštama pastebėti, kad „Propaganda Fide“ Romos prestižiniuose kvartaluose valdo šimtus nekilnojamojo turto objektų (pastatų), kurių bendra vertė įkainojama 9 milijardais eurų ir kurių nuoma kasmet duoda apie 56 milijonus eurų pajamų.

Atsiliepiant į priekaištus dėl neva perdėtos Tautų evangelizavimo įtakos ir „,materialinių turtų“, Vatikano spaudos tarnybos paskelbtame pareiškime primenama, kad misijų teritorijos yra iš tikrųjų didžiulės, tačiau dažniausia tai vargingi kraštai, kurių vietinių Bažnyčių išlaikymas kaip tik pirmiausia remiasi gaunama parama iš Romos. Dėl to „Propaganda Fide“ kasmet į tuos kraštus siunčia finansines subsidijas, kad padėtų vietinių vyskupų ir kunigų veiklai bei naujų pastoracinių darbuotojų rengimui. Taip pat šimtai seminaristų ir vienuolijų narių atvyksta studijuoti į Romą ir jų išlaikymu bei apgyvendinimu rūpinasi Tautų evangelizavimo kongregacija. Jai Romoje priklauso Popiežiškasis Urbono universitetas ir kelios kolegijos, kuriuose rengiami pastoraciniai darbuotojai ištisiems kontinentams.

„Dar daugiau, kasmet yra finansuojami paramos projektai naujų bažnyčių ir pastoracinių institucijų statybai, taip pat švietimo ir sveikatos apsaugos projektai tuose regionuose, kurie yra laikomi vieni iš vargingiausių pasaulyje“, pažymima Vatikano spaudos tarnybos pareiškime. Visai šiai veiklai reikalingi finansiniai resursai, kurie yra gaunami iš tikinčiųjų ir jų organizacijų turtingesnėse pasaulio šalyse aukų – specialios rinkliavos, rengiamos spalio mėnesį, per kasmet minimą Pasaulio misijų dieną – taip pat iš pajamų, ateinančių iš Romoje esančio paveldo rentos. „Propaganda Fide“, kuri yra gyvybiškai svarbi Šventajam Sostui ir visai Bažnyčiai, rėmimas, yra tiesioginis atsakas į paties Jėzaus nurodymą savo apaštalams: „Eikite į visą pasaulį ir skelbkite Evangeliją visai Kūrinijai“ (Mk 16, 15). Šiuo metu Tautų evangelizavimo kongregacijai vadovauja iš Indijos (taigi misijų šalies) kilęs kardinolas Ivanas Dijasas.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija