2010 m. rugpjūčio 20 d.
Nr. 60
(1845)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Bendruomenėse

Žymius žmones gimnazija pasitiko be iškilmių

Jolita ŽURAUSKIENĖ

Į Antano Smetonos gimnaziją
susirinko 1945 metų mokiniai
(akademikas Z. Zinkevičius pirmoje
eilėje pirmas, jam iš dešinės –
prof. R. Baltrušis)

Liepos pirmąjį savaitgalį į Antano Smetonos gimnaziją rinkosi gimnazistai, užvėrę šios mokslo šventovės duris prieš  65-erius metus. Karas negailestingai išblaškė mokslo draugus, todėl iš į mokslus kibusių keturių gimnazistų klasių, juos baigė tik viena nepilna klasė.

Laiškas draugams

Profesorius Romualdas Baltrušis, kas penkerius metus organizuojantis klasės susitikimus, priminė visus gimnazistus, baigusius mokslą, mokytojus, savanorius, kurie buvo išėję į Vietinę rinktinę. Profesorius susirinkusiems perskaitė bendraklasės Sofijos Mimavičiūtės-Jalionienės laišką, atsiųstą iš Jungtinių Amerikos Valstijų. „Mes iš ten, kur pakelėse kryžiai, koplytėlės, kur baltakamieniai beržai svyruoja, kur žieduos ramunių laimę būrėm ir vaikystės sapnus sapnavom“, – į savo draugus kreipėsi Sofija. Ji rašo, kad likimas ją nubloškė toli nuo tėvynės, kur neteko girdėti paskutinio skambučio aido. Austrijoje dideli Alpių kalnai užstojo tėvynę. „Per aukšti jie buvo, tie snieguoti kalnai... Betgi savo dvasios akimis mačiau jus, pasiekusius vieną svarbų savo gyvenimo tikslą. Jį pasiekiau ir aš, tik jau 1947 metų balandį Vokietijoje, Bavarijos žemėje. Tai buvo lietuviška gimnazija, brandos atestatas išduotas lietuvių kalba. Tuokart ten mes buvome tik septyni abiturientai“, – rašo moteris. Už Atlanto gyvenančios klasės draugės širdyje išlikę brangūs jaunų dienų prisiminimai įpinti į gražiausių linkėjimų puokštę.


Našlės klube nugali vienatvę

Sima Kazarian

Našlių klubo „Nendrės“ pirmininkė
Ona Valaitienė teigia, jog nendres
sieja stiprus dvasinis ryšys
Dariaus PAVALKIO nuotrauka

Šakių rajono našlių klubas „Nendrės“ šiemet švenčia dešimtmetį. Nors nendres vienija netektis, jos remiasi į tai, kas šiame pasaulyje gražu, ir viena į kitą. Žiūrėdamos į tekantį vandenį nendrės susitaiko su viskuo, ką atima laikas, ir priima jo teikiamą galią – gydyti žaizdas.

Stiprus tarpusavio ryšys

Klubas vienija 17 narių nuo 60 iki 80 metų amžiaus. Ar neperbėga tarp tiekos moterų juoda katė? „Visko pasitaiko, bet aš visada sakau, kad reikia nuryti kartėlį, nebūti mažais vaikais, nesipykti. Prieš mirtį, ligą visos smulkmenos nublanksta, užtat kaip gera būti kartu“, – kalbėjo klubo pirmininkė Ona Valaitienė.


Istorija ir dabartis

Paminėtas Dubičių bažnyčios šimtmetis

Rūta Averkienė

Vyskupą Juozą Tunaitį merginos
sutiko ąžuolų vainikais

Dubičiuose vyko iškilmės, skirtos Dubičių Švč. Jėzaus Širdies bažnyčios 100 metų jubiliejui paminėti. Šimtmečio jubiliejų bažnyčia sutiko dailiai atnaujinta. Į Dubičius tądien suvažiavo ne tik gausus būrys dvasininkų, garbių svečių, parapijiečių, bet ir daugybė iš šio kaimo kilusių kraštiečių. Į jubiliejines iškilmes atvyko ir Vilniaus arkivyskupijos vyskupas emeritas Juozas Tunaitis, Dubičiuose dirbęs septynetą metų, ir, kaip pats sakė, šiai parapijai ir jos žmonėms iki šiol jaučiantis didelius sentimentus. Vyskupą džiaugsmingai sutiko kunigai ir parapijiečiai. Tautiniais drabužiais pasidabinusios merginos, ganytoją apjuosę ąžuolų vainiku, palydėjo gėlėmis nubarstytu takeliu į bažnyčią.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija