2010 m. rugpjūčio 25 d.
Nr. 61
(1846)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Užkrečiantys pavyzdžiai

Margi floristinių kilimų raštai

Vytautas Bagdonas

Autoritetinga komisija pirmąją
vietą skyrė Naujųjų Elmininkų kaimo
bendruomenės narių „nuaustam“ kilimui

Antrąją vietą pelnęs Burbiškio
kaimo bendruomenės kilimas

Trečią vietą pelnęs Traupio
bendruomenės floristinis
kilimas priminė senolių
išaustą margaspalvį audinį

Ši vasara tikrai negailėjo karščio ir saulės spindulių, tad respublikinio floristinių kilimų konkurso dalyviai turėjo sutelkti visą išmonę, kad jų „išausti“ kilimai neprarastų spalvų, nenuvystų per tradicinės Anykščių miesto šventės  ir pasaulio anykštėnų VI suvažiavimo „Su Šventąja širdy“ dienas.

Anykščių rajono savivaldybės iniciatyva floristinių kilimų konkursas tapo tradiciniu ir netgi respublikiniu. Anykštėnai užpatentavo emblemą, įgijo išskirtinę teisę organizuoti tokius konkursus.

Šiųmetiniame konkurse iš laukų, sodų, miškų, gėlių darželių gėrybių ir grožybių buvo „nuaustas“ 21 floristinis kilimas. Kiekvienas jų traukė žiūrovų dėmesį spalvingumu, kompozicija, naudojamų medžiagų įvairove, autorių išmone. Dažnas, vaikštinėdamas po miesto sodą Anykščių centre nuo vieno floristinio kilimo iki kito, jais ne tiktai grožėjosi, bet ir „įamžindavo“ fotoaparatais, mobiliaisiais telefonais, vaizdo kameromis, darbus aptarinėjo, bendravo su kilimų autoriais. Kaip ir visuomet, daugiausia dalyvių būta iš Anykščių rajono. Tačiau jau sulaukiama floristinių kilimų kūrėjų ir iš kitų šalies regionų, netgi tolimosios Žemaitijos, Kupiškio, Ukmergės, Mažeikių, Joniškio ir kitų rajonų.

Floristinius kilimus vertino Anykščių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Viliaus Juodelio įsakymu patvirtinta komisija. Komisijai vadovavo Vilniaus dailės akademijos prorektorius Arvydas Šaltenis, komisijos nariais buvo Vilniaus universiteto Botanikos sodo Augalų geografijos ir sistematikos skyriaus vedėja, Lietuvos gėlininkų sąjungos pirmininkė dr. Regina Juodkaitė, Anykščių rajono meras, žinomas šalies gamtininkas Sigutis Obelevičius, VšĮ „Alantos technologijos ir verslo mokykla“ direktoriaus pavaduotojas Stasys Skebas, Lietuvos floristų asociacijos narė, individualios įmonės „Lanka“ savininkė Eugenija Sudeikienė.

Po iškilmingo Anykščių miesto šventės atidarymo ir įspūdingo Panevėžio „Žaliojo choro“ koncerto prie „Laisvės“ paminklo buvo susumuoti respublikinio floristinių kilimų konkurso rezultatai, nugalėtojams įteiktos solidžios piniginės premijos, diplomai. Visas penkias prizines vietas užėmė Anykščių rajono atstovai. Pirmoji vieta skirta Naujųjų Elmininkų kaimo bendruomenei, antroji vieta atiteko Burbiškio kaimo bendruomenei, trečioji – Traupio kaimo bendruomenei. Ketvirta vieta pripažinta Debeikių moterų veiklos centrui, o penktąją vietą komisija nusprendė skirti Piktagalio kaimo bendruomenei. Vertinimo komisijos pirmininkas A. Šaltenis paskelbė ir darbus, įvertintus specialiais paskatinamaisiais rėmėjų prizais. Jauniausiojo dalyvio prizas skirtas Skiemonių (Anykščių rajonas) merginų grupei, vyriausiojo dalyvio prizas atiteko Kupiškio rajono Salamiesčio bendruomenės moterims, „Ištikimiausio kaimyno“ prizas skirtas Ukmergės krašto bendruomenių sąjungai, prizas floristinių kilimų konkurso dalyviui, iš toliausiai atkeliavusiam, įteiktas Mažeikių rajono Ukrinų kaimo bendruomenei. Prizas už originaliausią kilimą įteiktas Joniškio žemės ūkio mokyklai. Prizas už idėjos ir formos jungtį atiteko Anykščių rajono Budrių kaimo bendruomenei. „Mažiausio kolektyvo, kūrusio kilimą“ prizas, atiteko Anykščių rajono Burbiškio kaime veikiančios kaimo turizmo sodybos „Saulės blynas“ atstovams. „Optimistų prizas“ įteiktas floristiniame kilime Anykščių miesto peizažą „įamžinusiam“ Tėvynės Sąjungos Anykščių skyriui. O Linos ir Ričardo Bobelių kaimo turizmo sodybos prizas – poilsis šioje sodyboje – skirtas Anykščių rajono Šerių kaimo bendruomenei.

Po konkurso rezultatų susumavimo ir apdovanojimų visi floristinių kilimų kūrėjai turėjo progos pasidalinti savo mintimis ir sumanymais su Lietuvos gėlininkų sąjungos pirmininke dr. Regina Juodkaite.

Anykščiai
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija