2010 m. rugpjūčio 25 d.
Nr. 61
(1846)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Puošiasi namų langinės

Bronius VERTELKA

Plenerų organizatoriai –
Rokiškio kultūros centro
direktorė Nida Lungienė
ir rokiškėnas menininkas
Arūnas Augutis

Menininkai iš Panevėžio (iš kairės)
Vydmantas Mačiulis, Asta
Radvenskienė ir Artūras Stančikas

Tradicija puošti namų langines ne tik medžio drožiniais, bet ir tapyba gimė Rokiškyje. Ant medžio tapantys menininkai suvažiuoja iš įvairių Lietuvos vietų. Tokių plenerų autoriai ir organizatoriai – Rokiškio kultūros centro direktorė Nida Lungienė bei rokiškietis menininkas Arūnas Augutis. Trys plenerai vyko Rokiškyje, du Salose, o paskutinysis Žiobiškyje. Liepos 16-ąją Rokiškio kultūros centre buvo pristatyti plenero metu sukurti darbai.

 Plenere dalyvavo  septyni Rokiškio dailininkų klubo „Roda“ nariai, trys menininkai iš Panevėžio ir du iš Vilniaus. Visi ištapė dvylika langų, t. y. 24 langines (kiekvienas po  langą).  Jau daug namų išpuoštomis langinėmis matyti pagrindinėje Respublikos gatvėje, jų yra ir Kauno, Sodų, Kęstučio, Ąžuolų gatvėse.

Šiųmečio plenero dalyviai įsikūrė Žiobiškio jaunimo centre. Dirbo miške,  pušų pavėsyje.  Buvo kur ir prakaitą nuplauti – netoliese tyvuliuoja ežeras. Vietiniai žmonės ieškojo progos pabendrauti su dailininkais, kvietė juos išsiperti kaimiškoje pirtyje. Laisvalaikiu menininkai apžiūrėjo Rokiškio rajono dvarus.

Rokiškio miesto seniūno pavaduotojas Egidijus Žaliauskas  sakė, jog tokia kūryba labai pagyvino Rokiškį – kaimiškos, senovinės langinės suteikė jam jaukumo. Užsieniečiams tai yra tikra egzotika. Tuo ir unikalus Rokiškis, pirmasis Lietuvoje ėmęs taip gražinti miesto veidą. E. Žaliauskas plenero dalyviams įteikė padėkas, o menininkai sudainavo pačių sudėtą kupletą apie langines. Kultūros centro direktorė dovanų gavo vieną langinę.

Rokiškis
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija