2010 m. rugpjūčio 25 d.
Nr. 61
(1846)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Vilniuje vyko pilietinės akcijos

Piketas prie Generalinės prokuratūros
Aleksandro SAPONO nuotrauka

Rugpjūčio 17 dieną Vilniuje nutraukta visą mėnesį prie Generalinės prokuratūros trukusi bado akcija. Šios akcijos iniciatorius – „Drąsiaus kelio“ judėjimas – siekė atkreipti visuomenės ir valdžios dėmesį į vis dar netiriamą Drąsiaus Kedžio nužudymą. „Drąsiaus kelio“ valdybos pirmininkė Audronė Skučienė teigė, kad akcija kol kas nutraukiama, bet ji neatmetė galimybės, kad po kurio laiko ji gali būti atnaujinta.

Rugpjūčio 17 dieną 10 valandą prie Generalinės prokuratūros  prasidėjo piketas, kuriame dalyvavo septyni Jungtinio demokratinio judėjimo (JDJ) nariai iš Kėdainių, Radviliškio, Tauragės ir Vilniaus. Šio piketo tikslas – atkreipti Generalinės prokuratūros vadovų ir visuomenės dėmesį į šalies prokuratūros sistemoje ir kai kuriose kitose valdžios institucijose klestinčią korupciją ir aplaidumą. Donatas Šulcas, Aleksandras Saponas, Julius Vedeckis, Martynas Virketis ir dar keli JDJ nariai stovėjo su plakatais, bendravo su žurnalistais ir šia akcija susidomėjusiais vilniečiais. JDJ Kėdainių skyriaus vadovas D. Šulcas teigė, kad Kėdainių rajono vadovai įžūliai užgrobia svetimas žemes, grasina jų veiklą kritikuojantiems piliečiams, į pagalbą pasitelkia ir korumpuotus teisėsaugos pareigūnus. „Vieno piketo metu Kėdainiuose buvau sumuštas policijos pareigūnų: jie man užlaužė rankas, po to partrenkė ant žemės ir spardė kojomis“, – pareiškė D. Šulcas. Ir kitose šalies vietose pasitaiko smurtinių išpuolių prieš taikių piketų dalyvius. JDJ narys M. Virketis teigė, kad šių metų vasario pradžioje jis dalyvavo pikete Tauragėje ir buvo užpultas policijos pareigūnų. Jie jį mušė, surakino antrankiais ir išvežė į policijos nuovadą. Susirinkusiųjų nuotaikas atspindėjo plakatai: „Generalinis prokurore, atkreipkite dėmesį į Tauragės prokuratūroje klestinčią korupciją“, „Mums nereikia tokios „teisės“, mums reikia teisingumo!“  Akcija truko 40 minučių.

Prie Prezidentūros rūmų Daukanto aikštėje 11 valandą prasidėjo piketas, kuriame dalyvavo apie 30 žmonių, atstovaujančių „Drąsiaus kelio“ judėjimui ir Jungtiniam demokratiniam judėjimui. „Drąsiaus kelio“ nariai A. Juška, E. Mirončikienė ir kiti aktyvistai stovėjo su plakatais ir D. Kedžio nuotraukomis. Jie pareiškė siekiantys atkreipti aukščiausių šalies vadovų dėmesį į D. Kedžio nužudymą ir kitus netiriamus rezonansinius nusikaltimus. Kitą piketuotojų grupę sudarė JDJ nariai. Š. Valentinavičius, J. Vedeckis, D. Šulcas ir kiti judėjimo aktyvistai stovėjo su vėliavomis, plakatais, teigdami norintys atkreipti prezidentės D. Grybauskaitės dėmesį į tai, kad Lietuvoje daug korupcijos apraiškų, trūksta tvarkos ir teisingumo. Aktyviai Garliavos įvykiuose dalyvavęs jonavietis Olegas Lobovas teigė: „Pedofilijos byla atskleidė, kokia tikroji padėtis Lietuvoje. Įtakingi pedofilai yra Lietuvoje įsigalėjusio didžiulio mafijos klano dalis. Tai kelis šimtus žmonių jungiantis klanas. Ir tik tada, kai šis klanas bus sutramdytas, bus atstatytas teisingumas“. Keli piketuotojų atstovai nunešė raštiškus reikalavimus į Prezidentūrą. Akcija tęsėsi iki 12 valandos.

Giedrius Grabauskas-Karoblis

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija