2010 m. rugpjūčio 27 d.
Nr. 62
(1847)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Bendruomenėse

Išbandymas Pivašiūnams

Romas BACEVIČIUS

Kardinolas Audrys Juozas Bačkis
priima atnašą – duonos kepalą
Kazimiero DOBKEVIČIAUS nuotraukos

Praūžusią vėtrą mena aplaužyti
kapinių paminklai
ir tvora, nulaužtos pušys

Kasmet visą savaitę Pivašiūnuose vyksta Žolinės atlaidai. Parapijiečiai jiems stropiai ruošiasi ir tvarko miestelį, Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčią ir jos šventorių, kad iš įvairių Lietuvos vietų gausiai suvažiavę maldininkai čia gerai jaustųsi, kad viskas atrodytų šventiškai ir pakiliai. Šių metų atlaidų išvakarėse pivašiūniečiai irgi rengėsi kasmetinei šventei, tačiau jos išvakarėse, likus savaitei iki Žolinės, negailestinga vėtra nepraėjo pro šalį ir parodė savo galią. Ant kalne stovinčios Pivašiūnų bažnyčios užvirto keli medžiai (laimei, nepadarė jai daug žalos, o tik truputį įlenkė stogą ir sulankstė paauksuotą kryžių), tačiau vėtros išrauti medžiai sužalojo kapinėse esančius paminklus, nukentėjo kelių namų stogai ir netoliese esantis pušynėlis. Atsitikus tokiai nelaimei pivašiūniečiai susitelkė ir per savaitę beveik likvidavo vėtros padarinius – sutvarkė ir išvalė kapines, išvežė nulaužtus medžius. Atvykusieji į atlaidus kapinėse išvydo baltuojant storų medžių kamienus, vieną kitą išvirtusį kelmą. Jei ne pjuvenų likučiai ir aplaužyti kapinių paminklai bei tvora, kad čia buvo vėtra ir nepastebėtum. Organizuojant darbus daug padarė Pivašiūnų seniūnė Rima Čelkonienė ir klebonas mons. Vincas Baublys, rajono savivaldybės vadovai. Pasidomėti, kaip sekasi, buvo atvykusi ir prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Žolinės išvakarėse Pivašiūnuose įvyko keli svarbūs bendruomenei renginiai. Rugpjūčio 13-ąją, penktadienį, Pivašiūnų vidurinė mokykla šventė 105-erių metų sukaktį. Susitiko buvę ir dabartiniai mokiniai bei mokytojai, skambėjo sveikinimai ir gražūs linkėjimai mokyklos kolektyvui. Visus pasveikino buvęs šios mokyklos mokinys Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas, tą dieną rajone viešėjęs žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius, Alytaus miesto savivaldybės mero pavaduotoja Rima Rakauskienė ir kiti svečiai. Mokyklos direktorius Pranas Jauneika apžvelgė mokyklos istoriją, džiaugėsi mokyklos pedagogų ir mokinių laimėjimais. Per 105-erius gyvavimo metus Pivašiūnų mokykla išleido 52 abiturientų laidas. Visi džiaugėsi, kad žmonės ir tokiomis sunkiomis akimirkomis moka susitelkti.

Pivašiūnuose trūko tinkamos automobilių stovėjimo aikštelės, ypač tą jausdavo į Žolinės atlaidus atvykdavę maldininkai.

Kai Pivašiūnai  tapo su popiežiumi Jonu Pauliumi II susijusia Lietuvos šventovių piligrimų kelio dalimi, atvykstančių maldininkų čia gali būti nuolat, todėl ne tik jiems, bet ir turistams reikėjo automobilių aikštelės. Malonu, kad šiemet prieš atlaidus ji buvo atidaryta. Aikštelė įrengta pagal projektą „Jono Pauliaus II piligrimų kelio viešosios infrastruktūros Pivašiūnuose plėtra“, ją pašventino klebonas mons. V. Baublys. Prieš Žolinės atlaidus šalia Pivašiūnų, prie Ilgio ežero, buvo atidaryta poilsio teritorija ir paplūdimys.

O rugpjūčio 15-ąją, sekmadienį, į Žolinės atlaidus vyko maldininkai iš visos Lietuvos. Atvyko ir kardinolas Audrys Juozas Bačkis, keli vyskupai.

Tądien Pivašiūnus alino kaitra. Šventoriuje susirinkusieji maldininkai, išvirtus medžiams, liko be pavėsio, todėl buvo darbo ir medikams. Daug ką gelbėjo savanoriai, nemokamai daliję vandenį. Vyresnieji pivašiūniečiai prisimena, kaip pokaryje tą darydavo Elena Vansevičiūtė. Ji iš šulinio pasisemdavo pilną kibirą ir nešiojo vandenį. Kibirą išgeria, o ji eina atnešti vėl. Niekas jai mirus daugiau to nedarė. Taigi gražu, kad nemokamo vandens dalijimo tradicija atgijo. Vis dėlto maldininkų Pivašiūnuose šiemet buvo mažiau negu ankstesniais metais. Ne tik sekmadienį, bet ir kitomis Žolinės atlaidų savaitės dienomis.

Džiugu, kad pivašiūniečiai atlaikė jiems vėtros duotą išbandymą. Būtų gražu, kad visose bendruomenėse toks susitelkimas būtų ne vien tik nelaimės akivaizdoje.

Alytaus rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija