2010 m. rugpjūčio 27 d.
Nr. 62
(1847)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Telšių vyskupijoje

Palangos dekanate

Padėka už gražius darbus

Palanga. Rugpjūčio 15-ąją, per Žolinės atlaidus, Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčios klebonas ir dekanas kan. dr. Algis Genutis atsisveikino su parapijiečiais. Po septynerių darbo metų jis perkeltas dirbti į Šilalės parapiją. Į Palangos parapiją iš Telšių atvyko kunigas Marius Venskus. Į Šilalę buvo išlydėtas ir vikaras kun. Vytautas Tamašauskas.

Jau baigdamas Laukuvos vidurinę mokyklą, A. Genutis neabejojo, kad pasirinkus kunigystę. Kunigas dirbo įvairiose Žemaitijos  parapijose vikaru ar klebonu. Vyskupo Antano Vaičiaus patarimu mokėsi Romoje. Popiežiškajame Laterano universitete apsigynė disertaciją ir tapo bažnytinių kanonų teisės mokslų daktaru. Beveik septynerius metus dirbo Telšių vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos rektoriumi, paskui vysk. Jono Borutos buvo grąžintas į klebono pareigas – šįkart į Palangą. Tie septyneri metai, kuriuos kanauninkas, bažnytinių kanonų teisės mokslų daktaras, dirbo Palangos parapijos tikintiesiems, neprailgo, nes tai buvo gražaus darbo parapijai ir miestui metai. Jis glaudžiai bendravo su parapijiečiais, atstatė beveik nutrūkusius bažnyčios santykius su miesto žmonėmis. Į parapijos renginių programas įsileidęs sakralinės muzikos festivalius, kan. A. Genutis bažnyčią pavertė meno židiniu ir palangiškiams, ir poilsiautojams. Raiškus kan. A.Genučio pamokslų žodis, kuriame jautėsi gilios teologinės žinios, traukdavo ir miesto žmones, ir poilsiautojus, taip pat jaunimą, kurio netrūkdavo net ir šiokiadienių pamaldose.

Bene labiausiai kanauninkas rūpinosi bažnyčia – šimtametė šventovė prašėsi remonto. Klebono pastangomis prasidėjo restauracijos darbai. Restauratorių atnaujinti bažnyčios mūrai suspindo (ypač įspūdingai bažnyčia atrodo naktį, kai įjungiamas apšvietimas), atgijo laikrodžių ciferblatai. Lėšų restauravimui gavo net iš Europos Sąjungos fondų.

Bažnyčios šimtmečio paminėjimo iškilmių organizavimo rūpesčiai irgi gulė ant klebono kan. Algio Genučio pečių. Jubiliejui skirti renginiai sukvietė žmones iš visos Lietuvos. Tada, t.y. 2007 m., į Palangą sugrįžo Vilniuje restauruotas net prieš 400 metų nutapytas Didžiojo altoriaus paveikslas „Švč. Mergelė Marija su vaikeliu“. Čia, Palangoje, neseniai buvo minima kanauninko kunigystės 25-mečio sukaktis ir gyvenimo 50-metis.

Kan. dr. Algis Genutis skaito paskaitas Telšių kunigų seminarijoje, dirba Klaipėdos universiteto Katechetikos katedros dėstytoju,  Kauno Vytauto Didžiojo universitete dėsto bažnytinę teisę. Dirbant Šilalėje šie darbai pareikalaus daugiau laiko – kelionė bus ilgesnė.

Liūdnas palangiškiams buvo atsisveikinimas su kan. Algiu Genučiu. Prieš šv. Mišias tardamas atsisveikinimo žodį kanauninkas sakė daręs viską, kad Palangoje paliktų dalelę savęs. Ir tą jis išties darė – bendravo su plačiais visuomenės sluoksniais – ir su verslininkais, ir su politikais, ir su menininkais, būrė parapijiečius, katekizavo vaikus, švietė jaunimą, važiavo į maldingas keliones, kūrė Marijos legioną. Šie kanauninko darbai atsispindėjo po šv. Mišių prasidėjusioje atsisveikinimų bangoje – ėjo parapijos, visuomeninių organizacijų vadovai, jaunimas, choro dalyviai, visuomenės veikėjai, šauliai, politiniai kaliniai ir tremtiniai, Palangoje dirbti liekantys kunigai. Visi nešė gėles, dėkojo ir linkėjo. Kan. A. Genutis padėkojo parapijiečiams, choristams, maldų ir maldingų kelionių dalyviams už gerą darbą ir gražią bendrystę.

Po Mišių vykęs choristų, kitų parapijiečių bei svečių susitikimas su klebonu parodė parapijos susiklausymą, artumą. Ne vienas prisiminė kanauninko užvedamas dainas (ir čia jis tą darė), jo gražius darbus, keliones į atlaidus, įvairias išvykas – ir visi linkėjo kada nors vėl sugrįžti į Palangą.

Stasys Povilaitis

Livijos Šiugždienės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija