2010 m. rugpjūčio 27 d.
Nr. 62
(1847)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Palendrių vienuolyne – pirmasis lietuvis kunigas

Laima Zimkienė

Svarbia vienuolyno švente džiaugiasi
(iš kairės) pašventintas kunigas
Kazimieras Aivaras Milaševičius,
Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis,
Solesmes vienuolyno abatas
Dom Philippe Dupont, Palendrių
vienuolyno prioras Herve de Broc

Brolio benediktino Kazimiero Aivaro
Milaševičiaus pašventinimas kunigu

Šventinimo iškilmėse dalyvavo
gausus būrys vienuolių
bičiulių iš visos Lietuvos

Tarptautinė Europos kultūros,
grigališkojo choralo ir Bažnyčios
tradicijos studijų savaitės
„Ad Fontes“ uždarymas Šiaulių
katedroje. Padėkos kalbą sako
Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis

Grigališkojo choralo meistriškumo
kursus vyramas veda profesorius
iš Olandijos Eugeen Liven d’Abelardo
Inesės Ratnikaitės nuotrauka

Liepos 11-ąją, minint šventąjį Benediktą, Kelmės rajone, Palendrių Šv. Benedikto vienuolyno bažnyčioje, buvo įšventintas į kunigus brolis Kazimieras Aivaras Milaševičius. Tai pirmasis lietuvis benediktinas, tapęs kunigu.

„Kukliame vienuolio gyvenime nėra asmeninių  norų, – „XXI amžiui“ sakė brolis Kazimieras  Milaševičius. –  Mane šiai tarnystei pakvietė Solesmes vienuolyno abatas Dom Philippe Dupont – patarnauti Bažnyčios ir bendruomenės poreikiams. Džiugia širdimi sutikau, nes buvo parodytas didelis pasitikėjimas manimi... Buvo suteikta ir didelė malonė baigti filosofijos bei  teologijos studijas.“

Reikėjo mokytis ir prancūzų kalbos, ir staliaus amato

Į Solesmes vienuolyną brolis Kazimieras Aivaras Milaševičius įstojo prieš penkiolika metų.

Panevėžyje gimęs šiandien 42-us metus einantis brolis Kazimieras pradžioje manė mokytis tik grigališkojo giedojimo, tačiau vėliau tapo novicijumi. Kelias iki amžinųjų įžadų 2005-aisiais buvo ilgas: teko mokytis prancūzų kalbos, staliaus amato, mokytis Šveicarijoje tikėjimo mokykloje, kur buvo ugdomas misionieriumi, vėliau baigti teologijos studijas Šveicarijos Friburgo universitete.

1998 metais su broliais iš Prancūzijos jis atvyko į Palendrius kurti Šventojo Benedikto vienuolyno.

Kunigu pašventino Šiaulių vyskupas   

Palendrių vienuolyno bažnyčioje Šv. Mišių metu brolį Kazimierą Aivarą Milaševičių į kunigus įšventino Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis.

Šventinimo iškilmėse dalyvavo Šv. Benedikto ordino Solesmes kongregacijos prezidentas, Solesmes vienuolyno abatas Dom Philippe Dupont ir grupė vienuolių benediktinų iš Prancūzijos, Šiaulių vyskupijos kancleris Evaldas Alūza, keliolika lietuvių kunigų, gausus būrys vienuolių bičiulių iš visos Lietuvos, kunigo Kazimiero tėvai ir giminaičiai. Mišiose giedojo Dainiaus Juozėno vadovaujama grigališkojo choralo giesmininkų grupė „Schola  Gregoriana  Vilnensis“  iš Vilniaus Arkikatedros.  Prie žinomos giesmininkų grupės buvo prisijungę choristai iš įvairių Lietuvos miestų.

Pirmasis kunigas, išaugęs benediktinų vienuolyne

Šv. Mišias aukojęs vyskupas E. Bartulis susirinkusiems sakė, kad brolio Kazimiero įšventinimas į kunigus yra svarbus įvykis benediktinų vienuolijai ir visai Šiaulių vyskupijai. „Nepaprastai džiaugiuosi ne tik tuo, kad Palendrių vienuolynas, pavyzdinga Dievo tarnystės mokykla, jau turi kunigą, bet ir brolio Kazimiero nuosekliu ėjimu į kunigystę, tą kilnų pašaukimą, prieš kurį nublanksta visos kitos tarnystės.“

Abatas Dom Philippe Dupont taip pat džiaugėsi, kad brolis Kazimieras yra pirmasis kunigas, išaugęs benediktinų vienuolyne ir čia įšventintas. Abatas įžvelgė, jog simboliška yra ir tai, kad įšventinimas vyksta Kunigų metų pabaigoje, kai visus metus buvo meldžiamasi už kunigus, kuriems   teko ir teks atlaikyti daug įvairių išbandymų.

Šv. Mišios buvo aukojamos lotynų kalba, giedojo vienuoliai, padedant choralistams iš visos Lietuvos, o smilkoma buvo taip, kad  smilkalų debesys pasiektų  patį dangų.

Iškilmės baigėsi švente vienuolyno bažnyčios šventoriuje: čia iškilmių dalyviai sveikino naująjį kunigą, bendravo, vaišinosi, klausėsi klavišiniais instrumentais atliekamos muzikos.  

Reikšmingas įvykis bendruomenei

„Pirmasis benediktinų pašaukimas – tapti vienuoliais, ne kunigais. Gyvename kontempliatyvų gyvenimą, neturime išorinio apaštalavimo. Todėl brolio Kazimiero įšventinimas kunigu mūsų bendruomenei yra labai reikšmingas įvykis, – sakė „XXI amžiui“  tėvas Grigalius Casprini. – Tačiau kunigystė net ir griežtos regulos besilaikančiam vienuoliui yra reikalinga tam, kad galėtų tarnauti bendruomenei ir svečiams, kasdien aukoti šv. Mišias, kad sektų Kristumi, stengdamasis tapti tobulu Jo mokiniu.“

Šiuo metu Palendrių vienuolyne gyvena dešimt vienuolių, iš jų, kaip sako tėvas Grigalius, keturi „su puse“ – lietuviai, nes jis pats yra lietuvių kilmės amerikietis. Kiti broliai – prancūzai.   

Už jaunų vienuolijos brolių dvasinį ugdymą ir grigališkąjį giedojimą atsakingas tėvas Grigalius Casprini teigia, kad šią vasarą vienuolynas sulaukė dviejų kandidatų į naujokus, vienas iš jų galėtų būti priimtas nuo rudens, kitas – dėl savo jauno amžiaus –  po metų kitų, jeigu jo sprendimas tapti vienuoliu nepasikeis.

Vienuolija atvira visiems

Vaizdingame laukų peizaže įsikūręs Palendrių vienuolynas nuo pirmųjų  dienų tapo dvasinės traukos centru Šiaulių krašte. Vienuolyno bažnyčia atvira visiems, kurie nori dalyvauti benediktinų pamaldose. Pačiame vienuolyne benediktinai priima vyrus, kurie nori kelias dienas dalyvauti jų gyvenime, bendrauti, ir taip pat tuos, kurie jaučiasi pašaukti įstoti į Dievo tarnystės mokyklą ir trokšta aptarti savo pašaukimo klausimą. Atskiruose svečių namuose priimamos šeimos, maldininkų grupės, moterys. Vienuolyno broliai savo patarimais padeda eiti dvasiniu keliu.   

1010 metais įkurtas Solesmes vienuolynas šiemet švenčia tūkstantmetį. Solesmes kongregacija įkurta  1837-aisiais, Lietuvoje –  1998 metais.

Kelmės rajonas
Tomo Revento nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija